Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 35 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: ALTERNATIVNA MEDICINA

ALTERNATIVNA MEDICINA 06 Apr 2014 13:56 #413

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Маслачак - бесплатна лековита храна из вашег дворишта

Многи од нас као деца отпухивали су семење овог цвета на све четири стране света.
Популарном маслачку латински је назив Таракацум оффицинале , а потиче из Европе и северне Азије.
Током века надјенути су му многа имена; горко зеље, коњска Жућеница, попово Гуманце, млијечњак, радич, реграт, италијанска салата и друго.
Маслачак је јефтин и приступачан лек и храна, а сада је идеално време за бербу, јер му је почела сезона.

Лековитост маслачка

Лишће маслачка по витаминском богатству надмашује чак спанаћ и парадајз.
Садржи витамине А, Б2, Ц, Д и Г, као и минерале калијум, натријум, калцијум, фосфор и гвожђе.
Као моћан диуретик, благотворан је за бубреге и мокраћне органе.
Осим што има диуретска својства, подстиче стварање жучи, чисти јетру, помаже код алергија и смањује холестерол.
Због бројних храњивих материја које садржи, лишће маслачка препоручује се као додатак исхрани за труднице и жене у постменопаузи.
Маслачак је уопштено повољан за жене обољења, а нарочито за спречавање и лечење болести дојки, циста, карцинома, отечености и код проблема са дојењем.

Чај од корена маслачка

Корен маслачка моћан је лек за јетру и желудац.
Шест шољица чаја од корена маслачка дневно наводно могу излечити хепатитис у року од две недеље.
Фитотерапија са овим чајем лечи сваковрсне тегобе. Препоручује се код пробавних тегоба, недовољног лучења жучи, високог притиска и мањка апетита.

Стабљике и цветови

Стабљике маслачка поспешују растварање жучи, регулишу метаболизам те прочишћавају крв и желудац.
Народна медицина препоручује их против дијабетеса и за уклањање брадавица. Мажите брадавице млеком од стабљика маслачка док не отпадну.
Од цветова ове биљке добија се сируп, којег понекад називају и медом, због њихове сличности у структури.
Тај сируп чисти и јача крв и пробаву, а помаже и код кашља.

Маслачак у кулинарству

Маслачак је лако доступна и укусна самоникла биљка коју увек можете брати и јести током њене сезоне.
Можете га користити попут спанаћа - додати у салату, сос, тесто, пиринач, супу. Можете од њега направити зелени кашасти сок.
Цветове маслачка можете похати или додавати салатама, док неотворене пупољке конзервирати попут капара.
Лишће маслачка најбоље је сакупљати у пролеће, кад још нема горког сока.
Цветови се беру за сунчаног времена, најбоље око поднева кад су сви цветови отворени.

Рецепти од маслачка


Кафа од корења маслачка
Ископајте корење у пролеће, оперите га, разрежите и испржите у рерни. Самељите га у млину за кафу. Припремајте га самостално попут кафе или као додатак јутарњој кафи.

Чај од корења и лишћа маслачка
Ставите шаку свежег корена и / или лишћа маслачка на литру вруће воде. Процедите након десет минута.
Пијте 3 шољице дневно.

Зелени кашасти сок од маслачка
Састојци:
1 банана
300 мл воде
100 г шумског воћа (свежег или смрзнутог)
100 г листова маслачка
1 кашика смеђег шећера или јаворовог сирупа (опционо)

Припрема:
Све састојке ставите у блендер и мељите 1-2 минуте. Сок попијте одмах, малим гутљајима. Ова количина сока је довољна за 1 оброк за једну особу.

Кремасти сос од маслачка
Састојци:
1 кг листова и стабљика маслачка
мало маслиновог уља
2 млада лука
1 мања слатка црвена паприка
3 чешња белог лука
400 мл павлаке
сол, бибер
мало мушкатног орашчића

Припрема:
Ситно насецкајте поврће, а Маслачково лишће на танке тракице. На средњој температури у већем тигању мало продинстајте млади лук, бели лук и паприку, па додајте стабљике маслачка и динстајте још пар минута.
Додајте листове, зачините и динстајте док сва течност не испари, па додајте павлаку.
Кувајте и мешајте док се не формира густи сос, за шта је потребно око пет минута.

Поделите овај чланак!
The administrator has disabled public write access.

