Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 98 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: ПИСМО МИНИСТРУ ОДБРАНЕ

ПИСМО МИНИСТРУ ОДБРАНЕ 14 Nov 2014 20:07 #1233

  • bolen
  • bolen's Avatar
Болен,

У прилогу доносим писмо-поруку које сам данас Е-mail-oм упутио Министру одбране Републике Србије, господину Братиславу Гашићу, а повод је његова изјава коју је дао медијима непосредно после данашњег догађаја испред Владе Републике Србије,везана за дуг војним пензионерима.
Верујем да сте сви запазили да је нама неко нешто наводно обећао па се предомислио.
Да ли је било тако?


File Attachment:

File Name: PISMOMinistruodbrane.pdf
File Size: 202 KB


К О М Е Н Т А Р И :

st.vodnik
,14.11.2014.22:57

Kolega Bolen,
Sve je super napisano, sažeto, argumentovano i jasno za pametnog čoveka.
Međutim, bojim se da kolega N.Radaković nije se još naplatio ni za stari dug iz perioda 01.08.2004. do 30.11.2007. godine. Rešavanje ovog duga niko nije nešto politički obečavao nego je u Zakonu o vojsci Srbije, koji je donesen krajem 2007.godine ekplicitno u članu 193. stavu drugom stajalo:
"Vlada Republike Srbije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona doneće akt kojim će urediti način, postupak i dinamiku izmirenja dospelih, a neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija, koje su nastale po propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika do stupanja na snagu ovog zakona." (završen citat). Ima još oko 20000 KVP koji nisu namireni i neće biti namireni bez vođenja parnice. Eto čemu služe onda ZAKONI u našoj Srbiji.Ovo je vrli ministar vojni verovatno smatrao kao obečanje a ne kao zakonsku obavezu. Tačno je da su na proleće 2008. raspisani izbori i da ova odredba Zakona nikada nije ispunjena iako je ista politička opcija osvojila ponovo vlast i napravila koaliciju sa socijalistima. Aktuelna vlast je nasledila ovaj Zakon i ovaj problem ali se nije smilovala da bilo šta učini za jadne vojne penzionere koji su u velikom broju u pravoj materijalnoj i svakoj drugoj bedi.U današnjem silnom magnovenju i uznemirenosti, kada je oko sebe video stotine dugih cevi, pancira, šlemova,vozila,lekarskih ekipa i čak vatrogasaca, naš kolega nije se setio ili nije imao priliku da argumentuje razloge svog očajničkog postupka. On se u toj situaciji ipak dobro kontrolisao jer da je samo rukom mrdnuo sigurno bi bio snajperom onesposobljen ako i nešto još gore o čemu ne želim ni da pomislim.
Nije nijedna vlast ništa obečevala po pitanju 11,06%, pravili su se da ne znaju o čemu se radi, posle nešto palamudili oko nadležnosti, ali nikada nisu odgovorno razmotrili naš problem, ovo ste dobro poentirali.Sve su znali, normalno, jer radi se o sumi od preko 20 milijardi RSD, nisu otkočili sudove da ovo završe niti su upravni organi dobili zadatak da postupe po preporukama naših najviših sudova. Ovo su činjenice.
Sada, kada je kolega Radaković morao da napusti smeštaj u KASARNI i da gleda šta da radi, isti se odlučio na ovakav radikalan potez. Sečamo se, poštovani kolega Bolen, da je jedan naš kolega, oficir, nastavnik u Rajlovcu, ovde na Zvezdari u "samcu", iskočio kroz prozor sa suprugom i sinom, bebom od 3 godine, samo je dete ostalo živo nadljudskim naporima lekara u Tiršovoj i sada je, fala bogu, dobar dečak ali siroče. Neka neko pogleda gde žive vojni penzioneri u zajedničkom smeštaju na Dorčolu ( bivše vojno socijalno) ili u lagumima Petrovaradina. Oni tamo bukvalno žive u bunkerima, zgradama starim 300 godina, koje nikada nisu redovirane i sl. Gde su ideali ovih ljudi, radili su sve po komandi, bez pitanja i pogovora, zaradili penziju i sada neke političke garniture uskračuju im ta prava, nebuloze im o sretnoj budućnosti, nekoliko puta zakidaju im penzije i sada im te penzije drastično režu za rad neke virtuelne sreće u nedefinisanoj budućnosti.
Vidi se koliko je ovaj vojni ministar nekompetentan da čovek prosto nma pojma o problemima i sudbinama bivših i sadašnjih pripadnika vojske u kojoj je on po upravnoj liniji na vrhu. Odmah oprobana i uhodana matrica: Krivi su oni pre nas, mi smo dobri pa čemo eto razmotriti a u stvari ne razume ili ga možda uopšte i ne interesuje o čemu se radi. Spominje neka obečanja, bože sačuvaj koja nekompetencija ili nezainteresovanost. Na kraju biser da će on sa ministrom finansija eto bože razgovarati o ovom problemu kao da su juče došli u vladu ili da će njih dvojica smeti bilo šta pokrenuti bez glavnog i sveznajučeg. Ova vlada je, sa malim promenama, već 800 dana na vlasti. Nema ministra i državnog sekretara koji nije dobijao pisma vapaja KVP i sam AV je počaščen pismom. Vladao je muk. Sada kada se pojavio kolega Radaković sa jednim običnim pištoljčićem da u očaju zapreti sebi podigli su sve što su imali "da obezbede bezbednost državnih organa"-izjava ministra policije.
Niko pametan ne može poželeti niti opravdavati ovakve opasne situacije i postupke naših kolega. Međutim postoji očaj i saznanje nemoći legalnih postupaka tako da onda je sve na raspolaganju. Predlažem da, ukoliko optuže kolegu Radakovića, solidarno finasiramo troškove advokata, verujem da će se i vojni advokati uključiti. Želim kolegi Radakoviću dobro zdravlje i pozdravljam ga, kao i njegove najbliže.


