Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Stagflacija, neminovnost u privredi Srbije

Stagflacija, neminovnost u privredi Srbije 26 Jul 2015 12:26 #1729

  • st.vodnik
  • st.vodnik's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior
  • Posts: 64
  • Thank you received: 71
  • Karma: 7
PREVOĐENJE GRAĐANA SRBIJE ŽEDNIH PREKO VODE

Narodna banka Srbije projektuje inflaciju, bazičnu, ali ne i ukupnu inflaciju. Na bilo koji način kontrolisane cene nisu u žiži interesovanja NBS. Kontrolisane cene određuje država (vlada).
Pošto je davno već uočeno da aktuelna vlast ima dekadentne jajarsko-funjarsko-primitivne-diktatorske manire vršenja vlasti, potreban je stalni oprez.
Manir da vlast sama sebe hvali, analizira, „prosto se stidi reći koliko je uspešna“ a posebno kompetentna prolazi kod iznad polovične većine življa u Srbiji. To je rezultat, smišljeno napravljen, zapuštanjem sužnja u svakom pogledu, svodeći podanike na obične biološke naprave za reciklažu nezdrave i u najmanju ruku opravdano sumnjive hrane.
Živalj, u ovakvom stanju, mentalno nije sposoban da ustanovi da izvršna vlast u državi ne poseduje elementarnu kompetentnost za vođenje unutrašnje i spoljne politike države. Sve se nadomešta obećanjima bez pokrića u dalekom futuru.
Poznato je da obećati znači imati potencijal da razočaraš podanike. Takođe je poznato da onaj ko misli ispuniti data obećanja, sporije i manje obećava.
Nema dana niti sata kada vlast u Srbiji nešto ne obećava, kada nastupi termin ispunjenja obećanja, vlast preduhitri svoje podanike informacijom da je ostvareno „daleko više“ nego što se očekivalo. Podanici to uzimaju kao tačno jer ih je sramota priznati da nemaju sposobnosti da osete to što vlast govori da treba da osete.
Evo, početkom ove godine, tog jednog funjarskog manira vlasti: Znajući da mere „štednje“, srozavanjem plata i penzija , drugih socijalnih davanja, ukidanje subvencija i izlaganje konkurentnosi uništenu privredu, imaju pogubni rezultat na ekonomiju , da je neminovan rast nezaposlenosti i bez otpuštanja iz javnog sektora, da će BDP pasti najmanje za 1-1,5%, da nema ni na vidiku SDI, možda nešto malo u portfolio, da nema kapitalnih ulaganja u infrastukturu, pribegava se prosto oprobanom maniru klasične prevare.
Narodu se šalju informacije da su cene porasle za 0,2%, za 0,3% u smislu lančanih indeksa . Objavljuju se cene koje formira tržište. Cene koje formira država rastu po 10, 15 ili 20%. Ove cene se odnose na usluge javnog sektora i uglavnom na građane imaju efekte fiksnih davanja. Neke cene su povećene i bez poštovanja bilo kakve procedure kao što je cena grejanja itd. Preko ovih cena vlada će ubaciti inflaciju na oko 5% na godišnjem nivou. NBS je projektovala bazičnu inflaciju na oko 5%. Bazična inflacija je problem EU i zato su posegnuli za QE.
Građani su, iz ko zna kojih razloga, naviknuti da prvo plate državi a onda šta njima ostane. Kada namire ovako uvećane fiksne troškove, građani će imati sve manje za tekuću potrošnju, investicionu potrošnju, zdravstvenu, kultirnu, obrazovnu, turističku potrošnju. Pošto građani nemaju novca sem za državu, neminovno je smanjenje ponude ovih proizvoda a ovo je uglavnom privatna privreda. Padaju najamnine, otpuštaju se zaposleni, ulazi se u sivu zonu ekonomije, opet pada potrošnja itd. ovo se naziva stagflacija i gora je od bilo koje deflacije ili inflacije. Pojavljuje se tzv. „višak nemanja“.
