Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 23 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dobro došli u Kunena forum!
Ispričajte nama i našim članovima ko ste, šta vam se sviđa i zašto ste postali član ovog sajta.
Želimo dobrodošlicu svim novim članovima u nadi da ćemo se često viđati!

TOPIC: UŠTEDA PARA I ŽIVACA, NEMA VIŠE FALI TI 1 DOKUMENT

UŠTEDA PARA I ŽIVACA, NEMA VIŠE FALI TI 1 DOKUMENT 08 Jun 2016 21:52 #1959

NEMA VIŠE "FALI TI JEDAN PAPIR" Koje olakšice na šalterima nam donosi novi zakon

Legendarna šalterska radnica „Mica ubica“ i njena poruka FT1P (fali ti jedan papir) konačno odlaze na smetlište birokratske istorije.
Foto: Grafički studio Blica / RAS Srbija
[pin on pinterest] [share it]

Naime, od danas državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

Uprava od građana praktično više neće smeti da traži izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, ali ni državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Službenici će iz svih baza morati da „izvlače“ i podatke o porezu, o tome da je dete redovan učenik, kao i ugovore o kupovini ili zakupu nepokretnosti.

Na ovaj način građani bi trebalo da uštede vreme, ali i novac. Ipak, i dalje ćemo morati da prilažemo podatke o zaradi, zaposlenju i uverenja o zdravstvenom stanju jer njih nema u službenoj evidenciji.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički kaže za „Blic“ da građani zahvaljujući Zakonu o opštem upravnom postupku „više neće trošiti đonove obilazeći šaltere, jer oni nisu tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri“.

- Država je tu radi građana i reč je o jednom partnerstvu, da se bolje komunicira i radi. Zakon donosi promenu načina rada i primer koji to pokazuje je to što će uprava sada morati da objavljuje i čini vidljivim svako svoje postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima - kaže Udovički.

Suzana Lakić | 08. 06. 2016 - 10:09h izmena vesti 17:12h
|
Last Edit: 08 Jun 2016 21:54 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.081 seconds
Powered by Kunena Forum ::