Бранислав,14.11.2014.23:28

Браво колега,
Наравно да смо сви запазили начин на који је објашњен догађај испред зграде Владе Р. Србије. Човек после 8 година хоће да се убије због неиспуњеног обећања.
Али има их који ће у ово "објашњење" поверовати.

Небојшу су, према његовој тврдњи, избацили из привременог смештаја и то је та кап која је прелила чашу.
www.telegraf.rs/vesti/1308360-drama-ispr...m-mahao-u-nemanjinoj
Значи избацујем те на улицу а паре које ти дугујем не дам ти.
Није ово први случај избацивања наших колега из привременог смештаја. Било је тога и раније и то масовно (чини ми се 50 станара одједном).

Треба ово ваше писмо проследити свима који су извештавали о овом догађају.
Предлажем да писма сличног садржаја упутимо и ми остали.


Болен,16.11.2014.13:50


Колега Добривоје Станојевић проследио ми је писмо - информацију коју је упутио министру одбране, да је објавимо на нашем сајту, и у којој је, инициран актуелним догађајем предочио след неправде учињене војним пензионерима.
Објављујем информацију уз напомену и моју искрену жељу и позив, да поводом овог догађаја наступамо јединствено, и да макар тренутно занемаримо припадност било којем удружењу.
Овај чин, који се на сву срећу није завршио трагично,представљаће можда јединствену шансу да се отворе блиндирана врата нашим многобројним захтевима и проблемима.
Ако је сада због нашег нејединства, групашења, препуцавања ,који су већ видно присутни, или пак непримерених потеза, зналачки не искористимо, бојим се да поправног испита у скорије време неће бити, јер у овој земљи довољна су само два дана да се све претходно потисне и заборави.

Зато предлажем колеги Добривоју, кога изузетно уважавам, да то пренесе 18.11.2014.године на ГО УВПС, да некима не падне опет на памет формирање комисија и радних група поводом овог случаја, дописивање, отезање и чекање да то неко други уради, уместо њих који то МОРАЈУ урадити.



