Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 97 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dobro došli u Kunena forum!
Ispričajte nama i našim članovima ko ste, šta vam se sviđa i zašto ste postali član ovog sajta.
Želimo dobrodošlicu svim novim članovima u nadi da ćemo se često viđati!

TOPIC: Mile Bjelivuk, reagovanje na članak u Novostima

Mile Bjelivuk, reagovanje na članak u Novostima 03 Mar 2015 19:29 #1437

  • IlijaOvuka
  • IlijaOvuka's Avatar
  • OFFLINE
  • Početnik
  • Posts: 15
  • Thank you received: 20
  • Karma: 4
Šaljem tekst pisma koje je M. Bjelivuk uputio redakciji Novost ka reakcija na objavljeni tekst.

МИЛЕ БЈЕЛИВУК ПИШЕ


Редакцији листа Вечерње новости

ПЛАН ЗА ВОЈНЕ ПЕНЗИЈЕ ИДУЋЕ НЕДЕЉЕ - РЕАГОВАЊЕ


Поштована редакцијо, ваша новинарка Ј. Ж. Скендерија објавила је у суботњем издању листа Вечерње новости чланак под називом „План за војне пензије идуће недеље", у ком је на коректан начин покушала објаснити генезу проблема неусклађених војних пензија од 01.01.2008. године и истакла да је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Вулин изјавио како ће тај проблем бити решен у наредних пет до шест дана. Данас је четврти дан од објављивања тог чланка, а решење проблема се не назире, мада и сама чињеница да се решење најављује путем штампе, изазива одређену дозу неверице.
У име преко 20.000 војних пензионера окупљених у Удружењу пензионисаних подофицира Србије, Асоцијацији пензионисаних припадника Војске Србије, Асоцијацији војних ветерана Србије, Удружењу војних бескућника Србије и Затвореној групи на ФБ под називом „Војни пензионери Србије", као члан Организационог одбора протеста овлашћен сам да вам дам тумачење, које се из наведеног чланка не може закључити.
Као прво, проблем неусклађених војних пензија настао је 01.01.2008. године искључивим противзаконитим поступањем више представника државних институција, а пре свих тадашњег Министра одбране, Фонда СОВО, Републичког фонда за ПИО и других, који су војне пензионере законски ставили у систем РФ ПИО, а незаконски или технички их оставили на милост и немилост Фонду СОВО. Тако су војни пензионери, као једина категорија у пензионерској популацији остали без ванредног усклађивања пензија за 11.06 %. Било је разних тумачења од стране органа садашње власти, па чак и негирања да нам то право уопште припада, до тога како је то изневерено предизборно обећање, па због тога понављам да се ради о чистој незаконитој радњи, изузимањем војних пензионера из система ком су тог датума припадали, чиме је према њима извршена својеврсна дискриминација.
У више уставних одлука, Уставни суд Републике Србије јасно је заузео став и донео ОДЛУКУ, која је по правној логици морала бити општеобавезујућа и извршна, а њом се наглашава да Војним пензионерима припада право на ванредно усклађивање пензија под истим условима, на исти начин и у истом износу као и осталим корисницима пензија. Дакле, сва поступања извршних и судских власти мимо те одлуке су противуставна. Управни суд је својим пресудама уважио ове одлуке Уставног суда, али се РФ ПИО оглушио о извршне пресуде тог суда и до данашњег дана их није спровео. Судови опште надлежности су различито пресуђивали по поднетим тужбама, а та разлика се не састоји у признавању или непризнавању права, већ у различитој примени материјалног права, тако да су нека обештећења мања и за две трећине од стварних.
Томе је у доброј мери допринео Врховни касациони суд, који је у неколико изузетно дозвољених ревизија унео забуну у судску праксу за коју је стварно надлежан, јер је непоштовањем уставних одлука заузео чудне ставове и донео решења, која немају упориште у одлукама Уставног суда.
Незадовољни таквим поступцима судских, а посебно извршних органа власти, пре свих надлежног министарства и РФ ПИО, група војних пензионера окупљених у АППВС, УППС, УВБС, ФБ ГРУПИ „ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ СРБИЈЕ", АВВС и многи други појединци, прибегли су за њих новом и непопуларном начину достизања правде - протестним окупљањима пред владом Србије. Иако су премијер Србије и његови министри Вулин и Гашић, обећали да ће проблем неусклађених војних пензија бити убрзо решен, то се није догодило. Ваш чланак наговештава неки „План" решења тог проблема, али смо ми свесни да смо до сад више пута изманипулисани и због тога смо за 10. март заказали масовнији протест пред владом Србије и дана 02. марта о.г. предали захтев Председнику Владе да се у маниру доброг српског домаћина обрати својим саборцима из НАТО агресије на СЦГ, војним пензионерима, браниоцима Србије у ратовима које су политичари почињали и да им саопшти решење проблема дугог седам година. Наше сумње су оправдане, јер су обећања изневерена. Премијер је 22.12.2014. године обећао пред народним посланицима у Дому Народне Скупштине Републике Србије да ће проблем војних пензионера бити решен врло брзо „можда већ до краја године", министри Гашић и Вулин су исто обећање дали гостујући у емисији Панорама на ТВ Студио Б, а најновије обећање дато је од стране министра Вулина путем чланка у вашем листу. Не требају нам више обећања, већ реализација. Посебно боде очи изјава министра Вулина наведена у вашем чланку како држава сваком војном пензионеру дугује 6.000 еура јер је она, без образложења да су ту урачунате камате, судске таксе и адвокатске услуге, врло опасна у смислу узнемиравања јавности и окретању њеног незадовољства против војних пензионера, као да су они кривци што се неки државни службеници, у вршењу своје дужности нису придржавали Устава и Закона и тиме држави нанели велику штету.
Зар је то данас толики проблем да се војне пензије ускладе у духу Закона и тако усклађене даље исплаћују, а дуг нек решава сваки појединац за себе, тужбама пред судовима, нагодбама, опростом или већ како ко жели. У нади да ће овај чланак, као реаговање на ваш чланак бити објављен, унапред се захваљујем, а истовремено вас позивам да 10. марта упутите вашег новинара испред владе Србије, на ПРОТЕСТ војних пензионера, који су до јуче бранили Србију, а сад се морају борити против њене бирократије и своја права остваривати уличним протестима.


К О М Е Н Т А Р И :

JovanBeograd

Poštovani,
ukazujem na činjenicu koja se u našim reagovanjima stalno previđa. Vojni penzioneri bi, da su ostali u ministarstvu odbrane, početkom 2008. godine, dobili povećanje penzije od 20-25%. Izmeštanjem vojnih penzionera u Fond PIO, dobili smo dva puta ništa. U to vreme nije bilo nikakve reakcije UVPS, iako bi bila normalna i očekivana. Od tada do danas, samo se jedna stranka javlja kao nepromenljiva u vlasti. Iako nam protek vremena nije na ruku, tragovi su ostali. Otuda mislim da je resenje ovog problema odlagano i usporeno, pored nedostatka novca, da stranka sponzor, ne bi profitirala od toga!


IlijaOvuka,05.03.2015.

TEKST iz današnjih Novosti na reagovanje-dopis Bjelivuka
Last Edit: 05 Mar 2015 10:41 by .
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.113 seconds
Powered by Kunena Forum ::