ALTERNATIVNA MEDICINA 06 Apr 2014 04:41 #410

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Першун помаже очистити бубреге на природан начин

Како очистити бубреге уз помоћ першуна

Године пролазе а наши бубрези стално филтрирају крв, односе отрове и све штетне материје које улазе у наше тело. Временом се тога накупи пуно, и нашим бубрезима је потребан третман чишћења. Како се тога решити? Врло је једноставно, треба узети шаку першуна, добро га опрати, насецкати и ставити у лонац те додати 1 литру чисте воде. Кад проврије, кувају 10-ак минута и пустити да се охлади. Процедити и улити у чисту флашу, те држати у фрижидеру. Сваки дан попити по 1 чашу и видећете како накупљени отрови и сол почињу излазити при мокрењу. Першун је познат као "најбољи третман за чишћење бубрега!!" Нутритивна својства першуна:
моћан антиоксиданс
подмлађује кожу
садржи бета-каротен
богат је минералима као што су калцијум, фосфор, гвожђе и сумпор
богат је хлорофилом: сузбија лош задах, помаже прочистити тело од токсина и вишка масноћа
богат је витамином Ц: одличан је за превенцију рака и срчаних проблема
помаже ојачати имунолошки систем


Будући да је богат калцијумом, сузбија и спречава остеопорозу. Јако је добар за децу и спортисте. Добар је диуретик: помаже уклонити више воде из организма на природан начин. Због тог својства се користи у дијетама за лечење високог притиска (хипертензије) и лечење бубрега. Његов висок садржај витамина и минерала чини га идеалним за борбу против анемије, анорексије, опште слабости, исцрпљености, менталног и физичког умора.

Идеалан је за јачање косе и ноктију
Јако је добар за лечење кожних проблема
Користан је против чирева

Из першуна се добија уљна течност звана апиол, која се користи против интермитентних грозница и неуралгија. Аутор: Боривој хттп://будан.блог.хр/
Last Edit: 20 Apr 2014 13:42 by valjevac.
The administrator has disabled public write access.

ALTERNATIVNA MEDICINA 04 Apr 2014 13:19 #401

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Најлековитије биљке света: Преслица

Моћан лек, еликсир лепоте и средство за чишћење. Све се то односи на наочиглед обичну и лако доступну биљка коју многи из заблуде сматрају штетним коровом. Пољска преслица (лат. Екуисетум арвенсе ) можда вам је познатија под називима раставић, вошченка, коњски реп, хвошч или цинкрот. Вековна традиција забележила је њене многе лековите примене, које варирају од народа до народа, зависно о поднебљу у којем расте. Није само природан лек, него је и средство за прање судова, пескарење и полирање, а користе је и за чишћење археолошких експоната.

То својство захваљује иглицама обложеним силикатима. Преслица је једна од оних невероватних биљака које лече скоро све болести. Може се користити од главе до пете, изнутра и споља, за лепоту и здравље.

Јача кости, косу, кожу и нокте

Преслица садржи високовредне силицијумска једињења, манган, калцијум, гвожђе, флавоноиде, фитостероле, гликозиде, фенолне и аконитичне киселине. Способна је апсорбовати јединствене минерале из тла попут силицијевог диоксида, које није лако наћи у другим биљкама. Због великог удела минерала и других нутријената преслицу називају и биљком која реминерализује организам. Препоручује се за обнављање коштаних ткива након трауме или телесне декалцификације. Једна италијанска студија установила је да се женама са остеопорозом које су узимале 270 мг екстракта преслице током године дана побољшала густина костију. Друге студије сугеришу да силицијумска једињења из преслице помажу апсорпцију калцијума, побољшавају флексибилност костију и зацељивање ломова.

Преслица помаже код стегнутих лигамената и ишчашених зглобова јачањем везивног ткива и хрскавице . Због антиупално активности корисна је и код реуматоидног артритиса . У ову сврху, швајцарски хербалист Аббе Куензле препоручује свакодневно испијање шољице чаја од преслице током године дана. Захваљујући њему, бол од реуматизма и гихта ће нестати. За лечење ових тегоба можете узимати и СИПФ екстракт преслице у комбинацији са калцијумом и Б - комплексом.

Ослобађа тело вишка воде

Преслица слови за један од најјачих биљних диуретика, јер може појачати елиминацију воде из организма и до 30%. Немачка комисија Е одобрила је њено коришћење као природног диуретика код едема. То је уједно и стежући (адстрингентна) биљка, тако да је изванредна за здравље уринарног тракта . Помаже код упала, крварења, цистичних улцерација, циститиса и инфекција. Сматра се посебно ефикасном у случају упале или бенигног увећања простате . Користи се и за отапање, смањивање и терање камена у бубрегу . Препоручује се и као помоћ код целулита и мршављења. У сврху мршављења користи се у облику чаја.

Зауставља крварење и убрзава зарастање

Најновије студије потврђују оно што народ већ одавно зна: да коагулирајућа и хемостатских активност преслице помаже у смањивању унутрашњих и спољних крварења, као и обилних менструација. Преслица се користи код крварења из уста, носа, црева и материце. Помаже код пролива, спорозарастајућих рана, промрзлина и коњунктивитиса. антиупално спојеви преслице помажу у смањивању упале и неугоде узроковане упаљеним ранама, повредама или менструалним грчевима. За лечење крварења пијте чај од преслице и стављајте облоге од свеже или суве биљке. У народу преслица се користи и код:

губитка памћења
хемороида
менопаузе
гингивитиса и тонзилитиса
дијабетеса
упала дисајних органа
анемије
рака костију, бешике, бубрега и простате

Природно средство за лепши изглед

Преслица прољепшава и подмлађује кожу, лечи тврдокорне кожне тегобе и јача нокте. Спада међу познатије биљке за негу и лечење власишта. Јача корен косе, уклања перут, подстиче раст косе и помаже код алопеције (губитка косе). За спољну негу косе помешајте 4 капи тинктуре преслице с две кашике маслиновог уља и масирајте главу 10 минута. Понављате поступак четири пута недељно.

