Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 105 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dobro došli u Kunena forum!
Ispričajte nama i našim članovima ko ste, šta vam se sviđa i zašto ste postali član ovog sajta.
Želimo dobrodošlicu svim novim članovima u nadi da ćemo se često viđati!

TOPIC: ПРОГРАМИРАЊЕ СВЕСТИ

ПРОГРАМИРАЊЕ СВЕСТИ 26 May 2015 21:37 #1632

  • bolen
  • bolen's Avatar
Аутор Болен

ПРОГРАМИРАЊЕ СВЕСТИ



Коме се то чини како има мало Удружења војних пензионера па креће у авантуру формирања још једног?
Ко то у оквирима већ постојећих Удружења не може да пронађе себе ама баш ни у једном, не може да се искаже, не може да да свој допринос и учини нешто како би се ствари промениле, како би се кренуло напред?
А хтео би. Наводно. Има капацитет, вољу, агилност, има идеје... Има чак и шачицу ФБ следбеника.
Или можда мисли како све то има?
Да није ипак по среди нешто друго?
И као што командири и команданти то нису немају ли иза себе војску, тако и он, нема тек једно, додуше „ситницу“, нема нешто без чега су његове лидерске амбиције много теже остварљиве.
Нема своје лично – приватно удружење војних пензионера.
Скројено онако, баш по његовој мери, наменски и лидерски, како би огњем и мачем у виду председничког Статута, снаге печата и нарочито текућег рачуна, повео „небројене“ ешалоне „млађаних“ војних пензионера у неки нови почетак и светлију будућност звану „Удружење (синдиката) војних пензионера Србије или У(С)ВПС.“

За тили час изрони испод скута ФБ групе иницијативни одбор за формирање спасоносног војнопензионерског синдиката, који се окрњи пре него што стигосмо прочитати сва имена са његовог списка.
Убрзо се из исте, ФБ кухиње, појави већ виђени, али тек мало прокрчкан и предлог Статута, где у једном дану видесмо и „сабах“ и „акшам“ верзију истог.
Истовремено, уз предлог Статута, случајно или намерно, није ни важно, као преамбула или мотивационо писмо, ни то није важно, тек, освануше некакви „ставови“ Јована Тамбурића.
Е, ово је већ важно, и заслужује коментар, не због мисаоности и оштроумности поменутих ставова, већ због инсинуација и неистина изречених у њима.

„Став“ први:

Већ у првој реченици (ставу), изјави Јован Тамбурић: „У својим почетним коментарима сам најавио страначке отпоре и отворено противљење појединаца и удружења профилисању наше групе у легално удружење.“
Коментар:
Поштујући исказану видовитост господина Тамбурића, намеће се само једно питање: Да ли ово значи да је ФБ група до сада (и још увек је) била (и јесте) нелегална?
Треба ли подсећати да је први и једини који је ово одувек тврдио био господин Драгањац.
Овим ставом Јован Тамбурић му се недвосмислено придружује. Раме уз раме. Зашто?

„Став“ други:

„Иницијатива о формирању удружења о којој се изјашњавала група није прихваћена јер су Бјеливук Миле и Овука Илија својим почетним коментарима понудили АППВС као већ формирано удружење са предлогом да се чланови групе учлањују у АППВС. Иницијатива није прихваћена али је пропала и намера АППВС да чланове групе преведе у своје чланове.“
Коментар:
АППВС никада није имала намеру да чланове ФБ групе „преводи“ у своје редове, а нарочито не на некакав преваран начин како то невешто инсинуира Јован Тамбурић, већ је предложила да ФБ група, због оспораваног легитимитата, једном врстом фузије, преузме комплетну инфраструктуру и руковођење АППВС.
И како је то онда по Јовану Тамбурићу пропала „намера АППВС да чланове групе преведе у своје чланове?“
Зар није логично да се самим спровођењем тог чина преузимања, чланови групе учлане у своје ново удружење и стекну потребан легитимитет за којим су толико вапили?
У чему би се то састојао некакав интерес и лоша намера АППВС чије руководство је понудило да се повуче са својих позиција, а у корист чланова групе?
И тако, „пропаде намера АППВС“, али се Јован Тамбурић, главом и брадом, ипак учлани у ту исту АППВС дана 18.02.2015.године, и остаде њен члан до дана данашњег.
Каква несмотреност и пропуст будућег самонаметнутог лидера некаквог синдиката!?