Predsednik Nadzornog odbora
Udruzenja vojnih penzionera Srbije
Potpukovnik VJ u penziji
Dobrivoje Stanojevic
15.novembar 2014.godine


Predmet:
Derogiranje stecenih statusnih prava
vojnih penzionera,
Informaciju, dostavlja._ Republika Srbija
Ministarstvo odbrane
Kabinet ministra
Gospodinu ministru Gasicu - licno
Beograd



Postovani gospodine ministre,

Iniciran nemilim dogadjajem od pre dva dana ispred zgrade Vlade Srbije, a ciji je akter bio penzionisani potpukovnik Nebojsa Radakovic iz Beograda, nalazim za potrebno da Vam, kao vojni penzioner od 1.1.2002. godine, i sada na funkciji predsednika Nadzornog odbora Udruzenja vojnih penzionera Srbije (sediste Udruzenja je u zgradi Doma Vojske Srbije u Beogradu, i broji preko 30.000 clanova, sa 50 Gradskih( Opstinskih odbora) u Srbiji), pruzim neke konkretne informacije o stanju stecenih statusnih prava Vojnih penzionera, koja su, pocev od 2000-te godine, pa do danas znatno derogirana.

Verujem, da ste i sami zakljucili, da se vojni penzioner Radakovic odlucio na ovaj nemili postupak iz licnog ocaja, zbog mnogih ugrozenih licnih stecenih statusnih prava, i zbog nemogucnosti i besperspektivnosti da ih sam povrati. Takodje, zeleo je celokupnoj Srpskoj javnosti, a narocito drzavnim organima, da ukaze na probleme i ostalih, preko 45.000 svojih kolega, koje godinama ne zeli niko da resava i resi.
Dakle, on nije imao nikakve zle namere sa tim svojim postupkom.

Gospodine ministre, narocito cenimo Vas veliki ljudski gest, sto ste i pored opasne i nejasne situacije, primili u Vas kabinet naseg kolegu Radakovica, i sa njim ljudski porazgovarali o problemima.
To ce mo mi ostali vojni penzioneri znati da cenimo, jer se prvi put, od 2000-te godine, pa do sada, dogodilo da je ministar vojni primio na razgovor vojnog penzionera.
Oni vasi prethodnici, sem gospodina Vucica, to nikada nisu ucinili. Naprotiv, ispoljavali su nevidjenu patolosku mrznju prema vojnim penzionerima, na bilo koji njihov zahtev ili molbu.
Uglavnom, porucivali su, da ih vojni penzioneri uopste ne interesuju, i da ce njihove probleme efikasno resavati bioloski zakoni.

Zbog takvog neljudskog odnosa, i nebrige nadleznih drzavnih organa, vojni penzioneri su spali na samu marginu drustva, i postali su gradjani drugog reda.

Ovom prilikom zelim da Vas podsetim u cemu su sve zakinuti vojni penzioneri, pocev od 2000-te godine pa na ovamo:

1.- Prema clanu 75. Zakona o Vojsci Jugoslavije trebalo je da plata profesionalnog oficira bude najmanje u visini 3(tri) neto zarade, i ne veca od 5(pet) neto zarada isplacenih u maticnoj Republici, a plata profesionalnog podoficira trebalo je da bude u visini 65% do 70% od prosecne plate svih profesionalnih oficira.
Analogno tome, bili bi i iznosi penzionisanih oficira i podoficira, jer su se tada vojne penzije uskladjivale sa rastom plata profesionalnih oficira i podoficira.
Iako je svake godine, dok je Zakon o Vosci Jugoslavije bio na snazi, opredeljivan novac u drzavnom Budzetu za isplatu plata po tom zakonskom modelu, na zalost nikada po tome plate i vojne penzije nisu isplacivane, zato sto je taj novac-opljackan.
Zbog toga je podneto vise desetina tuzbi od strane vojnih penzionera, ali, sve uzalud, jer je Drzava nalozila sudovima da sve te tuzbe stave u stanje mirovanja, u nedefinisanom vremenskom trajanju.
Dakle, vojni penzioneri su ovim osteceni u milionskim iznosima, pojedinacno.