Примена и дозирање

Чај

Кашичицу биљке кувајте пет минута у 2,5 дцл воде, затим процедите и пијте у гутљајима. Пијте 2-4 шољице на дан. Тинктура

10 г свеже преслице намочите у праву ракију или етил алкохол. Четрнаест дана оставите на сунцу или на топлом месту. Сваки дан протресите. Након 14 дана, процедите тинктуру. Узимајте 1-4 мл разређено у 100 мл воде, три пута на дан. Тоник против бора Кувајте супену кашику суве преслице у 1,5 дцл воде 10 минута и процедите. Тоник користите увече пре стављања креме за лице. Преслица се користи иу облику купки и облога за многе тегобе, чак и злоћудне туморе. препарата можете купити у апотекама, од травара иу продавницама здраве хране. Уз узимање препарата од преслице пијте много течности. Забрањено је узимати преслицу код упале бубрега.

Берба преслице

Пољска преслица изгледом подсећа на малу јелку, а нарасте до 30 цм у висину. Има станишта на песковитим пољима и ливадама, али ваља бити опрезан током бербе, јер постоје њени отровни двојници. Такође је немојте брати на загађеним пољима. У марту и априлу беру се само неплодне зелене стабљике тако да се прирез до земље и осуше у хладу. Након сушења мора задржати зелену боју.

Еколошко средство за башту од преслице

Преслица се користи против биљних болести као што су буђ и рђа те против разних врста гриња и црвеног паука. Један килограм свеже преслице (или 150 грама осушене) потопите у десет литара воде и оставите дванаест сати. Други дан преслицу извадите и скувајте у мањем дјелу воде у којој се намакала тако да полако врије 30 минута. Оставите поклопљено да се охлади и затим додајте преосталу воду у којој се намакала. Разредите једну литру тог чаја у пет литара воде. Редовно прскајте биљке овом раствором.
Постовани,
Питате како разликовати прави лековити раставиц од отровног некорисног раставица? Одговор је врло лак и једноставан. Отровни раставиц, који народ у мојој Радјевини (Опстина Крупањ) зове јос и Коленац због чланковитости ове биљке или коњски реп, када одрасте достизе висину и до једног метра, ИМА ДЕБЉЕ СТАБЛО дебљине графитне оловке или малог људског прста, иглицасти лист није уздигнут узбрдо, вец висе пада на страну и на доле и највисе расте по влазним потоцима, на искрају сума где је влазно земљисте и он се не користи у лековите сврхе.
Лековити раставиц или пољски раставиц расте по ливадама, тадкодје воли влазније терене, око природних извора воде, тј природних издани, не расте високо, око 20-30 сантиметара и ИМА ТАНКО СТАБЛО ДЕБЉИНЕ цевчицама ОД хемијска оловка, А ИГЛИЦАСТИ листови су МУ опружен УЗБРДО У ПРАВЦУ ВРХА БИЉКЕ, ТЈ. У ПРАВЦУ расту биљке. Погледајте добро слику раставића која је дата веома верно у овом чланку и знајте да је то прави, лековити пољски раставиц, са свим лековитим својствима која су исцрпно и веома добро описана.
Last Edit: 04 Jul 2014 20:23 by valjevac.
The administrator has disabled public write access.

ALTERNATIVNA MEDICINA 01 Apr 2014 03:50 #387

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Како узгојити еко кромпир

Волите ли кромпир? Хрскав, печен, куван, у комбинацији са другим поврћем?
Желите у свом врту засадити кромпир који неће бити третиран никаквим хемијским средствима?
Показаћемо вам како!
Од састојака вам је потребно:
01:00 плодна гредица
еко компост
еко семе кромпира
01:00 мотика
01:00 штихача
01:00 грабуље
доста сунца
довољно кише
пуно љубави

Еколошки узгој кромпира

Кромпир је најбоље садити на осунчаном или сунцем прошараном месту.
Минимална температура за садњу кромпира је 6-8 Ц. Оптимална температура за раст кртола је 17-20 Ц.
На вишим температурама принос кромпира се смањује, а на температурама изнад 30 Ц раст кртола потпуно престаје. Време доношења плода, од његове садње је 2-4 месеца.
Кромпир није захтеван у погледу топлоте, али је зато врло захтеван када је у питању вода, посебно у време заметања кртола.
Суша и високе температуре стресно утичу на кромпир, па је онда и принос мањи.

