Војни пензионери из Бристола добили рок од осам дана да се иселе из хотела


Још један састанак војних пензионера смештених у хотелу Бристол и представника Министарства одбране завршен је без договора. Станарима је уручен допис у коме се од њих захтева да се из хотела иселе најкасније у року од осам дана. Тај захтев су станари одбили, јер је, како су за Инсајдер рекли, реч о правно-необавезујућем акту.

Хотел Бристол Фото:Срђан ИлићХотел Бристол Фото:Срђан Илић
Састанак са представницима Министарства одбране, према тврдњама станара хотела Бристол, завршен је тако што им је запрећено тужбом, након чега су напустили састанак. Њима је том приликом уручен допис Министарства одбране. У њему се наводи да је Министарству  престало право коришћења зграде хотела Бристол и да је Закључком Владе од 28. августа оно у обавези да објекат преда Републичкој дирекцији за имовину – „ испражњеног од свих лица и ствари“.

„С обзиром на то да МО није више корисник предметног објекта, Војна установа Дедиње, која је као непосредни корисник управљала истим, не може више пружати услуге привременог самачког смештаја у наведеном објекту, јер не постоји законски основ да се планирају и определе новчана средстава за плаћање испоручене струје, воде, грејања, одвоз смећа и друго, нити ова установа остварује приходе по основу пружања услуге смештаја у хотелу“, пише у допису Министарства одбране.

Министарство истовремено у допису обавештава станаре да је за сваког од њих обезбедило други одговарајући привремени смештај и да треба да се иселе најкасније у року од осам дана од пријема тог обавештења.

Војни пензионери смештени у хотелу Бристол, међутим, сматрају да достављени документ није правно-обавезујући јер је реч о обавештењу. Kако су рекли за Инсајдера, на састанку са представницима Министарства им је понуђено да потпишу документ, којим дају сагласност да ће прећи у понуђене смештајне јединице (гарсоњере и једнособне станове), које се такође воде као привремени смештај.


То су, међутим, одбили, позивајући се на ранија решења Владе којим су им утврђена права на сталан смештај и веће станове.

„Тражили смо да се према нама поступа на законити начин и рекли да нећемо потписати тако нешто“, наводе станари Бристола за Инсајдер. Они кажу да су допис Минисатарства одбране назвали правно необавезујућим документом, након чега им је запрећено покретањем тужби против њих.

Према речима станара, нису добили одговор ни на питање шта ће бити са 134 стана које је Град Београд предвидео за смештај војних пензионера.

Подсетимо, грејање у хотелу Бристол је искључено током зиме, а током прошле недеље је ван функције и лифт.

Због ситуације у којој су се нашли,  три станара Бристола су почетком фебруара поднела и притужбе Повереници за заштиту равноправности против Министарства одбране јер им оно уместо трајног решења, како су навели, нуди привремени смештај у виду гарсоњера. У притужбама су истакли и да МО врши притисак на њих тиме што током читаве зиме нису имали грејање.

Поводом стамбеног питања, станари Бристола обратили су се и председнику Александру Вучићу, тражећи од њега да их заштити од поступака МО, као и да појединце који су запослени у том органу упозори да застрашивањем не могу да их натерају да прихвате мање од онога што им закону припада.

Министарство одбране ни после скоро месец и по дана није одговорило на питања Инсајдера о хотелу Бристол.

Извор: Инсајдер

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13439/Vojni-penzioneri-iz-Bristola-dobili-rok-od-osam-dana-da-se-isele-iz-hotela.htm?fbclid=IwAR1j5mIcsYQgiuCOYj1WuN5zbAM86_IHgAKYHj7DZIondNfG8myqpcWUZVY