2.- Od 1.avgusta 2004.godine, izvrseno je uskladjivanje vojnih penzija za 10%, ali sve do 30.novembra 2007.godine to uvecanje nije drzava isplacivala. Za taj period dug drzave vojnim penzionerima je bio nepunih 4 milijarde dinara.
Zbog tog duga vise desetin vojnih penzionera je tuzilo Drzavu, i preko parnice naplatilo dug po sledecem( stanje na dan 30.septembar 2014.godine):
-Ukupno naplaceno 7,6 milijardi dinara, od cega za glavni dug 2,7 milijardi, za zateznu kamatu 3,2 milijarde, i za parnicne troskove i troskove izvrsnog postupka 1,7 milijardi.
U sudskom postupku je jos 15.822 parnice, tj. toliko jos vojnih penzionera nije naplatilo taj dug.
Za ovoliku nanetu stetu drzavnom Budzetu niko od odgovornih krivaca nije odgovarao, ni ti ce ikada odgovarati.

3.- Donosenjem Zakona o Vojsci Srbije 2007.godine, i njegovom primenom ucinjena je jos jedna nepravda vojnim penzionerima. Naime, nakaradnim propisima stvorene su cetiri kategorije vojnih penzionera, koji su istog cina, polozaja i ostvarenog radnog staza, ali im se iznosi penzija razlikuju u rasponu od 5.000 do 35.000 dinara.
Tu nepravdu niko nije hteo da do sada ispravi.

4. - Donosenjem Uredbe o platama 2005.godine, naneta je nepravda penzionisanim podoficirima zbog promene bodova po cinu, pa im nisu odredjene penzije u visini od 60-70% od prosecne plate oficira, vec znatno nize.
I ovu nepravdu niko do sada nije hteo da otkloni, pa cak ni Ustavni sud Srbije, od koga je trazena ocena ustavnosti i zakonitosti Uredbe o platama, ali, on je to odbio da ucini.

5. - U januaru 2008.godine, Republicki Fond PIO svojim Resenjem vanredno uskladjuje penzije svim penzionerima u Srbiji za 11,06%, pocev od 1. 1. 2008.godine, zbog pada zivotnog standarda.
Bivsi ministar vojni, Sutanovac odbija to da ucini, sa obrazlozenjem da su vojne penzije visoke, i da nema potrebe za tim uskladjivanjem.
Zbog toga vise hiljada vojnih penzionera podnosi Ustavne zalbe Ustavnom sudu Srbije, i isti donosi vise stotina svojih Odluka na te zalbe, u kojima priznaje pravo i vojnim penzionerima na to vanredno uskladjivanje vojnih penzija.
To pravo, svojim Odlukama priznaju i Vrhovni kasacioni sud i Upravni sud. Sve biva uzalud, pa zbog toga je vise od 37.000 vojnih penzionera podnelo tuzbe protiv RF PIO, koji je do sada isplatio samo nekoliko desetina Izvrsnih presuda, ali nije jos uvek doneo svoju Uredbu o vanrednom uskladjivanju penzija, na sta ga obavezuju Odluke Ustavnog suda.
Nominalni dug Drzave vojnim penzionerima po toj osnovi je oko 11 milijardi dinara, a sa sudskim troskovima i kamatama prelazi 20 milijardi dinara.
I za tu stetu drzavnom Budzetu niko nece odgovarati.

6. - Izmestanje vojnih penzionera iz nadleznosti Ministarstva odbrane, i utapanje u jedinstven sistem penzionog osiguranja Srbije, zadat je konacan udarac, i razbijen jedinstveni sistem socijalnog osiguranja vojnih osiguranika.
To je sve uradjeno na nezakonit nacin, tj. samo na osnovu politicke odluke, i bez neophodne strucne i logisticke pripreme. Epilog svega toga je da danas vojni penzioneri primaju penziju bez donetih Resenja RF PIO o prevodjenju vojnih penzionera iz Fonda SOVO u RF PIO, sto je pravni nonsens. Zbog nedostatka tih Resenja, vojni penzioneri ne mogu da ostvare mnoga prava, koja im inace pripadaju po Zakonu o PIO!