Квалитет тла

Као и за узгој сваке биљке и за кромпир је потребна плодна земља обогаћена квалитетним органским ђубривом.
Прекопајте гредицу крајем јесени или почетком зиме. Прекопану гредицу надохрана квалитетним компостом.
Прекопавањем гредице и надохрањивањем спречићете развој корова и губитак влаге у земљи.
Тако обрађену и надохрањену земљу оставите нека одстоји преко зиме.
У пролеће, пре садње кромпира земљу поново прекопајте како бисте ју уситнили, те надохрана површински слој гредице.

Сјеменски кромпир

Семе кромпира заправо није семе, већ прави кромпир који је проклијао.
Кромпир можете засадити цео или га можете пресећи на више делова тако да сваки део има једну или две клице.
За садњу кромпира изаберите квалитетни, еколошки семенски кромпир.
Када сте купили кромпир који сте одлучили садити, или сте узгојили сопствени, ставите га у дрвене касете и послажите у редове тако да ружичасти крајеви - који имају највише "оканаца" буду најгорњи.
Држите касета у светлој, хладној, сувој и прозрачној просторији или стакленику, где ће након четири или пет недеља кромпир проклијати и бити спреман за садњу. Одбаците сваки који изгледа болестан.
Идеална дужина клице требала би бити 5-15 мм.

Садња кромпира

У заклоњеним подручјима, средином марта најбоље је време за садњу, ау мразовит и отвореним подручјима садњу ваља одложити за касније, све до краја априла.
Мотиком ископајте раван ров за сваки ред кромпира, око 10 цм дубок у лаганој врсти земље или око 15 цм дубок у тешкој земљи. Разместите ровове у размацима од око 60 цм.
Положите семенски кромпир са клицама буду окренути нагоре на дно сваког рова на сваких 30 цм. Лагано нагрните кромпире хумком земље. Немојте је угазити ногама.
Нагртањем земље штитимо плодове од сунчеве светлости, јер би она проузроковала да плодови остану зелени.
Кад младице избију из земље, нагрните још земље на њих. Згрчите земљу све док биљка не достигне висину 10-15 цм.
Ако се појаве млади листови, а постоји опасност од мраза, прекријте их сувом сламом.

Њега кромпира

Како бисте остварили што већи урод, здраве плодове потребно је неговати. Кромпир се негује окопавањем, нагртањем и гнојењем.
Ако имате проблема са сушом, редовно наводњавајте тло, јер кромпир воли воду.
Кад биљке нарасту до отприлике 23 цм, започните са нагртањем.
Разбијте кору земље која се створила између редова и по томе расипајте еко храњиво.
Затим опкопајте и разрахлите земљу посуту еко хранљивом како бисте нагрнули стрм хумка изнад сваког реда. Хумка треба бити висок око 15 цм са ширином врха око 12 цм, а подножје ширине око 20 цм.
Недељу дана касније, нагрните још земље на хумка како бисте га подигли за три цм. Три недеље касније, кад биљке нарасту најмање 30 цм, подигните хумка за још три цм.

Редовно надохрањивање

Дохраном се постиже боља структура земље, боље складиштење и везање воде у тлу те се омогућава избалансиране исхрана биљака у земљишту.
Међутим немојте претеривати у надохрана, јер кромпир не воли пребогато тло.
Окопавањем, нагртањем и гнојењем заштитићете биљке од корова, паразита и болести, а кромпир ће вам уложено вратити богатим уродом.
Применом стајског ђубрива у јесењем ђубрењу, земља се брже загрева па је могућа и ранија садња кромпира.