Većina u izvršnoj vlasti nije svesna katastrofalnog stanja srpske ekonomije. Ministri koji su „došli sa strane“ su svesni ove situacije i na kraju krajeva zato su ovde i zabasali. Sada su stigli u izobilju razni savetnici pa i čak i Goveđa glava koji promoviše Delivery Unit protokol. Praktično je preuzeo vladu dod predsednik vlade sa ministrima igra šah po celi bogovetni dan. PV napravi pauzu da bi odradio ulogu portparola Goveđe glave.
Onaj jedan ministar , takođe po pozivu“ hvali se da je rezervisao tekuću likvidnost servisiranja dolarskog duga od milijadru dolara. Pa zato je i došao u Srbiju, da osiromaši narod, da sve što privreda napravi ode za servisiranje dospelih kamata, da se uzimaju novi dugovi da bi se vratlili prispeli .
Vlast se pouzdano cementirala i osigurala vladavinu na više načina. Glavno propagandno oružje je partijska vojska stavljena na budžetske jasle na vrlo perfidne načine: ugovori o delu, privatno-javno partnerstvo, crni fondovi, direktorati, agencije, komisije ili jednostavno doznačavanje mesečne apanaže iz , za primaoca nepoznatog izvora. Zavisno od veličine grada ili varoši proporcionalan je i broj ovako uhljebljenih parazita. U Beogradu ih je najmanje nekoliko desetina hiljada, tako da na jedan mig se može obezbediti spontana podrška vođi i njegovim, uglavnom neracionalnim vlastodržačkim potezima.
Sve se uopštava i prilagođava trenutnim aktivnostima vlasti, sve je dobrodošlo i čak je poželjno jer opravdava samovolju izvršne vlasti.
Najsvežiji primer je korištenje parastosa na 16-to godišnjicu početka zatiranja srpskog roda kao dobra šansa da još više zavolimo one koji su nas uništavali, da im sve oprostimo, da proglasimo Milošević Slobodana za krivca i to od baš njegovih tadašnjih i sadašnjih ministara.
Ova vlast, kao i svaka vlast na globusu, želi da što duže vlada, da u tom vladanju ostvari što više benefita za sebe i one oko sebe. Specifično je na „našu vlast“ da ona ima na raspolaganju te osnovne porive vlasti ali i konkretne zadatke, suštinski i terminski definisane, dobijene od onih koje „trebamo voleti“ bez obzira što su nas nedavno neselektivno ubijali i trajno kontaminirali radioaktivnim materijalima. Zadaci su samo njima poznati, uslovljeni su različitim ličnim nedaćama koje mogu snaći „naše vlastodršce“. Najkrupnija su dva:
- definitivno i bezuslovno predavanje teritorije Kosova i Metohije šiptarskim separatistima i NATO postrojbama i
- eliminisanje bilo kakve pomisli da se kao Sloveni i pravoslavci približimo Rusima.
Drugi zadaci kao što su uništavanje privrede, devastacija prirodne okoline, prihvatanje vrednosti Zapadnog „industrijskog bića“ pojedinca kome se protežiraju ljudska prava koja obuhvataju uništavanje porodice, uživanje u opojnim drogama, kocki i alkoholu, favorizovanje neprirodnih seksualnih aktivnosti, poništavanje osećanja pripadanja svojoj naciji i narodu, nesolidarnost sa ostarelim i nemoćnim itd. su samo sekundarni zadaci koje „naša vlast“ mora takođe da obavi.
Postizanje ovih rezultata za Zapadne pokvarenjake i silnike je prioritet te u tom smislu će „imati razumevanja“ kada „naša vlast“ uzurpira sudsku i zakonodavnu vlast, kada se zavodi cenzura i samocenzura informativnih medija, kada se seje strah među podanike, kada krivci bejahu proglašavani za žrtve, kada u vladanju ne postoji niti minimum transparentnosti o najbitnijim pitanjima i na kraju kada se narod pretvara u jednu obespravljenu rulju.
Već su više puta narodu spočitavali pametni ljudi u Srbiji: Lako ste doveli „ove“ na vlast ali njihova smena će biti kad tad, smena teška i bolna ako ne i još nešto gore, sa cenom koju Srbija nije platila u svojoj istoriji.
Sušta je istina da narod ima vlast baš onakvu kakvu zaslužuje. To je demokratija.


