Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 31 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: AKUPUNKTURA NA VMA, SMANJENJE BOLA

AKUPUNKTURA NA VMA, SMANJENJE BOLA 05 Sep 2016 06:17 #2017

Ubodi u 400 tačaka na telu smanjuju bol

Potpukovnik dr Dejan Ilić, fizijatar na VMA, o mogućnostima za primenu akupunkture, stare kineske metode, u fizikalnom tretmanu


U LEČENjU bolnih sindroma na Vojnomedicinskoj akademiji, osim standardnih fizikalnih tretmana, primenjuje se ravnopravno i akupunktura. Iglice su najčešće izbor kod pacijenata sa paralizom facijalnog nerva i u tretmanu neuralgije nervusa trigeminusa. Tretmani se rade i u cilju otklanjanja migrena, kašlja, alergija ili kod oštećenja perifernih živaca.

Potpukovnik dr Dejan Ilić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, načelnik Odseka za akupunkturu na VMA, u intervjuu za "Novosti" kaže da ovaj odsek mesečno ima stotinak pacijenata, godišnje oko 1.000. Lečenje starom kineskom metodom prevashodno je namenjeno za vojne osiguranike, koji ovaj tretman mogu da dobiju na uput i ne plaćaju ga, dok civilni osiguranici mogu da dođu na akupunkturu u komercijalnim terminima, po podne.

* Na osnovu čega se procenjuje da li je pacijent kandidat za akupunkturu?

- Tokom prve posete radi se kompletan pregled i određuju se tačke koje će se tretirati - kaže potpukovnik Ilić, koji je završio supspecijalizaciju na Drugom vojnom medicinskom univerzitetu u Šangaju. - Cilj je da se sa što manje tačaka dobije što bolji efekat. Za klasična bolna stanja obično se izabere desetak tačaka. Relativno mladi pacijenti, fizički aktivni i snažni mogu da podnesu veći broj igala, a postoje pacijenti koji mogu da podnesu samo nekoliko tačaka.

* Koliko tačaka na telu može da se tretira akupunkturom?

- Najčešće se tehnika primenjuje na 360 do 400 tačaka koje se nalaze na meridijanima. Ali, postoje i tzv. aši ili tačke bola, mi ih zovemo "triger" tačke. To može da bude bilo koja tačka na telu. Uvek mogu da se kombinuju tačke koje su na kanalima i lokalne tačke. Polje je ogromno, a broj kombinacija tačaka je veoma veliki.

* Da li ubadanje iglica izaziva bol?

- To nije toliko bolno, ali je neprijatno. Značajno manje boli u odnosu na muskularnu injekciju, ili vađenje krvi. Ali, ako je dobra tehnika i brza insercija, gotovo da je bezbolno.

* Kada se radi tretman?

- Posle pripreme pacijenta za terapiju. On mora da dođe odmoran, ispavan, nakon laganog doručka, da se ne bi javila mučnina, odnosno nagon za povraćanjem. Ako su pacijenti uznemireni, ili su loše spavali, tog dana im se ne radi tretman.

* Zašto je važno da pacijenti dođu odmorni?

- Postoji verovanje da akupunktura nema kontraindikacije i da nije škodljiva. To, nažalost, nije tačno. Akupunktura može toliko da snizi pritisak ili da uspori rad srca da pacijent kolabira. Tada mora da mu se ukaže pomoć, na klasičan način ili uz pomoć igala i akupresure drugih tačaka.

* Šta ako nekom pacijentu tretman ne prija?

- Ako se pacijent oseća nelagodno, oznoji se, i kaže da mu tretman ne prija, nekada je dovoljno da izvadimo igle i ostavimo ga da se malo odmori, ili da popije malo vode. Takođe, imamo mogućnost da pacijentima kojima ne prijaju igle radimo terapiju laserom-laseroakupunkturu na bolne, ili na akupunkturne tačke. Dokazano je da ona daje potpuno iste efekte kao i akupunktura.