Заштита од болести и штеточина

На ваш врт вребат ће птице, инсекти, мишеви и пужеви. Будите спремни на примерену заштиту.
Ваше биљке заштитићете редовним плијевљење корова, одстрањивањем старих и заражених биљки, те ако их приликом садње засадите са мало већим проредом.
Кромпирове златице је паразит који првенствено напада кромпир.
Из тла почиње излазити када температура у дубини од 10 цм порасте на 14,5 ° Ц.
Након изласка из тла златица може живети десетак дана, након исхране започиње парење. Јајашца полаже женка на унутрашњу страну листова кромпира.
Златица у нашем поднебљу има мало природних непријатеља. Једу ју неке врсте пура и патки, а јајашца нападају неки паразити. Природни непријатељ им је и смрдљиви мартин.
Од кромпирове златице ћете се најбоље одбранити ако од самог почетка "стражарите" над вашом гредице.
Чим уочите прва јајашца, механички их уништите, а већ одрасле примерке скупите руком и однесите негде где вам не могу направити штету.
На кромпиру ћете често наићи и на бубамару. Њу немојте убијати, јер она је јако користан инсект у Биоврт.
Природни непријатељи кромпира су и пужеви и ровци. Они нападају кромпир под земљом.
Пужева се можете решити и уз помоћ талога кафе. Наиме, пужеви га не воле, јер је у већој концентрацији отрован.
Нападнуте биљке заливајте талогом кафе, који не само да ће отерати пужеве, већ ће и благо ђубрити земљу и истовремено терати биљне мушице.
Будите умерени у заливању тла талогом кафе, јер он подиже киселост земљишта.
Тло око биљака које пужеви нападају можете посути пепелом или каменим брашном. Како бисте пужеве држали што даље од ваших биљака, овај поступак понављајте након сваке кише.
Пужеве одбијају и неке биљке као што су драгољуб, жалфија, тимијан и рицинус. Засадите ли неку од тих биљака уз ивицу гредице, пужеви неће нападати вашу биљку.
Ровац је један од учесталих земних штетника. Омиљена посластица су му гомољи и корење. Ровац је ноћна животиња и излази на површину земље само ноћу.
Његов ров није дубоко у земљи, па ће те га најлакше ухватити ако у тло укопате посуду са водом, а са стране поставите дашчице које га усмеравају у посуду.
Кртица је корисна животиња, јер уништава ровце, гусенице и црве, али истодобно праве кртичњаке који нарушавају естетски изглед врта.
Кртицу ћете најлакше отерати ако у тло укопате празну боцу, тако да врх боце укопате у отвор његовог рова, пазећи да не зачепите грло флаше. Звукове које производи ветар и празна боца кртице не могу дуго подносити па одлазе.
Како бисте смањили могућност заразе и нападе паразита уз кромпир посадите камилицу, невен и мљечике .
Кромпир никада немојте садити на оној леји на којој сте пре садили парадајз јер користе исте састојке из земљишта.
Никад немојте кромпир засадити поред парадајза , јер за заједничког непријатеља имају крумпирову златицу.

Природна средства за прскање кромпира

Прво средство које се може применити у рано пролеће је супа од листова базге. Мирис базге маскира мирис кромпира па га златице у потрази за храном не могу нањушити.
Одбија их и рен, од којега направите супу тако да потопите рен у кишницу на 3-5 сати. Том супом редовно прскајте биљке.
Можете направити и супу од коприве која је једнако ефикасна у борби против паразита.
Више о природним средствима за заштиту врта можете прочитати овде .

Берба кромпира

Време за бербу кромпира је када кртоле заврше свој развој, а надземна биљка почиње одумирати.
Да би кромпир што дуже одржао свежину и квалитет, потребно га је вадити из земље тек након што се стабљика потпуно осуши како би поткожица очврснула.
Потребно га је вадити за сувог времена да би на њему остало што мање земље и влаге.
Кромпир се може вадити и пре зрелости, ау том случају говоримо о младом кромпиру.
Млади кромпир не треба вадити све док га не желите да једете. Он брзо расте и може удвостручити тежину у року од две недеље.
Пре коначног брања одсеците стабљику са лишћем, затим узмите баштенске виле за вађење, забодите их даље од биљке и гурните довољно дубоко како не бисте изболи кромпире.

Чување кромпира

Идеална температура за чување кромпира је 4-5 Ц уз обавезно повремено проветравање.
Кромпир је потребно пажљиво складиштити и чувати од трулежи и клијања да би му изглед и укус остали непромењени.
Како бисте сачували кромпир од клијања и труљења ставите га на песак који ће упити сувишну влагу.
Ако сте одлучили кромпир држати у врећама, од клијања ћете га сачувати тако да у врећу ставите јабуку.

Занимљивости о кромпиру

Кромпир је једногодишња зељаста биљка и једна је од најраширенијих намирница на свету.
Донели су га шпански морепловци пре нешто више од 400 година из брдских предела Перуа. У Хрватској се узгаја већ 250 година.
Кромпир има високу прехрамбену вредност јер обилује скробом, високовриједним беланчевинама, витаминима и минералима.
Енергетска вредност кромпира износи само 86 кцал на 100 г куваног кромпира.
У 100 грама сировог кромпира налази се 80,96% воде, 0,14 г масти, 1,89 г беланчевина, 15,90 г угљених хидрата (13,35 г скроба; 1 г шећера) и 1,7 г влакана.
Иста количина кромпира садржи 2,5 пута мање угљених хидрата него хлеб, што га чини идеалном намирницом за мршављење.
Кромпир је вредан извор витамина и минерала: витамина Ц, ниацина, витамина Б6, пантотенске киселине, тиамина, фолата, калијума, магнезијума, фосфора, гвожђа и мангана.
Приликом термичке обраде намирница витамин Ц се великим делом разара, док се у кромпиру губи тек ако се кува ољуштен и исечен.
Када се кромпир кува у кори, сачувана је трећина витамина Ц, а печен у кори губи га незнатно.
Витамини и минерали налазе се у кожици кромпира и непосредно испод ње, због чега се препоручује гулити само танки слој или га кувати и пећи неогуљеног.
Млади кромпир садржи више шећера, витамина Ц и воде, а стари више скроба.

Поделите овај чланак!
Last Edit: 04 Jul 2014 20:23 by valjevac.
The administrator has disabled public write access.