7. - Krajem 2013. godine, Drzavni revizor je izvrsio Reviziju Zavrsnog racuna i pravilnosti poslovanja RF PIO za 2012.godinu, i tom prilikom ustanovio da je kod 5.069 penzionisanih profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, koji su penzionisani u periodu od 1.1. 2008.godine do 31.12.2011.godine, pogresno obracunat iznos penzije, jer nije primenjen tkzv. Korektivni faktor, pa se zbog toga tim vojnim penzionerima svakog meseca isplacuju vojne penzije umanjene u proseku za oko 900,00 dinara.
U svom Izvestaju o izvrsenoj reviziji od 23.decembra 2013. godine, Drzavni revizor je nalozio Republickom Fondu PIO, da odmah, bez odlaganja, po sluzbenoj duznosti ispravi taj nedostatak, donese nova Resenja, i obesteti te vojne penzionere putem van sudskog poravnanja.
Do dana danasnjeg RF PIO nije izvrsio taj zadatak, jer mu je Ministarstvo odbrane tek u septembru ove godine, nakon nekoliko Urgencija jos od marta meseca 2014.godine, dostavilo trazene podatke o obracunatim platama ovih vojnih penzionera dok su bili u aktivnoj sluzbi.
Zabrinjavajuce je, da RC Ministarstva odbrane, nije imao podatke o platama za 95 ovih lica, zbog navodnih gresaka u maticnim brojevima istih, pa zbog toga je zatrazio od RF PIO da mu dostavi kopije Resenja o penzionisanju za ta lica, sto je zaista apsurdno stanje vojne evidencije.

8. - Bivsi ministar vojni, Sutanovac, za vreme svog ministrovanja ukinuo je Pravilnik o dodeli Jednokratne novcane pomoci najsiromasnijim vojnim penzionerima, i za druge vanredne dogadjaje u porodici, i ukinuo je Pravo vojnih osiguranika na naknadu troskova ishrane u slucaju odlaska na specijalisticke preglede i lecenje van stalnog mesta boravka.

9. - Sto se tice resavanja stambenog pitanja stanje Vam je sigurno poznato, ali, nase je misljenje da resavanje istog nije pravicno za one stambene interesente koji su pristali da im se dodeli bespovratno 20.000 evra, i da u tom slucaju se skidaju trajno sa rang liste.
Znaci, onaj kome naprimer sleduje 3,5 soban stan, kad uzme tih 20.000 evra, za njih jedva moze da kupi jednosoban stan. Malo to lici na prevaru.
Do 2012. godine, vojni penzioneri su bili totalno skrajnuti pri podeli stanova gde ih je bilo.
Od svih raspolozivih koji su se delili, dobijalo je jedva oko 20-30% vojnih penzionera.
Sada je mnogo bolje i pravicnije.

Postovani gospodine ministre,
Izvinite na ovoj predugoj informaciji, ali, shvatite da su ovo samo neki od vecih problema koje tisti nas vojne penzionere. Zato, nemojte se cuditi sta je navelo naseg kolegu Radakovica, da ucini sto je ucinio. On je svakako izronio iz ovih problema, i nase je misljenje da on zbog toga nije zasluzio da zavrsi na Neuro-Psihijatriji VMA.
Mi, vojni penzioneri Srbije, molimo vas, da u saradnji sa drugim drzavnim organima, pocnete da resavate nase prethodno navedene probleme.
Dogorelo je do nokata, shvatite nas.
Ako se nista ne ucini na ovom planu, bice jos na stotine slucajeva "Radakovic", bice jos skokova sa balkona citavih porodica, kao za vreme Sutanovca, bice pojedinacnih samoubistava...na zalost...
Verujte, prepuni smo gneva na Drzavu koja nas je sutnula u zapecak, prepuni smo gneva zbog NEPRAVDE, i zbog nepostovanja Sudske vlasti i donetih Zakona.
Mi, jos jedino Vama verujemo, i VI ste nam poslednja NADA.
Ako nam sad pomognete, znace mo to da cenimo i pamtimo, za vremena koja dolaze pred nama.
Ne dozvolite da prokockate nase poverenje, i nasu podrsku koju smo vam, vecina od nas, dali 2012. godine, i jos uvek vas sve podrzavamo, vas, koji ste na celu Drzave.

Najsrdacnije Vas, i Vase saradnike, pozdravljaju Vojni penzioneri Srbije.

