Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 13 guests and no members online

   

У војсци су у 2019. исправљене многе неправде

 

недеља, 29.12.2019. у 15:01

 

Александар Вулин на годишњој конференцији за новинаре Министарства одбране (Фото Министарство одбране)

 

У 2019. години исправљене су многе неправде које су према припадницима Војске Србије чињене у претходном периоду, између осталог повећане су плате запосленима у војсци за 18 одсто, а такво повећање плата није се до сада десило никада, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.Вулин је, приликом представљања рада министарства на чијем је челу у Дому војске, рекао и да је новина која је од ове године уведена, награђивање са увећањем плате за три одсто онима који на провери физичких способности добију 95 и више бодова, док ће смањење плате добити они који добију јединицу на тим проверама.

„Изједначили смо плате пилота и летача у Министарству одбране, са платама пилота и летачима у МУП-у. Добијаће поптуно исте плате за потпуно исти посао који раде. Први пут ове године сви запослени у Војсци Србије биће осигурани тако да буду заштићени и на радном месту и ван радног места. За нас је припадник војске - припадник војске и када није на радном месту”, казао је Вулин.

Он је рекао да је у 2019. години 1.100 припадника војске добило као награду одмор у Врњачкој Бањи или Тари са још једним чланом породице, као и да је уведено саобраћајно осигурање за возаче у војсци који су до сада морали из свог џепа да плаћају одштету за саобраћајне несреће у којима су учествовали службеним возилом.

„Поново активирање 63 падобранске бригаде и 72 бригаде за специјална дејства, које су од 2006. године биле сведене на ранг батаљона, није само исправљање историјске неправде већ и зато што су нам потребне у склопу стратегија одбране и националне безбедности”, рекао је Вулин.

Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да ће „изградња јефтиних станова за припаднике служби безбедности у Београду почети на пролеће, на доброј локацији, али да не жели да говори о више детаља пре министарке Зоране Михајловић”.

Према његовим речима у Србији се гради укупно 8.000 таквих станова, а близу 900 припадника Војске Србије се пријавило да је заинтересовано за њихову куповину.

Прва вежба са војском Кине

Србија ће наставити да води политику војне неутралности а у 2020. години ће по први пут бити реализована заједничка вежба и са војском Кине, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Он је на конференцији за новинаре у Дому војске, приликом представљања резултата рада министарства, рекао да су припадници Војске Србије у овој години реализовали 43 међународне вежбе, међу којима су и заједничке вежбе са припадницима војске Русије и војске САД, уз партнерство са више десетина других земаља.

„У девет мултинационалних мисија учествовало је 589 припадника Војске Србије, од којих је пет мисија под командом УН, док је четири мисије под командом Европске уније”, казао је Вулин.

Према његовим речима у овој години остварено је и 430 милиона долара од извоза наоружања и војне опреме, док је у тој индустрији запослено 12.069 људи, преноси Бета.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/444958/U-vojsci-su-u-2019-ispravljene-mnoge-nepravde