ALTERNATIVNA MEDICINA 31 Mar 2014 15:46 #386

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Аутор: Силвија Чолић
Аиурведска мешавина зачина 3 ослобађа тело вишка масти, холестерола и токсина

Трикату је аиурведски биљни препарат који се састоји од црног бибера, дугог бибера (пиппали) и ђумбира. ајурведској медицини користи Трикату већ хиљадама година за чишћење организма од токсина, код вишка капха (слузи) у телу, за мршављење и побољшање рада пробаве. Ајурведа тврди да лош квалитет хране и неправилан режим исхране штете раду дигестивног система. Несварена храна ствара аму - вишак токсина у организму - што у коначници негативно утиче на целокупно здравље. Од свих ајурведских формула, Трикату је посебно ефикасан за смањење аме и успостављање правилног рада пробаве . Помаже и код целог низа здравствених поремећаја, нарочито код проблема пробавног, дисајног, кардиоваскуларног и уринарног система.

Састојци и лековито деловање Трикатуа

Црни бибер

Црни бибер има противупално деловање, регулише рад пробаве, побољшава функцију јетре и апсорпцију вредних састојака из хране. У многим традицијама ефикасно се користи у лечењу прехладе и дисајних инфекција. Природни је антидепресив који редукује стрес и несаницу те побољшава концентрацију и памћење. Од давнина је познат као одличан диуретик. Одличан је извор мангана и витамина К. Садржи и пробавна влакна те минерале бакар, хром, гвожђе и калцијум.

Пиппали (дуги бибер)

Пиппали је сличног али јачег укуса од црног бибера. Први познати записи о његовој љековитости такође потичу из аиурведе, а Хипократ га је заговарао више као лек него као зачин. У данашње време ретко се користи у европском кулинарству, а понајвише је на гласу због пиперлонгумина, вредног састојка који има антиканцерогено дејство. Као и остале врсте бибера, захваљујући пиперин ефикасан је у борби против паразита те код пробавних сметњи и поремећаја. Помаже у ублажавању болова (главобоље, зубобоље, мишићних болова, болних менструација), код грознице, поремећаја сна, хроничног умора, псоријазе, проблема са дисајним системом, кашља, астме и алергије. Успешно стимулише пробавни и респираторни систем, поспешује плућну функцију и обнавља плућа. Ђумбир Ђумбир је благотворан за цео организам. Сматра се универзалним леком јер уравнотежује рад свих органа, јача имунитет, освежава и енергизује цело тело. Поседује аналгетски, седативно, антипиретски и антибактеријско дејство. Ефикасан је у чишћењу организма од паразита, бактерија и токсина у крви у лимфи. Олакшава дисање, лечи пробавне сметње, ублажава гастритис, редукује желудачну киселину. Отклања бол. Користан је иу ублажавању реуматских тегоба те у лечењу вирозе и грипа.

Ослобађа тело вишка масти и холестерола

Захваљујући синергијском деловању црног бибера, дугог бибера и ђумбира, Трикату је одличан природан лек за пробаву, крвне судове, чишћење организма и мршављење. Истраживања спроведена на лабораторијским животињама показала су да Трикату смањује лош (ЛДЛ) и повећава добар (ХДЛ) холестерол те тако штити кардиоваскуларни систем. Будући да побољшава метаболичку активност, одличан је у превенцији гојазности и регулисању телесне тежине. Надаље, Трикату помаже у превенцији и лечењу гастритиса и улкуса те одржању здравог дигестивног система. Између осталих вредних учинака на здравље, подмлађује ћелије, побољшава изглед коже и чини ју свежом и сјајном.
Мелем за дисајне органе

Трикату је природни антихистаминик који спречава настанак било какве алергијске реакције попут уртикарије и поленске кијавице. Особе које пате од алергија могу га користити као превентиву кроз дуже временско раздобље, без икаквог страха од нуспојава. Показао се одличним иу третману астме - у великој мери олакшава и редукује астматичне нападе. Трикату уопштено погодује здравом раду органа за дисање. Обнавља плућа, олакшава дисање и стимулише искашљавању слузи. Трикату можете узимати и кроз дуже раздобље, јер не изазива непријатне или опасне по здравље нуспојаве. Препоручена количина је од 500мг до 3г дневно, подељено у три дозе. Узимајте га након јела, с водом или медом. Можете користити Трикату и као зачин у супама, варивима и другим јелима. Трикату се не препоручује трудницама и дојиљама, а ако узимате лекове класичне медицине против високог притиска и дијабетеса, пре употребе саветујте се с лекаром . Квалитетан, органски Трикату можете пронаћи у Алтернатива Вебсхопу . Добробити Трикатуа:

чисти организам од аме (токсина)
побољшава варење
убрзава метаболизам
потпомаже здравом мршављењу
чисти крвне судове од холестерола
јача функцију органа за репродукцију
побољшава циркулацију
смањује бол и редукује упалне процесе у телу
уравнотежује капха дошу
побољшава изглед коже
успоставља нормалан рад дисајних органа
помаже код алергије и астме
Last Edit: 20 Apr 2014 14:11 by valjevac.
The administrator has disabled public write access.