К О М Е Н Т А Р И :

Болен
,26.07.2015.17:50

Одавно је познато да се на овим нашим просторима, опустошеним и осиромашеним, народ олако поводио за разноразним обећањима, неодговорно препуштајући чак и своју судбину и судбину својих најмилијих у руке оних који су "боље и више" обећавали.
Вешти продавци обећања довели су нас данас дотле да су обећања, најчешће трула и празна, постала сатавни део наших живота, за многе душевна храна а за неке и тотална наркоза.
Све су то господари наших живота одавно схватили а ми прихватили.
И не, не преводе они нас жедне преко воде. Ми стрпљиво одбијамо воду јер су нам обећали да нас на другој страни чека хладно пиво.

Колега Рајко,
Износим на овом месту један предлог.
Имајући у виду да огромна већина оних који читају овакве текстове на нашем сајту не барата вешто одређеним економским појмовима, било би добро у самом тексту или на његовом крају пружити нужна објашњења.Текст би било далеко лакше пратити а и сама едукација би свакако користила.
У ту сврху допустићу себи да појасним неке појмове које доноси Ваш текст, ако грешим исправите ме, али све је у циљу будућих текстова и лакшег разумевања истих.
Стагфлација=Привредно стање у којем истовремено делују стагнација и инфлација
SDI=стране директне инвестиције
Портфолио=скуп разних хартија од вредности којима располаже или управља инвеститор(физичко лице, финансијски стручњак, банке, фондови, финансијске институције)
QE=aнглосаксонска скраћеница која се преводи као квантитативно попуштање(омекшавање), а означава повећање новчаних залиха централне банке куповином ефеката као што су државне облигације, обвезнице


st.vodnik,26.07.2015.20:41

Kolega Boško, tvoja primedba je na mestu. Hvala na objašnjenjima pojmova. Narod je toliko zapušten, namerno, jer se zombijima najlakše manipuliše. Veliki broj naši građana ima kojekakve diplome iza kojih ne stoji skoro nikakvo znanje. Priča se da je jedan naš građanin sa nekom ŠUP, promenio stranku i postavljen je zamisli za državnog sekretara. Sramota ga je bilo da uživa na toj funkciji praktično polupismen. Rešio da pribavi diplomu na sveučilištu u Sremskim Karlovcima. Na ovom sveučilištu je diplomirao i naš Toma. Kada je diploma napisana kaligrafskim krasopisom, javljeno je pomenutom državnom sekretaru da dođe da primi diplomu od "rektora" sveučilišta. Isti se odmah namestio na zadnje sedište svog službenog BMW-a i rekao vozaću da vozi u Banatski Karlovac. Kada je tamo stigao ustanovio je da je to mesto polupusto, bez sveučilišta te mu je učtivo saopšteno da se zaputi s druge strane Dunava u Sremske Karlovce te da mu tamo "rektor" sveučilišta ponizno uruči diplomu.Po pravilu ministri su političari dok su državni sekretari ustvari "mozgovi" koji su stručni maksimalno za poslove. U ovom slučaju na žalost, baš je trebalo biti stručnjak za ekonomiju. Niti jedna vlast u Srbiji nije se ni mrvice potrudila da preko medija, pogotovo "javnih servisa" pomalo edukuju narod. Naprotiv narodu se nude beskrajne sapunice, posle ponoći nudi se pornografija a rialiti priredbe su ubedljivo najgledaniji sadržaji. Tu treba dodati turbo fokl muziku, zloupotrebu sportskih dostignuća isvaku drugi sadržaj koji nije u korelaciji sa trenutnim stanjem našeg društva. To su ta masovna anestetička sredstva koja si gore naveo.
Srdačan pozdrav, Rajko Krajišnik
Last Edit: 26 Jul 2015 22:01 by .
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Бранислав
Time to create page: 0.100 seconds
Powered by Kunena Forum ::