„Став“ трећи:

„Накнадно сам сазнао да је неколико иницијатива у последњих 12 година о стварању Савеза удружења војних пензионера пропало пре свега због ставова и понашања челних људи из АППВС.“
Коментар:
Да су „накнадна сазнања“ Јована Тамбурића нетачна и да је АППВС одувек била поборник стварања јединствене организације види се из следећег:
„Oчeкуjeм дa пoслe свeстрaнe aнaлизe дoђeмo дo oнoг циљa кojи je сeби пoстaвилa AППВС a тo je пoнoвнo ствaрaњe jeдинствeнe oргaнизaциje, ниje битнo кaкo би сe звaлa, мaдa je нaјприхвaтљивиje УВПС, aли дa je никo нe мoжe држaти у шаци.“/ Владисав Милосављевић, председник АППВС, у тексту: „Зашто сајт АППВС-подсећање“ 02.06.2014.године/
А што се тиче поменутих „ставова и понашања“, да ли је принципијелно инсистирање АППВС да у тој некаквој новој организацији НЕМА плаћених функција и функционера, да НЕМА заснивања радног односа и сличних ствари, лош став и непримерено понашање?
Можда ће Јован Тамбурић „накнадно сазнати“ како то није одговарало управо ономе чији је Статут читао док је свој писао.

„Став“ четврти:

"После таквог понашања сам схватио да никакво обједињавање деловања удружења војних пензионера није могуће због прошлости и рејтинга АППВС."
Коментар:
Какве везе са изнетом и ничим документованом небулозом о некаквој „прошлости и рејтингу“ АППВС имају остала бројна удружења војних пензионера, те се нису могла објединити и без АППВС?
Зар је АППВС заиста играч тог калибра да без ње нема ништа, па ни уједињења свих осталих војних пензионера? Ово би могло и да импонује.

„Став“ пети:

„Од највишег руководства УСПС сам добио подршку за формирање наше организације што сам изнео и на састанку иницијативног одбора.“
Коментар:
По чему је подршка УСПС меродавна и валидна за уситњавање и стварање још једне организације војних пензионера? Да неће, примера ради, они ићи по судницама или протестовати због 11,06 одсто?
Баш њих брига да ли ће постојати једно или педесет удружења војних пензионера.
Наши проблеми су специфични и суштински се, изузимајући актуелно умањење пензија, не дотичу њих.
Али Јован Тамбурић, као њихов члан(УСПС), „обећао“ им је, да ће то ново, синдикално удружење војних пензионера одмах по формирању колективно учланити у Удружење синдиката пензионера Србије.
Тим чином самом себи отвориће врата ка функцији у врху УСПС. И како се не би десио неки „кикс“ у вези с тим, колективно учлањење је унапред САМ зацртао као обавезну ставку у СВОМ Статуту, што је ван сваког резона, па чак и у супротности са оним што је написао у том истом Статуту.
Све ово неодољиво подсећа на симбиозу УВПС – ПУПС.

„Став“ шести:

„Све то се дешава на сајту АППВС на којем постоји цензура, а мени је укинута могућност остављања коментара.“
Коментар:
За ово постоји само један израз – ноторна лаж. Јован Тамбурић је регистровани члан на сајту АППВС. Један број текстови је сам слао на сајт и исти су објављивани, а највећи део његових текстова или коментара, пренео је из ФБ групе или са „Адмирала“ Илија Овука и објавио их на сајту АППВС, увек коректно и исправно нагласивши о чијим коментарима се ради.

„Став“ седми:

Мишљења сам да део преосталог новца треба да се искористи за регистрацију УСВПС.
Инсистирање да се новац који је остао на рачуну АППВС, користи само за организовање протеста, је начин ометања реализације регистрације удружења.“

Коментар:
Заборави Јован Тамбурић како је текла акција прикупљања новца за протест и како је много пута од стране чланова Организационог одбора наглашавано да ће исти бити искоришћен искључиво за организацију протеста.
Заборави да је на налозима за уплату као сврха уплате стајало „За протест“, а не „За регистрацију синдиката војних пензионера.“
Да ли је то исто?
Није ли преварно прикупљати новац за једну сврху, а потом га користити за нешто друго?
И то само зато што је таквог „мишљења“ Јован Тамбурић.
И ако није по његовом онда је то „ометање реализације регистрације удружења.“
Ако је и од лидера у најави, много је.