ALTERNATIVNA MEDICINA 28 Mar 2014 22:48 #378

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Дрвеће лечи - интервју са руским научником Михаилом Виноградов

Од давнина постоје приче о живој и мртвој води, о дрвећу - дариватељима енергије и дрвећу - крадљивцима енергије. заснива ли се оне само на машти народног казивача или ипак имају реалну основу?

Јер, иу старим лекарским књигама неко дрвеће, на пример бреза, спомиње се готово као панацеа, лек против свих болести. Где је мит, а где почиње стварност?
Које су то исцелитељске особине дрвећа?

- У народној медицини данас постоји читав правац - дендротерапија, лечење дрвећем или уз помоћ дрвећа, каже Михаил Семјонович Виноградов на почетку нашег разговора. Дрвеће заиста може излечити, исцелити, очитавити човека, нахранити га енергијом. Најбољи у томе су храст, бреза и бор, готово исто тако су вредни кедар, багрем, клен, рјабина (јаребика), јабука, шљива ... Али, има и оних који човеку могу "украсти" енергију. То су разне врсте топола, попут руске черјомухе (или америчка вишња, како се још зове код нас). Међутим, немојте се заваравати да их треба искоренити; никако, јер и ти "крадљивци" могу бити врло корисни у одређеним ситуацијама, али о њима ћемо нешто касније.

Од када датирају прве дендротерапеутске методе и како су изгледале?

Знате, постоје записи да су још у претхришћанском доба девојке одлазиле брези да би накупиле позитивне енергије, да им удаја и живот буду срећни. Труднице су седеле под липом, а рањене војнике су стављали испод храста да од њега добију снагу за исцељење рана .. . Видари су препоручивали не само седење поред дрвећа, него и пењање по њему, такозвано дрволажење, како би се снага дрвета што више преузела, односно разменила са човековом. И данас се деца инстинктивно пењу на дрвеће, а многи граде куће у шуми. Као што видите, ништа ново под сунцем.

Каква су правила комуницирања с дрвећем с циљем лечења?

Правила комуницирања с дрветом које даје енергију исцељења су врло природна и једноставна: станите лицем према дрвету-донору на растојању 40-60 цм, затворите очи и опустите се.
Концентришите се на то да примате његову енергију и замислите да се вашим телом одоздо нагоре лагано подиже топли талас енергије. После опуштања почните радити вежбе дисања, које ће помоћи у распоређивању добијене енергије по читавом телу. Правилно дисање подразумева удах, задржавање ваздуха у плућима, издах и период кад су плућа испражњена до следећег удаха. Свака фаза траје 4-8 секунди, а морају се спроводити равномерно, без мучења и прекида. Током задржавања даха долази до "разливања" енергије дрвета која се претвара у вашу биоенергију. Комуницирање са дрвећем не треба трајати дуго, некад не више од неколико минута и то је најбоље радити предвече, пре спавања. И сами знате да се човек после једне краће вечерње шетње по врту или по градском парку, осећа много боље и помлађено ... Најбоље је ако се осамите негде у природи или крај "свог" дрвета које знате и које вас "познаје" од детињства . Знате, некада је био леп обичај да се, када се дете роди, посади дрво, на пример храст за дечака и јела, бреза или липа за девојчицу. Посебно је занимљиво гледати како обоје расту и развијају се. Дакле, веома је добро боравити у познатом пределу, али и не мора бити тако. Добро је у природи средити мисли, преиспитати поступке, изговорити молитву Господу, осетити повезаност свега што дише под капом небеском Најзад ..., треба знати да дендротерапија помаже само ако је проводите редовно, ако вам то постане добра навика.
А што да ради становник велеграда, који нема парка у близини, ао неком шумарку да и не говоримо?

Специјалисти предлажу да се користе танке плошке које су нарезане од различитих врста дрвета. Иако свако од нас има своје дрво, примећено је да се храст, бреза и бор уклапају у готово свачији "профил". Академик Борис Додонов је успео да створи универзалан коректор човекова биопоља. То је обична плошка, комад одређеног дрва, ширине 20-30 цм, дебљине до 10 цм. Овај комад има отвор у средини и 7 косих, радијалних уреза око тог отвора.

Рекли сте да неко дрвеће додаје, а да друго одузима животну енергију.

Да, дрвеће - донори, донатори, даваоци енергије стварно имају особину да у себи акумулирају велику количину космичке енергије. То су споменути храст, бреза, бор, кедар, багрем, клен ... Сваки човек би требало да знате које је његово дрво, које му омогућава да се лакше избори са животним тешкоћама, с болестима. Када то спозна, треба га засадити у својој близини.

Али, постоји и такозвана негативна енергија. Како се ње ослободити?

