Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 133 guests and no members online

   

(ВИДЕО) Молекуларни биолог – јавила се из карантина у Милану: „Срби за вас имам савјет како да зауставите епидемију вируса корона, ове мјере хитно уведите

Нулти заражени у Италији има 38 година, активно игра фгудбал и трчи маратон. Вече пре него што је ушао у болницу је био на фудбалу. Недељу дана пре тога је трчао маратон

8

 

 

 

др Марија Михајловић

 

Молекуларни биолог Марија Михајловић живи и ради у Милану у Европском институту за онкологију.

 

Она је за емисију „Марка жвака“ открила каква је ситуација тренутно у Италији, колико је озбиљна атмосфера, али шта би Срби требало под хитно да предузму како би спречили да се вирус рашири. Марија је открила да је Италија у карантину јер није схватила колико је ситуација озбиљна, преносе „Новости“

 

Цела Италија је у карантину. Препоручује се да људи не иду никуда из куће уколико није неопходно. Могу да иду у продавницу, до апотеке. Уколико постоји битан разлог да изађу из куће то може, људи који раде могу да иду на посао. Морате да имате ауторизацију са вама, уколико вас заустави полиција треба да је покажате у супротном морате да платите казну.

 

Марија је рекла да се вирус корона шири невјероватном брзином.

 

– Морате да знате колико се брзо вирус корона преноси. Жена мог колеге је позитивна на корону, шанса да је њен супруг заражен је огромна. Сама чињеница да ја радим са њим, што седимо у канцеларији близу, је довољно да сам ја сада ризична група и не смем да излазим из куће две недеље да не би друге заразила. Добро сам, немам температуру, не кашљем.

 

Марији је стигао мејл од директора да више не смије да уђе у зграду гдје ради јер је сједела поред колеге чија је жена заражена.

 

Директор института, где радим нам је посало мејл да нам је забрањено да улазимо у зграду. Ја у овом тренутку не могу легално да обављам свој посао.

 

Михајловићева је објаснила због чега је дошло до епидемије и да је све ствар природе.

 

– Не прихватам теорије завере. Ово што се дешава је природа. Ми као људска врста смо убеђени да нисмо део природе. Врло смо аронгатни. Ми мутирамо, наш ДНК у нама такође. Исто се дешава са вирусима. Неке мутације их убију, неке се од мутација их унапреде. Замислите ти вируси су живели у животињама. Због тих мутација су пронашли нове домаћине – људе. Ми се много више крећемо. Имамо авионе, технологију и ширимо вирус великом брзином. За вирус то је била лутрија, добили су бинго. Нас погађа због нашег начина живота, који је удаљен од природе.

 

– Позваћу се на искуства из Милана. О овом вирусу се ништа не зна. Ми смо живи експерименти. Учимо на најстрашнији начин. Не гледам тв јер ћу плакати. Слике су страшне и тешка је ситуација. За две недеље водиш нормалан живот, а можда си заражен и шириш вирус великом брзином. Оно што се зна о корони је да дуго остаје на чврстим површинама. Испитивали су ваздух из соба болесника, узимали брисеве са ормарића, апарата и увидели су да је мања концетрација у ваздуху а много веће на тврдим површинама и дуго се задржава. Уколико одете у теретану и радите на једној машини, после вас дође друга особа и пипне је, руке ће му бити заражена, а ако се обрише по лицу већ је заражен. Одете у продавницу, свако од нас узме погледа цену и врати производ. То је ширење вируса. Једино што можеш да урадиш је да ако некоме желиш добро је да га не видиш. Ово је вирусна епидемија, није ништа ново и у свим епидемијама једино што може дса их спречи је изолација. Тешко је да се схвати да се та изолација озбиљно схавти док се не деси у нашој кући, али онда је касно.

 

Марија је објаснила како је излијечен нулти пацијент у Италији. Она је открила да је он имао среће јер је имао беспрекорну његу.

 

Нулти заражени у Италији има 38 година, активно игра фгудбал и трчи маратон. Вече пре него што је ушао у болницу је био на фудбалу. Недељу дана пре тога је трчао маратон. Када је ушао у болницу, имао је респираторну кризу, закачили су га на вештачко дисање. Пре три дана је скинут са апарата. Значи три недеље му је требало да се опорави и преживео је јер је имао најбољу негу и апарате.

 

Да није имао ту негу, нећу да завршим реченицу, завршите је сами. То људи не могу да схвате. Није ово вирус који је куга, али што је здравствао лошије то је ситуација озбиљнија. Једини савет је – нема дружења. Не идите на породични ручак, не идите код комшије на кафу. Држава и здравство су битни, али све остало зависи од нас.

 

Молекуларни биолог је имала поруку за све људе који живе у Србији.

 

Ово је тренутак када људи у Србији треба да схвате да не излазе из куће, јер сигурно има пуно заражених. Долазе људи из инистранства, вирус не зна за границе. Ваш нормалан начин живота доводи до тога да се вирус шири. Свако од вас мора да буде дисциплован. Не могу да гарантујем да нисам покупила вирус и због тога нисам дошла у Србију. То би било врло неодговорно.

 

– Италија није била припремљена за ову епидемију, зато смо ту где јесмо. Армани је први дан епидемије дао 1,25 милиона евра, Интер, Милан. Њима су војници доносили храну. Ми имао право да идемо до продавница. Приватне донације спашавају ситуацију. Испред болнице су шатори, касарне су претворене у болницу. Шта ће бити у Србији?

 

На питање аутора емисије да објасни процедуру тестирања људи на вирус корона, Марија је још једном подвукла да се не зна пуно о овом вирусу.

 

– Тестирања нису масовна. Тампона нема. Болнице нису биле припремљене. Први озбиљан тест је направљен у Израелу, па док се он рашири. Све болнице су попуњене. Ако се добро осећаш остајеш код куће. Нема домова здрава, амбуланате су затворене. псотоје хитни бројеви. Ти их попзовеш и они дођу по тебе. Једино се чује хитна помоћ. У Милану не толико али у Бергаму је једина ствар која се чује је црквено зваоно и Хитна помоћ.

 

Марија тврди да је италијснски здравствени систем на ногама јер нема довољан број респиратора.

 

– Смртност овог вируса није велика. Од 2 до 4 одсто, проблем је што је ово нов вирус. Неко неће приметити, неки ће имати прехладу, а 20 одсто имаће упалу плућа. Нема специфичних лекова. Ваш организам се бори. Интезивна нега трајне три недеље. Једна особа га користи и то је онао што доводи до колапса здравственог система.

 

Марија је коначно открила како се Немачак бори против короне, али да Италијани нису схватли озбиљност ситуације на време.

 

– Немачка има јако велики број кревете у интезивној нези. Они су прорачунали да могу себи да дозволе да се добар део нације разболи јер они могу да их третирају. Италија је била неспремна. Имамо приватне донаторе, правимо привремене болнице. Вирус корене може озбиљно да се спречи ако смо послушни. италија није озбиљно схватила ситуацију, тек када је враг однео шалу почеле су строге мере.

ВИДЕО: https://youtu.be/CcWQDvpdI-A

 

https://www.in4s.net/video-molekularni-biolog-javila-se-iz-karantina-u-milanu-srbi-za-vas-imam-savet-kako-da-zaustavite-epidemiju-virusa-korona-ove-mjere-pod-hitno-uvedite/