Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 19 guests and no members online

   

Војска Србије представила модернизовани БВП М-80А са топом од 30 милиметара

Ми смо у стању да захваљујући нашој памети, нашим инжењерима и улагању, од постојећих средстава створимо средства која могу у потпуности да парирају ономе што они или купују или добијају из донација

0
 
Фото: Министарство одбране Војске Србије

Модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80А представљено је јуче на војном полигону Никинци код Руме
Возило је добило куполу нове конструкције са топом 30 милиметара и аутоматски бацач граната истог калибра, нови систем са термовизијском камером великог домета, већи ниво балистичке заштите и радио вођене 2Т5 и жицом вођене модернизоване противоклопне ракете „Маљутка“ 2Ф и 2Т.

Министар одбране Александар Вулин на представљању модернизованог БВП М-80А и огледном гађању из новог топа 30 мм најавио је да ће 2020. године Војска Србије представити „многа од нових, модернизованих и унапређених средстава“ која су по његовим речима „у стању“ да одговоре и на изазове који се постављају у окружењу, преноси Б92.

„Неке земље се ослањају на донације, неке на то шта ће им неко дати или чак за шта ће се и колико задужити да би купили неко модерно средство. Ми смо у стању да захваљујући нашој памети, нашим инжењерима и улагању, од постојећих средстава створимо средства која могу у потпуности да парирају ономе што они или купују или добијају из донација“, навео је Вулин а пренело Министарство одбране.

Вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић оценио је да борбено возило пешадије БВП М-80А спада у „једну од најважнијих, ако не и најважнију борбену платформу Копнене војске“ а да је његова модернизација „један од приоритетних задатака развоја Војнотехничког института са Одбрамбеном индустријом Србије“.

„Један од основних захтева за модернизацију је да се значајно повећа ниво балистичке заштите овог средства и да се повећа ватрена моћ. Ради повећања балистичке заштите оклопног тела извршена је потпуна реорганизација унутрашњег простора и елемената за смештај посаде возила, а као компензација услед повећања масе возила повећана је снага мотора“, навео је Милорадовић.

 

По завршетку приказа модернизованог борбеног возила пешадије на полигону Никинци изведени су и налети авиона „орао“, који је по наводима Министарства одбране, такође у фази модернизације.

https://www.in4s.net/vojska-srbije-predstavila-modernizovani-bvp-m-80a-sa-topom-od-30-milimetara/