Након свега изнетог, у најмању руку љигаво звучи позив Јована Тамбурића АППВС за учешће на протесту дана 08.06.2015.године.
Не треба се заваравати како ће тога дана бити истински протест. Неће. Биће то само параван за некакву оснивачку скупштину, промоцију некаквог виртуелног синдиката војних пензионера и инаугурацију његовог већ самоизабраног председника Јована Тамбурића.

Бошко Николаш


К О М Е Н Т А Р И:

dragoivanović
,27.05.2015.11:59


1.- Da li ima malo Udruženja vojnih penzionera ili mnogo, niste se pitali kada ste formirali APPVS.
2.- Ko može da se iskaže u postojećim Udruženjima vojnih penzionera, kada svi imaju po jednu šačicu članova. UVPS je najjači, jer lopvlukom pribira članarinu od neobaveštenih vojnih penzionera uz pomoć države ( RF PIO ).
3.- Da li FB grupa vojnih penzionera samo šačica sledbenika, nemam materijalne dokaze ali sam mišljenja da je desetostruko brojnija od APPVS.
4.- I postojeća Udruženja vojnih penzionera su formirana angažovanjem nekih ljudi u nekoj grupi. Možete da stavite na ovom Sajtu priču Milovana Vulikića kako su formirali UVPS. On je bio jedan od članova organizacionog odbora. Način kako omalovažavate zamisao formiranja USVPS, i čelnog čoveka ( Jovana Tamburića ) proglašavate liderom, te da želi lično privatno udruženje je ispod nivoa vaših dosadašnji pisanja. Verovatno to radite po naređenju, čijem to se zna.
5.- Da li će USVPS biti spasonosan za vojne penzionere, ja mislim da hoće, ali vreme će pokazati. I APPVS ste formirali sa tom namerom, ali vama je vreme isteklo. Niste ništa pokazali.
6.- Statut je predlog, a kako nastaje Statut siguran sam da to znate i on kao predlog je u obradi i doterivanju, a usvojiće ga Skupština. Smetaju vam stavovi Jovana, on je jadan među jednakima.

Stav broj 1.

7.- Legalnost Udruženja je registracija u APR-u. Legalnost FB grupe je overio ministar Gašić, a pošto je ona elektronska, Jovan Tamburić i ostali žele da je stave dostupno i vojnim penzionerima kojima je strana elektronika. Reklo bi se svima u celoj državi Srbiji.

Stav broj 2.

8.- APVVS je nudio čelnim ljudima FB grupe da ne formiraju novo Udruženje, već da preuzmu APPVS, i dozvoljavaju nam da mu promenimo i ime. Pošto nismo to prihvatili, i oni su povukli takvu ponudu. To zna Boško. To nije pričano na tajnim, nego na javnim sastancima. Jovan Tamburić o tome mnogo više zna, a ja imam još neke svedoke – nemam pisani memorandum o namerama.
Ja nisam član APPVS, nisam pristupio slobodnom voljom, a Jovan je bio fleksibilniji i učlanio se i siguran sam, nisam ga pitao, nije našao sveoje mestu u vašem udruženju. I šta je tu potrebno da se diskutuje.

Stav broj 3.

9.- APVVS je imao ambiciju da stvori krovni Savez svih udruženja vojnih penzionera ( nerealna želja). Na tu njihovu zamisao niko se nije ni osvrtao. Iza njih nije stajao Gašić pa da naredi da organizuju sastanak kao što su sada uradili 25.05.2015. godine.
I drugo, nijedna institucija ne može da opstane ako nema profesionalce ili honorarce. Ja sam zato da oni koji se angažuju u Udruženju pema mogućnostima budu i plaćeni. Primer UVPS.

Stav broj 4.

Kada postoji uspeh, on se hvali a kada postoji neuspeh o njemu se ćuti.

Stav broj 5.