S poštovanjem,
Vojni penzioner Dobrivoje Stanojević


st.vodnik,16.11.2014.21:51

Poštovane kolege,
Mnogo bre zasipate pismima ministra. Vodite računa kada pišete da to bude polako jer ministar sporo čita. Čovek je iz druge naučne oblasti- građeninski fini radovi, neće mu se biti lako nositi sa ovolikom korenspodencijom, još po stoti put o istoj stvari.
Pismo kolege Stanojevića je lepo, učtivo, puno lepih podaničkih manira, izvinjavanja po sto puta, argumentovanja paragrafima pozitivnih propisa, te na kraju dubokim poklonjenjem pred njegovom veličinom. Posebno će ministra ganuti konstatacija da je isti ispoljio ličnu hrabrost kada je dozvolio da mu pristupi naš cenjeni kolega Radaković. Pa svi smo videli da je kolega Radaković potpuno sam odbacio onaj pištoljčić, normalno je kada je ušao u zgradu da je prošao detektorska vrata i još pride malo pretresen. Data mu je solidna pratnja te ne vidim, stvarno, čemu se ovde kolega Stanojević divi ministru na hrabrosti.
Što se tiče efekata ovog dopisivanja, neka mi kolege oproste, identično će biti kao slučaj poslanika Krstimira Pantića.
Bićemo javno počasćeni OBJAŠNJENJEM a moguće je da to OBJAŠNJENJE bude uručeno jednoj našoj delegaciji koja će biti uredno stavljena na protokol i primljena. Sasvim dovoljno za skromne ljude kao što su KVP. Vlast zna da smo mi endemski inficirani razumevanjem, poštovanjem starijeg, bespotrebnim uvažavanjem skoro svakoga sem samih sebe,beskrajno smo strpljivi, skromni do bola i odani svakoj vlasteli.
Zato će se, poštovane kolege, igranka nastaviti, strategija da će priroda rešiti naše probleme nema alternativu. Vlastela će je i dalje forsirati. Neki će bar ostati da pričaju kako smo lako vozikani.


alo,Požega,16.11.23:14

Postovani kolega st.vodnik,
Ja napisah ministru vojnom ono sto napisah! A, to sto ti napisa o meni, ic mi ne smeta, jerbo nisam SUJETAN COEK.
A, da ti recem:pre nego sto zasedoh iza ovog SOKOCALA, da prozborim koju ministru vojnom, u mom, u tvom, i u interesu ostalih 45 iljada MUCENIKA, setih se mog zemljaka iz selendre Srednja Dobrinja,Nahija Pozeska, i koji se odazivljo na ime Milos Obrenovic, koji bio NEPISMEN coek, koji bio SVINJAR, koji bio MLOGO mudar i pametan coek, i koji, nadasve bio i Knjaz Serbski!
Setih se njega kako je u Stambol iso, i kako je tamo, na POKLONJENJE Sultanu doso, i kako je tog MOCNOG Sultana(e,sad kako se viko taj Sultan,mozda Velicanstveni, pitacu ovu moju hanumu sto ga je dugo gledila na TV sokocalu) PREVESLO, i nekakav Hatiserif za Srbsku Raju izmamio...ono, jes, malo je i kleco ispred DIVANA Sultanovog, ali, bitno je da ga je PREVESLO...i SELJACKOM pamecu NADMUDRIO...
Pa se setih i one Narodne: KOGA JE MOLITI, NIJE GA SRDITI!!!
Eee, postovani kolega st.vodnik, to ti spada u DIPLOMATIJU!
Zato, kolega moj, NEMOJ SE JEDITI, sto bi rekle nase kolege, Lale, no, ti se raspitaj u kojoj Banji ima slobodnih mesta, pa malo otidji da ohanes.
UDRI BRIGU NA VESELJE, i mani se vise ove teske ANALITIKE!
Nek se malo i ministar vojni ceska iza uveta, kad bude cito nase knjige sitne, sto mu vojna Raja pise...
Ajd, u zdravlju, i nemo se ljutis!

