Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 106 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: ПОШТОВАЋЕМО ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА

ПОШТОВАЋЕМО ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА 29 Nov 2014 19:34 #1261

  • bolen
  • bolen's Avatar
Болен

Кратко, јасно и НЕТАЧНО, зар не?
Донео је Уставни суд много одлука у корист војних пензионера, које нико па ни Влада не поштују.


Vulin: Poštovaćemo odluku Ustavnog suda o penzijama

Tanjug | 29. 11. 2014. - 16:22h | Komentara: 0

Ukoliko Ustavni sud odluči da je smanjenje penzija neustavno, Vlada Srbije će to poštovati, izjavio je danas u Ivanjici ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.


- Ustavni sud je najviša vlast u zemlji i ako donese odluku da je smanjenje penzija neustavno, Vlada Srbije će je poštovati - rekao je Vulin u Ivanjici.

On je podsetio da je doneta mera bila obrazložena, da je prošla Zakonodavni odbor, pa se zapitao zašto je ustavno povećati, a neustavno smanjiti penzije.

Ministar je podsetio da penzije zavise od budžeta koji je, kako je rekao, nekada puniji, a nekada prazniji, pa se Vlada time mora rukovoditi.

On je izrazio bojazan da će punjenje budžeta iz nerealnih izvora prodati i pojesti budućnost naše dece, što Vlada svakako ne želi da čini.


K O M E N T A R I :

st.vodnik
,30.11.2014.16:56

Imam informaciju da je A. Vulin završio prava. Baš bi voleo pogledati njegov index. Mora da je sedeo negde pozadi u amfiteatru, igrao karte sa kolegama. Čovek je totalni amater za primenu i tumačenje prava i pravde, a logikom nije preterano nadaren. "Zašto je ustavno povečati, a neustavno smanjiti penzije.", pita se ovaj "vrli pravnik". Kao, pravi se neobavešte, i galami da oni obožavaju Ustavni sud i sprovode njegove odluke.Prosto ispaljuje parole. Zašto onda ne uskladi penzije KVP što je Ustavni sud naložio?
Zašto nije ustavno smanjenje penzija?Pa zato "pravniče" što tako stoji u Zakonu PIO Republike Srbije (beskonačan broj izmena i dopuna), što je u Zakonu definisano koji su uslovi potrebni da se poklope da bi penzije bile usklađene- povečane ili smanjene. Ne postoji država na svetu "vrli pravniče i političaru" koja ima godišnji opšti pad cena-negativnu inflaciju, bez obzira koliko izvozila. Treba znati da preterani suficit u spoljnotrgovinskom bilansu takođe može da pogura domaće cene zbog pregrejavanja domaće trašnje i poremečaja na berzama. Centralna banka države ima mehanizme da veliki priliv stranog konvertibilnog novca u domaću ekonomiju steriliše. To je zanatski posao. Pošto to nije normalno stanje ekonomije jedne države zakon nije ni predvideo tu mogućnost. Zakoni, u različitim državama, različito vežu porast penzija za stopu rasta potrošačkih cena (nekada se nazivalo "troškova života"), neke idu sa 50% porasta ovog indeksa ali onda kombinuju sa indeksom rasta plata u privredi, negde se ide sa 100% indeksom rasta potrošačkih cena i sl. Kod nas je Zakonom o PIO usvojen kombinovani model, sa kašnjenjem od 6 meseci itd. Ako bi potrošačke cene i plate simultano imale negativan bazni ideks rasta penzije bi bile smanjene. To bi uradio F PIO, na osnovu Zakona o PIO, jednim aktom tehničko-sprovedbenog karaktera. Normalno da se ovo na Zemljinoj lopti još nikada nije desilo zbog zlatnog pravila ekonomije o "Zakonu o opadajućim prinosima" tako da zakonsko smanjenje penzija, regularno i legitimno, po ovom osnovu, nikada nije sprovedeno. U nekoliko država je izvršna vlast, preko Zakonodavne vlasti koju drži pod apsolutnom kontrolom, pokušala da "proizvoljno skreše penzije". To je jedino pošlo za rukom u Grčkoj, primenom gole sile, fizičke i pravne nad penzionerima i zaposlenima. Ovaj pokušaj su odbile: Slovenija, Portugalija, Estonija, Irska i još par zemalja kao neustavn čin izvršne vlasti.
Srbija je krenula ovim putem. Jednim malim zakončićem, zaobilazeći fundamentalni Zakon o PIO, preko svojih podanika ( da ne kažem nešto gore) u Parlamentu, takođe preko zakonodavne vlasti, krenula na proizvoljno otimanje dobrog dela penzija, progresivnim, takođe proizvoljnim modelom. Slučaj je već došao pred Ustavni sud Republike Srbije. Ako sudije ovog suda budu poštovali struku i pravnu nauku te precedente iz drugih država, proglasiće ovaj zakon A. Vulina suprotan Ustavu po više osnova, poništiti ga i izopštiti iz pravnog sistema zemlje. Međutim, sve je u Srbiji moguće. Mislim da će ovaj zakon dugo, dugo, "čekati da dođe na red" za rešavanje u Ustavnom sudu.
Last Edit: 30 Nov 2014 17:54 by bolen.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.088 seconds
Powered by Kunena Forum ::