Vojni penzioneri Srbije su Penzioneri Srbije. Smestili su nas u korpusu penzionera zaposlenih, ako se Jovan učlanio u USPS, to je dobro, postaje neposredna veza nas i njih. USPS neće nas zastupati pri rešavanjau 11,06% , ali ima veliki broj zajedničkih problema i saradnja sa njima neće nam škoditi. Kolektivno učlanjane je pitanje koje se ne može sada razmatrati. Ne mislite valjda da će sam Jovan rešiti to pitanje.

Stav broj 6.

Meni je povoljnije da stavljam komentar na admiralu ili na FB grupi, nego na APPVS. Ali šta je tu je.

Stav broj 7.

Novci su na računu APPVS. Ko je ovlašćen da raspolaže tim parama ne znam. Registracija košta oko 15.000 dinara. Raspravu o tome ne mogu da vodim jer meni nije poznato ko je u pravu. Mislim da su u pravu i Boško i Jovan.

Nisam bio u prilici da do sada čujem da nešto ljigavo zvuči. Mislim da je sasvim uredu što je organizacioni odbor na čelu sa Jovanom Tamburićem pozvao i APPVS na protest. Protest ne traži prava samo za članove organizacionog odbora protesta, već za sve vojne penzionere Srbije. Kada bi ja sam odlučivao, ja APPVS ne bi pozivao, već bi vas obavestio da organizujemo protest i zalažemo se na protestu ne samo za svoja prva nego i za vaša prava.

Mislim da je ovaj tekst izašao iz okvira tvojih komentara. Neprimeren nivou koji si do sada pokazivao Boško:'' Не треба се заваравати како ће тога дана бити истински протест. Неће. Биће то само параван за некакву оснивачку скупштину, промоцију некаквог виртуелног синдиката војних пензионера и инаугурацију његовог већ самоизабраног председника Јована Тамбурића ''.

Boško ovo je kruna tvog doprinosa po instrukcijama od 25.05.2015. godine. Na niske si grane pao.


Observer,27.05.2015.17:33

Поштовани господине "Дргоивановићу",
Прочитах ваш коментар текста господина Бошка Николаша, који ми се пре вашег коментара учинио веома аналитичким, а после вашег коментара уверио се да је повод за писање оваквог текста - веома оправдан.
Не спорим ничије право на мишљење, деловање и јавну критику(у пуном значењу речи),па ни господе Јована Тамбурића, Бошка Николаша,Вас или било кога другога. Свако има то право.
Оно што мени смета јесте када људи у јавној комуникацији пређу са нивоа јавне комуникације на ниво личне комуникације, што сте ви, поштовани господине "драгоивановићу", учинили својом последњом реченицом којом тврдите да господин Бошко Николаш ради по инструкцијама од 25. маја 2015. године и да је ниско пао?!
Занима ме аргументација о каквим и чијим инструкцијама и о каквим се то ниским гранама ради.
Уколико немате аргумената за такве тврдње онда боље немојте да браните господина Јована Тамбурића, јер само појачавате смисао текста господина Николаша. Уколико имате аргументе, изнесите их на јавну расправу и оцену.
С поштовањем,


dragoivanović,27.05.2015.20:00

Ne znam ko stoji iza - Observer,27.05.2015.17:33 - predpostavljam Vulikić, ali ne komentarišete: ljigavo zvuči, zatim vurtuelni sindikat, te samoizabrani predsednik itd, itd. Te da toga dana neće biti istinski protest. Vi OBSRVERE sigurno smatrate da ovakve reči se visoko kotiraju u javnoj komunikaciji. Kao ja branim Jovana Tamburiće i to su krupne reči. Ja sam član organizacionog odbora i Jovan je član. Vi preko Jovana napadate na organizacioni odbor, napadate na mene i ja prvenstveno branim sebe, i moj odbranbeni rat ima prejaku retoriku, bojite se da ne otupi vaš napad ničim izazvan. Ako nešto imate lično da rasčistite sa Jovanom zakažite međusobni satanak u birtiji pa to rešite. Nemojte da koristite privilegiju što imate otvoren Sajt zatvorenog tipa pa napadate nedužne ljude.Da ne zaboravim, taj 25. maj je odmah dao rezultat u Poltici sutra dan. Pročitajte. Ne mogu sve da napišu nešto se vidi i između redova. Ne vide svi, ali veliki broj vidi. Iznenašen sam i zaprepašćen pisanjem Boška. To nije onaj Boško koga ja znam. Žao mi je da je od nekoga priteran da ovako postupa.Ne koristi ni njemu ni nama, a verujem ni nalogodavcima. I ovo da znate, Jovan je ipak hrabar čovek, kada se upustio u ovu tešku i odgovornu radnju. Ja verujem u njegove dobre namere. Kao i za sve vreme će pokazati. Trebamo da mu damo šansu, a ne u startu da ga sasečemo kao korov.


