Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 11 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dobro došli u Kunena forum!
Ispričajte nama i našim članovima ko ste, šta vam se sviđa i zašto ste postali član ovog sajta.
Želimo dobrodošlicu svim novim članovima u nadi da ćemo se često viđati!

TOPIC: ПРАВНЕ ПОСЛЕД. КАДА НАДЛ. ОРГ. У ИЗВРШ. ПРЕС. НЕ ДОНЕСЕ AKT

ПРАВНЕ ПОСЛЕД. КАДА НАДЛ. ОРГ. У ИЗВРШ. ПРЕС. НЕ ДОНЕСЕ AKT 06 Aug 2014 13:31 #862

  • zlatkoposavec
  • zlatkoposavec's Avatar
  • OFFLINE
  • Ekspert
  • Posts: 156
  • Thank you received: 234
  • Karma: 15
05.08.14.
U prilogu prethodne objave sam naknadno objavio - dodao sta bi nacelno trebala da sadrzi Urgencija RF PIO koju sam sacinio na osnovu konkretne presude UpS za komsiju Radosavcevic Petra.
The administrator has disabled public write access.

ПРАВНЕ ПОСЛЕД. КАДА НАДЛ. ОРГ. У ИЗВРШ. ПРЕС. НЕ ДОНЕСЕ AKT 03 Aug 2014 20:49 #854

  • zlatkoposavec
  • zlatkoposavec's Avatar
  • OFFLINE
  • Ekspert
  • Posts: 156
  • Thank you received: 234
  • Karma: 15
ПРАВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ КАДА НАДЛЕЖНИ ОРГАН У ИЗВРШЕЊУ ПРЕСУДЕ НЕ ДОНЕСЕ УПРАВНИ АКТ - Аутор:
Љиљана Петровић
саветник Управног суда

(Члан 71. ЗУС-а)
Када надлежни орган после поништаја управног акта од стране суда не донесе нови упрвни акт одмах, а најкасније у року од 30 дана, или акт о извршењу пресуде донете на основу чл. 43. овог закона, странка која је учествовала у управном спору (тужиоци и заинтересована лица) може посебним поднеском да тражи доношење таквог акта. Поступак код суда који је донео пресуду покреће се посебним поднеском. Претпоставке за подношење захтева су:
1) да је протекао рок од 30 дана од пријема пресуде у ком року је орган био дужан да донесе управни акт у извршењу пресуде;
2) да је странка посебним поднеском од надлежног органа тражила доношење таквог акта;
3) да надлежни орган не донесе управни акт ни у даљем року од седам дана од овог тражења.
Треба напоменути да према пракси суда има случајева да надлежни орган после подношења захтева странке донесе управни акт у извршењу пресуде суда. У овој ситуацији суд ће поступити сходно одреби чл. 29. ЗУС-а и позвати подносиоца захтева да се изјасни да ли је накнадно донесеним актом задовољан. Уколико странка изјави да новим актом није задовољна, суд ће наставити поступак по тужби против поднетог акта и спор решити пресудом. Уколико странка изјави да новодонетим управним актом задовољна, поступак ће се обуставити.
По захтеву странке из ст. 2. чл. 71. суд ће затражити од надлежног органа обавештење о разлозима због којих управни акт није донео. Надлежни орган је дужан да ово обавештење да одмах, а најкасније у року од 7 дана. Када надлежни орган то обавештење непружи одмах или ако дато обавештење, по налажењу суда, не оправдава продужено ћутање управе, суд ће донети решење које у свему замењује акт надлежног органа, уколико природа ствари то дозвољава. Ово решење суда непосредно је извршно и у потпуности замењује акт који није донео надлежни орган (чл. 71. ст. 3).(ПресудаУправног суда 8 Уи 187/10 од 16.12.2010.године).
Ако је пресудом суда био поништен другостепени управни акт, суд ће у извршењу пресуде донети решење којим ће одлучити по жалби странке у складу са примедбама које је у пресуди изразио. Значи, тада суд сам извршава сопствену пресуду, доносећи неопходни појединачни управни акт у форми судског решења, а то решење спроводи се или према правилима ЗУП-а (административно извршење), ако је реч о неновчаним обавезама, или према правилима ЗИП-а (судско извршење), ако је реч о новчаним обавезама (чл. 265.-266. ЗУП-а).

05.08.14.
U prilogu sam objavio sta bi nacelno trebala da sadrzi Urgencija RF PIO koju sam sacinio na osnovu konkretne presude UpS za komsiju Radosavcevic Petra.
Attachments:
Last Edit: 05 Aug 2014 20:57 by zlatkoposavec.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.096 seconds
Powered by Kunena Forum ::