alo,Pozega


st.vodnik,17.11.2014.17:29

Kolega Dobrivoje,
U pravu si sto posto, napravio sam faul prema onome ko to ne zaslužuje. Pravo da ti kažem mislio sam da si ti jedan iz arsenala kojim raspolaže Udruženo rukovodostvo, oni ni po živu glavu ne idu na ovaj sajt. Kada sam video da je kolega Bolen postavio tvoje pismo i zahvalio ti se, nije mi baš sve bilo jasno. Kolega Bolen je profesionnalac i postaviće tekst, nema problema, ali pohvala me malo zbunila. Sada vidim da se ti redovno uključuješ pod imenom alo,Pozega.
Da sam ovo znao smanjio bih malo nišanske sprave. Zato, molim te izvini.
U ovoj tvojoj korenspodenciji sa mnom, posebno mi je interesantan geografski dijalekt koji si koristio, zamena izostavljenih glasova apostrofom, odstupajući od lingvističkih standarda Srpskog jezika,itd. namerno, da hih ja shvatio da imam posla sa našim običnim, nezlonamernim čovekom. Tako sam to i shvatio.Poznato je da u svakom jeziku ima pisani standard i govorni, žargonski, dijalekt. Kada kod nas učimo engleski jezik, to je jezik kojim govori engleska kraljica. Kada odemo u običan svet na engleskom govornom području,ispada da dosta stvari ne razumemo, zapitkujemo, tražimo da nam se ponovi, služimo se rukama itd.
Samo nešto malo oko tvoje strategije nastupa prema vlastima. Shvatio sam da preferiraš kako si naveo "diplomatiju". Znači, nema zameranja, sve je pakovano u formu, uvažavanje maksimalno, zahtevi pažljivo utkani u formu, ništa decidirano, trpljenje maksimalno. U ovom kontekstu, kao dokaz da se na lep način može mnogo dobiti, navodiš stil i strategiju Miloša Todorovića Obrenovića prema turskom zavojevaču. Poštovani kolega Dobrivoje treba da znamo da za neke ustupke koje je sultan Mahmud II Adli dao Srbiji, u porti crkve na Oplencu su sahranjene mošti oca i sina, obojica BEZ GLAVE ( Karađorđe i njegov sin Aleksandar). Sigurno znaš da je ovom sultanu, Miloš Veliki isporučio glavu Đorđa Petrovića.To je cena.Važan je tu i istorijski kontekst, uopšte slabljenje turskog carstva, antagonizmi u samoj turskoj vojnoj sili itd. Kraj devetnaestog veka je period borbe ZA VLAST dve dinastije, Karađorđevića i Obrenovića. Obrenovići su vladali do 1903. kada je poslednji Obrenović kralj Aleksandar tragično završio ( sve o ovome znamo). Tada je došao na presto unuk Karađorđa, kralj Petar I Karađorđević. Karađorđevići su vladali do 1945. godine. Znamo šta je nakon toga bilo, u tom društvenom sistemu smo najveći deo života preživeli.
Opet ostajem pri stavu da na našem, mikro nivou, moramo biti decidni, jasni i nepopustljivi u zahtevima za ostvarenje naših prava. Zakoni su na našoj strani. Na našoj strani nije trenutni politički ambijent, simbioza upravne-izvršne vlasti sa sudskom. Ova poslednja je samo pro forme za prava prema državi dok je u smeru država pojedinac okrutna i nemilosrdna. O ovome imam nameru nešto pisati kroz par primera i kvantifikovati.
Situacija je sledeća: Izvršna vlast ne daje nikome ništa ako baš ne mora. U kom smislu? Pa u smislu da to njeno nedavanje moše vlasteli da zasmeta u opstanku na vlasti. Ovo je trenutno primarni cilj vlasti kao što je bio isti taj cilj prethodnih garnitura koje su vladale bez bilo čije korekcije i uplitanja. Ako procene da će dozvoljavajući nama da ostvarimo naša Zakonima i Ustavom države potvrđena prava, imati lični benefit i podizanje rejtinga kod pučanstva, ostvaričemo svoja prava bez obzira koja je to cena. U suprotnom nema ništa kao i do sada, problem se gura pod tepih, niko nije nadležan, i sl. provereni politički marifetluci. Brzo čemo uočiti jasno epilog vaših pisanih poduhvata prema vlasteli.
Molim te, još jednom, da oprostiš za moju nesmotrenost. Pratim tvoje tekstove i dalje. Srdačan pozdrav, Rajko
Last Edit: 17 Nov 2014 17:19 by bolen.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.474 seconds
Powered by Kunena Forum ::