Болен,27.05.2015.23:10

Уважени колега Ивановићу,

Овим својим коментаром, без иједног аргумента вртите причу у круг, заплићете и прескачете, али никако се не бавите суштином.Намерно испуштате из вида чињеницу да мој текст представља цитирање и коментарисање СТАВОВА Јована Тамбурића изречених и усмерених ка АППВС и делом ка мени као уреднику сајта. Дакле представља ОДГОВОР, а не НАПАД како ви то тумачите. То што изнете чињенице и начин на који сам то учинио Вас „погађа“, мени говори све.
Ево неких додатних појашњења.
Као што вероватно и сами знате, у оквиру затворене ФБ групе својевремено је вршено гласање-анкетирање чланова везано за формирање УСВПС. Том приликом „ЗА“ је гласало 230 чланова. Како група има 1136 чланова, произилази да је свега 20,25 % подржала идеју формирања УСВПС.
То је господине Драго та „шачица ФБ присталица“ о којој ја говорим.
Или то по Вама није шачица? Можда Ви имате податке о подршци 25000 војних пензионера?
О каквој обради и доради Статута Ви говорите? Имате ли неку радну групу за то(што би био прави пут) или је Статут "донео" Јован Тамбурић лично. Биће ипак да је ово друго.
У чл.17.ст.11тачка 10. Статута стоји да Председништво Удружења доноси одлуку о облицима сарадње и повезивању са синдикатима запослених у ВС и МО и Удружењима у Републици Србији.
У чл.4. тачка.11.децидно стоји:“Удружење је колективни члан Удружења синдиката пензионера Србије“.
Из приложеног се јасно види да је Јован Тамбурић чланом 4.т.11. САМ учланио УСВПС у УСПС иако је Председништво надлежно да донесе одлуку о томе.
Учинио је то на „мала врата“ рачунајући управо на чињеницу да то нико неће ни читати.
Много је још спорних ставки у Статуту, због којих га ја зовем "председнички".

Господине Ивановићу, по Вама је легалност ФБ групе оверио министар Гашић, а Тамбурић ће то учинити у АПР. Зашто? О чему Ви то? Зар и Ви сматрате да је ФБ група била НЕЛЕГАЛНА све док је није „ОВЕРИО“ Гашић? Зар ја морам да браним ФБ групу од Вашег и Тамбурићевог незнања?
ФБ група је одувек била легална, јер све што није легално значи да је Законом забрањено, а група није забрањена. Због тога нема потребе да је легализује ни Гашић, ни Тамбурић. Она није легитимна, а то није исто. Јован Тамбурић и Ви очито не правите разлику између легалности и легитимности.
А морали бисте, с обзиром на будуће функције које ћете заузимати.
Легално значи да је нешто засновано на закону, а легитимно се односи на поступке који се повлаче на основу закона. Ако нешто није легално, не може бити легитимно. Примарна је легалност, а легитимност проистиче из легалности.

Даље, господине Ивановићу, у мом тексту нисам говорио где је Вама повољније или неповољније да остављате коментаре нити сам Вас уопште поменуо. Јован Тамбурић је лажно устврдио да је цензурисан и добио је адекватан одговор. То нема везе са Вашом личном „повољношћу“, те ми није јасно зашто себе стављате у тај контекст.