Е, ту на сцену ступа дрвеће које одузима енергију. Најјачи у том погледу су све врсте топола и ива . Слабији, али веома корисни су и кестен , јела , черјомуха (америчка вишња). Они су изванредни за лечење неких обољења. Не знам да ли знате ону руску народну песму "Ивуска зељенаја" - о девојци која пита иву поред воде где да пронађе своју љубав ... Видите, народна интуиција је миленијумима радила беспрекорно. Кад сте тужни, напети или растројени, привијте се уз такво дрво леђима (дуж кичменог стуба) и длановима, као кад сте играли жмурке и крили се иза дрвећа! То је врло добро да се ослободите напетости и раздражљивости. Ако имате проблема са унутрашњим органима, једноставно - загрлите дрво као драгог друга. Али, не препоручује се да у том "загрљају" боравите дуже од двадесетак минута. Не треба наглашавати колико је боље да за терапију користите живо дрво, а не његов комадић, али у случају нужде може и тако. Бољи су комади од горњег, него од доњег дела дрвета. Не знам је ли вам познато, али у Русији су се одувек на овај начин лечили зубобоља, ангина, гастритис или главобоља - 5-7 минута држиш дашчицу поред болног места - и готово. Ове методе не могу наштетити и препоручују се посебно оним особама које пате од спазма великог мозга или кардиоваскуларних болести.
Дозволите да Вас, због личног интереса, упитамо о брези. Њу су опјевали пјесници, Јесењин јој је посветио многе стихове, ау литератури има толико описа и рецепата за лечење Брежине соком, лишћем, пупољцима ...

Тачно је да је бреза најпопуларнија, јер има читав низ лековитих и исцјељујућих својства. Довољно би било да једном недељно одемо у брезик, изаберемо један од већих примерака овог лепог дрвета и да га загрлимо и останемо уз њега петнаестак минута. Споменули сте њена лековита својства: Брезови пупољци, сок, лист, па чак и гљива која на њој расте - чага, све је лековито, изузетно богато биолошки активним материјама. У лишћу брезе има етеричних уља, витамина, рутина, каротена, фитонцида, флавоноида ... Младо лишће садржи и протеине, масти, витамине. Најбоља је такозвана брадавичаста бреза, она која је као посута мирисним смоластим "сузицама". Активни угаљ треба свакако имати у кућној апотеци. Добар је против тровања и акутних бубрежних колика. Чајеви од листа брезе су одлични против повишеног крвног притиска, а ублажавају и болове. Разни биљни препарати од брезе побољшавају циркулацију, разграђују тромбове, и зато се препоручују код тромбофлебитис, упала на кожи, упале плућа, бронхитиса, болести жучне кесице, уринарних путева и других. Врло је корисно да се бреза употребљава код болести изазваних радијацијом. Бреза убрзава зарастање рана, регулише рад јетре и жучне кесе. Да би се убрзао и интензивирао процес дендротерапије, специјалисти саветују да се свакодневно бар 50 пута кажипрстом благо масира место у подручју десног подребарја, где је смештена јетра. Чајеви од листова и пупољака успешно и без ожиљака подмлађују ткиво, чак и код дубоких рана. Чајем од брезина листа перите косу, јер ћете тако имати јаку, светлију и густу косу као стари Словени. Пијте чајеве од брезе и комбинујте овај поступак са боравком у природи и директним контактом са дрветом. Код спазама великог мозга пијте чај од листова брезе и траве росопаса, по једну трећину чаше трипут на дан. Код срчане инсуфицијенције помаже брезово лишће и трава кантариона. Бреза такође потпомаже концентрацију, јача пажњу и оснажује организам. Она још и сјајно ионизира ваздух.

Како је са осталим дрвећем?

Храст такође има изванредна својства, пре свега делује као антистрес терапија. Активира циркулацију и смањује време оздрављења. Један је од најбољих генератора позитивне енергије. Јако је добро да у дому имамо намештај од храстовине, не само зато што је дуготрајан и леп, него и зато што зрачи позитивном енергијом. Бор смирује и елиминише психичку напетост. Дужи боравак у боровој шуми човека спашава од кашља, кијања, бронхитиса и сличних проблема. Буква јача отпорност на стрес и јача концентрацију, повољно делује и на циркулацију. Кестен олакшава реуматске тегобе, елиминише несаницу и, како каже народна мудрост, тера страх и напетост различитог порекла. Додао бих, такође, да много од споменутог дрвећа делује на јачање организма против алергије, али док алергија траје, најбоље ће помоћи комади дрвета о којима је већ било речи, јер, посебно у периоду цветања, директан контакт са дрвећем може изазвати нежељене реакције.

И, најзад, да ли је дрвеће око нас нека врста показатеља како живимо и какво нам је здравље?

Да, у праву сте. Дрво делује на простор у коме расте, оно га на одређен начин штити. Лоше стање дрвећа око куће је знак власнику да нешто није у реду. Порука, дакле, гласи: научите да комуницирају са природом, схватите њене поруке! То ће вам много помоћи.
Last Edit: 20 Apr 2014 14:37 by valjevac.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.184 seconds
Powered by Kunena Forum ::