POMOĆNA TERAPIJA DIJABETESA
MOGU li akupunkturom da se tretiraju i hronične nezarazne bolesti, kao što je recimo dijabetes?
- Lečenje dijabetesa se kod nas ne radi samo akupunkturom, ali se ovom metodom dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Takođe, kod pacijenata sa šećernom bolešću akupunktura se primenjuje za lečenje posledica, najčešće dijabetesne polineuropatije. Tu moramo da vodimo računa o tome koliko igala koristimo, neke tačke ne mogu zajedno da se primenjuju jer izazivaju određene nuspojave. Tako, na primer, određene tačke ne smeju da se tretiraju kod trudnica, jer mogu da izazovu pobačaj, a slična ograničenja postoje i u tretmanu hipertenzije ili hipotenzije.

* Koliko traje jedan tretman?

- Za akutna bolna stanja, igle stoje od 15 do 20 minuta, a za hronične pacijente obično oko pola sata. Za svaki ubod se koristi nova igla. Nakon više dana tačka koja se tretira može da postane previše osetljiva i da ne prija pacijentu. Ali, tačka u akupunkturi je zapravo ovalno polje u kome možemo da se krećemo. Na telu postoji 12 parnih meridijana i dva neparna. Duž tog meridijana možete da se krećete gore-dole u odnosu na tačku, ali ne i levo - desno, jer je onda efekat slabiji.

* Na koju dubinu se ubadaju igle?

- To zavisi od konstitucije pacijenta, dijagnoze do toga da li se tretman radi zimi ili leti, jer se primena razlikuje u zavisnosti od godišnjeg doba. Kada je hladno igle se ubadaju dublje. Kinezi dubinu primene akupunkture mere u cunima. Jedan cun je 25 milimetara. Neke tačke se ubadaju na dubinu od jednog cuna, a u regiji gluteusa može da se ide i od tri do četiri cuna.

* Da li se igle razlikuju po debljini i po dužini?

- Da. Kada se radi lice igle su relativno tanke i kratke, da se ne oštete okolne strukture, i ne ubadaju se pod pravim uglom, već najčešće pod uglom od 45 stepeni. Kada radimo skalp-akupunkturu ne možemo duboko da bodemo zato što postoji malo mekog tkiva iznad kosti lobanje, već se nakon uboda ide paralelno uz kost po linijama delovanja.

* Posle tretmana da li su vidljivi tragovi uboda na koži?

- Mi volimo kada se vide tragovi na koži, jer je to dobar odgovor, odnosno pozitivna reakcija na akupunkturu. Ako ubodete tačku baš u epicentar, oko te tačke se pojavi krug blagog crvenila. Kod pacijenata kod kojih je odgovor na akupunkturu vrlo dobar, na koži se ocrta čak ceo kanal na kome se nalazi tačka. To je pun efekat tretmana i taj pacijent je idealno izabran. Gotovo da smo sigurni da će ta akupunktura dati efekat za koji je primenjena.

* Može li da se javi i krvarenje?

- Može, ali tradicionalna kineska medicina kaže da je to dobro. Smatra se da, ako niste "pustili krv" niste ni radili akupunkturu. To je zbog toga što putem krvi patološki faktor ili patološki "ći", koji se objašnjava kao negativna energija, izlazi na površinu.

* Ko bolje reaguje - muškarci ili žene?

- Nema pravila, ali su žene uglavnom hrabrije i lakše podnose igle. Kinezi su radili istraživanje da krvna grupa bitno utiče na efikasnost akupunkture. Za ABO sistem krvnih grupa, najbolji rezulati se postižu kod A krvne grupe, ali su ti pacijenti i najviše osetljivi na ubod, i najviše ih boli. Obrnuto je za krvnu grupu B, dok se kod O postižu dobri rezultati, a imaju osrednju osetljivost na ubod.

* Koliko dugo mogu da traju efekti tretmana recimo za alergiju?

- Veoma kratko, ali mogu magnetima za akupresuru da se stimulišu određene tačke, obično preko ušne školjke. Koncentracija polena je, međutim, prošle godine u našoj zemlji bila 50 puta veća od normalne. To je velika koncentracija alergena, i naše terapije mogu da ublaže simptome, ali ne i da potpuno izleče pacijenta. Kod osoba koje duže vremena provode napolju, potrebno je da se tretmani ponove.

Izvor: Novosti
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.077 seconds
Powered by Kunena Forum ::