Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 69 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Ко наслеђује дугове по кредиту када жирант умре ?

Ко наслеђује дугове по кредиту када жирант умре ? 06 Aug 2017 11:55 #2153

Финансијски портал Каматица истражује шта се деси када жирант премине и да ли наследници морају да врате дугове? Како банке нису у обавези да проверавају да ли је корисник кредита или жирант преминуо, наследници када прихвате наследство, прихватају и обавезе, а у то спадају и обавезе по кредитима покојника.

Ко наслеђује дугове по кредиту када жирант умре?

- “Јуче ми је на адресу стигао допис једне банке, намењен мом оцу, којим се од њега тражи да као жирант по кредиту измири рату кредита госпође којој је био жирант. У питању је износ од око 6.000 рсд, што сугерише да је госпођа тек сада почела да касни једну рату или део рате. Ствар је у томе да је мој отац преминуо пре 3 године, а да особу којој је био жирант ми не познајемо, нити смо уопште знали за дато јемство”, каже за наш портал Н.С.

Иако закон налаже да наследници одговарају за обавезе оставиоца до висине вредности наслеђене имовине, у обавезе улазе и обавезе преузете по кредиту уколико је покојник био некоме жирант.
Дуг према банци застарева 10 година од доспелости дуга, а не од смрти дужника.

Уколико је банка тужила дужника сва потраживања се стопирају, а застарелост се у овом случају рачуна 10 година од доношења решења о правоснажној пресуди.

Како за наш портал каже београдски адвокат Марко Станковић, “Овај случај није ништа ново у адвокатској пракси, неретко се деси да после пар година банка затражи измирење дуга пошто је покојник био жирант по кредиту, а наследници не знају ништа о томе”, и додаје да је у оваквим случајевима битно да ли је покојник био обичан жирант или солидарни жирант (јемац платац).

- “Ако је покојник јемчио као обичан жирант, банка је дужна да наследницима презентује доказ да је дуг претходно покушала да наплати од дужника, а ако је покојник јемчио као јемац платац, банка може потраживати од наследника да исплате дуговање без да претходно то тражи од дужника”, каже Станковић.

У оваквим случајевима како би се сазнало које је обавезе покојник преузео и која је висина истих потребно је да се од банке затражи целокупна документација којом се доказује основ и висина потраживања према наследницима, али такође, наследници од банке треба да затраже контакт податке дужника.

- “На крају, ако нисте наследили имовину, нећете бити у обавези да банци измирите дуговање. Такође, уколико се испостави да је вредност наслеђене имовине мања од обавеза које је покојник преузео, обавеза наследника биће ограничена вредношћу наслеђене имовине” каже за финансијски портал Каматицу београдски адвокат Станковић.

Дуг према банци застарева 10 година од доспелости дуга, а не од смрти дужника.

Уколико је банка тужила дужника сва потраживања се стопирају, а застарелост се у овом случају рачуна 10 година од доношења решења о правоснажној пресуди.
www.kamatica.rs/istrazivanja/ko-nasledju...da-zirant-umre/54159
Last Edit: 06 Aug 2017 11:59 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.089 seconds
Powered by Kunena Forum ::