Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 28 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: POLITIKA

POLITIKA 28 Apr 2014 16:44 #525

  • valjevac
  • valjevac's Avatar
Mаџар: Влада ће морати да реже и пензиjе и ниске плате

БEOГРAД - Буџету Србиjе потребне су велике уштеде, па ће нова влада ускоро, мада не у првом налету, морати да задире чак и у пензиjе и плате у jавном сектору коjе су близу минималца, оценио jе данас економиста Љубомир Mаџар.

Наjавом да ће се плате у jавном сектору смањити за 10 одсто, али без задирања у минималне зараде и пензиjе, власт хоће да покаже да без великог притиска неће дирати у велике дохотке, рекао jе Mаџар Танјугу коментаришући експозе премиjера Aлександра Вучића.

"Речено jе да се за почетак неће дирати у пензиjе и плате коjе су близу минималца, и то ће вероватно тако и бити урађено. Mеђутим, на томе неће моћи да се консолидуjу jавне финансиjе", оценио jе Mаџар и додао да велике уштеде траже задирање у велике ставке.

Велике ставке су, према његовим речима, плате и пензиjе, чак и оне ниске, jер jе "велики броj уживалаца са ниским доходцима".

Са политичке тачке гледишта, каже он, добра jе стратегиjа да се у први мах не дира у наjниже зараде и пензиjе, jер влада тиме показуjе да води рачуна о народу.
"Oвако, чак и ако се мора дирати у мале плате и пензиjе, шаље се порука да се то неће чинити зато што влада нема осећаj за проблеме народа, већ зато што тако заиста мора. Kад крену да крешу и такве дохотке, биће jасно да буџет не може оздравити на други начин", каже оваj економиста.

Према његовим речима, овакав редослед целу неприjатну операциjу чини "пролазниjом", jер колико год да jе нешто економски рационално, попут смањивања малих плата и пензиjа, може да буде неприхватљиво jер jе политички непопуларно.

Mаџар jе поручио да ће, због укупне ситуациjе, грађани коjи већ тешко живе, морати да се помире са погоршањима.
"Да би се остварила побољшања треба нешто и жртвовати. Tо значи да нема бесплатног ручка да бисмо оздравили урушене jавне финансиjе. Mорамо се нечега одрећи на кратак рок да би се на дуже ситуациjа нормализовала", указао jе саговорник Танјуга.

фото сцреенсхот Танјуг видео
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.098 seconds
Powered by Kunena Forum ::