Кажете господине Ивановићу како нисте били у прилици да чујете „како нешто љигаво звучи“. Не замерам Вам на томе, ето сада сте чули,погледајте по речницима и литератури, па ћете сазнати да реч „љигаво“означава нешто: „одвратно“, „покварено“, „гадно“, „балаво“, „слинаво“, „клизаво“,“ „цинично“, „лажно“, „бескарактерно“, „бескичмено“...(има још неких народних значења којима овде није место).
Дакле, она реченица која вам је „засметала“, у „преводу“, Вама разумљиво би могла гласити: „Након свега изнетог, у најмању руку _____________(изаберите сами било који од горе понуђених синонима) звучи позив Јована Тамбурића АППВС за учешће на протесту дана 08.06.2015.године.
Није ли тако?
Можете ли некога данас блатити на начин како је то урадио Тамбурић, а већ сутрадан га позивати да вам се придружи на протесту?
И како бисте Ви то назвали?

И на крају, нема потребе господине Ивановићу за Вашим инсинуацијама како ја пишем по нечијим наређењима или инструкцијама од 25.05.2015.године, и томе слично.
Зар не бих и ја могао исто тако упитати Вас по чијем наређењу сте написали то што јесте?
Или, по чијем наређењу је Јован Тамбурић написао своје "ставове"?
Наравно да бих могао, али ми није ни на крај памети јер су то одбрамбени механизми, поштапалице и обичне флоскуле типичне комуникацији оних који своје тврдње не могу поткрепити чињеницама, доказима,истином...
Зато, не наслањајте се на ваздух, господине Ивановићу.


Observer,28.05.2015.09:33

Поштовани господине "драгоивановићу",

Вашим одговором на мој коментар потврдили сте моје запажање - вас не интересује суштина полемике него ко је тај "Обсервер" и нормално, када кренете са погрешним претпоставкама закључак не може бити исправан.Дакле опет, вулгаризовање полемике жељом да се суштина, у недостатку аргумената, пребаци на ниво личних односа. Ваш предлог да се нађем са господином Тамбурићем у биртији не могу да прихватим, јер у биртије не идем а и тема, чини ми се, није за биртију. Сумњам и да би нам ове циције из АППВС дали паре скупљене за протесте да их трошимо у кафани. Стисли касу ко млада ноге.

Стално уводите у расправу неке имагинарне налогодавце који управљају нама, да радимо по нечијим инструкцијама, да радимо за нечије интересе? Поштовани господине "драгоивановићу", каква су то конструкције без икакве реалне основе. Кажу да људи са годинама постају мудрији! Могуће је да је тако?

Замолио бих вас да ми појасните смисао исказа " отворен сајт затвореног типа", јер, без вашег објашњења не могу да разумем логику да је нешто истовремено и отворено и затворено?

Заменили сте тезе, ја вас не нападам, ја са вама полемишем а то је битна разлика. Даље, не знам о каквом организационом одбору говорите када га ја не спомињем јер како могу да полемишем са вашим одбором када је то радно тело!

Ипак, остајем при мишљењу да Јована Тамбурића не треба да браните, јер је дозволио себи, да у острашћеним коментарима на разним сајтовима, све нас окарактерише као "овце које то више неће да буду" и да му није била " намера да вређа овце" и чији је акциони слоган "сјаши курта да узјаше мурта"!? И ништа више нити мање од тога.

С поштовањем,


milica,28.05.2015.11:21

MOLIM,
autora ove teme i komentatore na istu da prekinu medjusobnu prepisku /suviše je lična/, čime dokazuju da su potrebe za ostvarivanje prava i rešavanja KVP skrajnuta.
Moja molba je opravdana, razmislite o posledicama nepoverenja KVP i snage koju na ovaj način usmeravate prema onima koji uskraćuju prava KVP čak nepoštovanje odluke Ustavnog suda.
Kako nas vide oči istih i čitave javnosti?
Jedno pitanje: ZAŠTO na zadenjem protestu ozvučenje nije bilo jače?
Pitala sam momke koji su postavili ozvučenje, njihov odgovor je bio da je trebalo platiti više za tu uslugu, a to više je bilo 2.500,00 rsd.
Po izveštaju o uplatama ostalo je još dinarskih sredstava.
Zašto je organizacija u ovom slučaju bila manjkava?
Milica
Last Edit: 28 May 2015 09:34 by bolen.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.249 seconds
Powered by Kunena Forum ::