Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 43 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: SMANJENJE PENZIJA IV

SMANJENJE PENZIJA IV 29 Oct 2014 04:39 #1181

  • miroslavmatic
  • miroslavmatic's Avatar
www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Fiskal...00-milijardi.sr.html

ЕКОНОМИЈА

„Сакривен” минус од 80 милијарди динара
У Фискалном савету тврде да јавна предузећа нису у стању да враћају своје кредите па то мора да чини држава, односно сви њени грађани

www.politika.rs/index.php?lid=sr&show=ru...ws&int_itemID=309057


K O M E N T A R I

st. vodnik

Kolega Matiću,
Budite sigurni da je ovo tačno što iznosi Fiskalni savet. Poznajem te ljude, sve su izvrsni ekonometričari i makroekonomisti. Kod Pavla sam davnih dana polagao Ekonometriju, dao mi je 8 a znao sam za najmanje 9. Vrlo je bio strog ocenjivač.
Treba znati sledeće: Ovi ljudi nisu političari, nisu se nikome ulagivali, nisu nikome ništa obečavali, nemaju brige dali će ostati na vlasti, da li će ponovo moći obmanuti glasače, kolika im je sposobnopst glasačke mašinerije itd.
Oni su svi profesionalci, jedini cilj im je kako konsolidovati teško ranjene javne finansije i stvoriti mogućnost održivosti. Oni idu predlozima koji najbrže daju rezultat jer je u pitanju vreme. Svi do sada koji su imali priliku zaduživali su državu, davali garancije svakom javnom preduzeću gde je bio njihov čovek, kamatne stope ih nisu bukvalno ni interespvale, na mestu naših najboljih fabrika podigli su strane trgovačke lance, ogradili, postavili ogromne reklame, daju nam kredite koje trošimo u tim njihovim trgovinama, maržu drže uvek preko 33%, naštimavaju računovodstvo, zidaju troškove, iskazuju gubitak ili nulu, nema poreza na dobit, država nema nikakve kristi od istih, keš konvertuju u stranu valutu svugde i na svakom mestu te iznose iz zemlje Srbije. Fiskalni savet ništa ne odlučuje, on ukazuje kuda ide ekonomija, a ekonomija je ustvari prava snaga države, znaju da svaka buduća konsolidacija je teža od današnje i da neminovno vodi u dramatično usklađivanje. Može i preko povečanja PDV ali se ta mera smatra drugom linijom odbrane. Kada se ova mera uvede a rezultat može vrlo lako izostatio tada je na sceni treća i poslednja linija odbrane od kolapsa javnih finansija. Šta to podrazumeva? Ministar finansija vadi skalpel i seče svima, ne 10% nego 50% i više.To je momenat kada se stvara prilika za socijalna aberacije, popuštanje svih vidova državne prinude i prognoza je loša. Zato ovi ljudi, koji znaju ekonomiju, predlažu mere konsolidacije javnih finansija u svakom pogledu. Oni predlažu, pored ostalog, skidanje sa državnih jasala stotinak hiljada duša, koje prave trošak budžeta, prave rupu od najmanje 600.000.000 Eura na godinu. Normalno vlastodršci ih ne diraju, seku penzije i nešto plata, produžavaju vremenski period do momenta drame koju smo naveli.Da li će se kosolidacija javnih finansija desiti ili ćemo ući u mrak i tamu dramatičnog usklađivanja videćemo za najduže 1,5 godina. Nešto će se desiti.miroslavmatic napisao/la:
www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Fiskal...00-milijardi.sr.html

ЕКОНОМИЈА

„Сакривен” минус од 80 милијарди динара
У Фискалном савету тврде да јавна предузећа нису у стању да враћају своје кредите па то мора да чини држава, односно сви њени грађани

www.politika.rs/index.php?lid=sr&show=ru...ws&int_itemID=309057
Last Edit: 29 Oct 2014 18:36 by .
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.093 seconds
Powered by Kunena Forum ::