Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 12 guests and no members online

   

 

Ми немамо други пут, нагласио је Раковић у специјалној емисији Радио-телевизије Србије, осим да наставимо путем ка уједињењу српских земаља

 

 

Др Александар Раковић

 

У специјалној емисији Првог телевизијског програма Радио-телевизије Србије о лику и дјелу блаженопочившег српског патријарха Иринеја сат и по је у студију говорио др Александар Раковић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије.

 

 

 

Раковић је подвукао успјехе које је патријарх Иринеј остварио на очувању светиња Српске православне цркве на Косову и Метохији и у Црној Гори. Поред тога, нагласио је како је формирање заједничких комисија српског патријарха Иринеја и римског папе Франциска довело до тога да буде заустављена канонизација Алојзија Степинца.

 

„У вријеме патријарха Иринеја завршени су радови у унутрашњости Храма Светог Саве чиме је после стотинак година комплетирано ово величанствно православно здање. Српски народ тиме добија свој катедрални храм у пуном сјају, храм који је био замишљен као империјални храм српства и Југославије“, истакао је он.

 

Даље, Раковић је указао на врло плодоносан дијалог који је патријарх Иринеј остварио са муслиманским поглаварима у Србији, али и са исламским свијетом. С тим у вези, Раковић је казао како је – док су заједно били у званичној државно-вјерској посети Индонезији – биљежио патријархове аргументе који су убиједили индонежански државни и вјерски врх да је албански сецесионизам на Косову и Метохији чист политички сепаратизам, а нипошто муслиманско вјерско питање.

 

Патријарх Иринеј је, подвлачи Раковић, увијек инсистирао на срдачним односима са српским државним врхом и обојицом предсједника – Александром Вучићем и Милорадом Додиком. Стога је веома важно што је у његово вријеме остварен суштински складан однос српске цркве и српске државе.

 

 

Када је ријеч о избору новог српског патријарха, Раковић је објаснио начин којим се на Изборном сабору бирају три кандидата за патријарха, а послије и апостолски жријеб којим се бира патријарх. Раковић је нагласио да је Српска православна црква стабилна институција, с јасним поретком и организацијом, и да упокојење двојице првих српских архијереја, патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија, неће довести до нестабилности српске јерархије.

 

Раковић је на крају објаснио да се око националних питања увијек слагао с патријархом Иринејем и да је патријарх био за уједињење Србије, Црне Горе и Српске. Ми немамо други пут, нагласио је Раковић у специјалној емисији Радио-телевизије Србије, осим да наставимо путем ка уједињењу српских земаља.

 

Читава специјална емисија од 20. новембра 2020. може се погледати на интернет платформи Радио-телевизије Србије:

https://www.in4s.net/rakovic-patrijarh-irinej-bio-za-srpsko-ujedinjenje/