Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 6 guests and no members online

   

Пад у очај безумља!

Нашој палој браћи из одлазећег режима, пирамидално, како је то између осталог и до сада функционисало, почело је да смета Хришћанство!?

 
8
 
о. Бацковић

Пише: о. Миајло Бацковић

 

Пад у очај због губљења привилегија, и огромна мржња као последица тог пада, често људе доводи до лудила и личне пропасти!

Нашој палој браћи из одлазећег режима, пирамидално, како је то између осталог и до сада функционисало, почело је да смета Хришћанство!?

Могли би рећи по оној народној “ко изгуби има право да се љути”… али забринути за њихово духовно здравље морамо озбиљније приступити овом проблему и кратком анализом покушати да им помогнемо.

Наиме, поред тога што су већина бар на папиру Хришћани, одједном им смета дванаест апостола…

 

Привиђају им се “попови” који праве владе, оснивају се “Комитски покрети” а слави 13-ти jул, доскорашњи комунисти постају “сердари”, кукњава на све стране… какав пад у очај безумља!

Ја као “модеран поп” како кажу, могао би и да их разумијем, могу и да их схватим, али тешко могу да их оправдам, мада у науци постоји објашњење за овакво понашање, ево кратке анализе.

“Панични напад карактерише интензивно осећање анксиозности и низ изражених физиолошких реакција. Први панични напад се обично јавља спонтано па особа не може да га повеже са било каквим спољашњим узрочником. Појачане физиолошке реакције које се активирају у организму, чине то мимо воље особе те она осећа да губи контролу над собом и почиње да „луди“. Практично губитак свјесне контроле над реакцијама сопственог организма који је „из чиста мира“ почео да се понаша необично особа изједначава са губљењем сопственог разума. Према томе, панични поремећај је у основи природна реакција (најчеће на кумулирани стрес) ДПС и карактерише га емоција анксиозности коју сваки човек природно доживи у току свог живота у некој мјери. Са друге стране, схизофренију карактеришу симптоми које нећете срести код психолошки функционалног дјела популације.”

Ово би могли примјенити и на колективно стање особа о којима причамо.

Ипак гледам да останем у границама духовне анализе овог проблема и оптерећеношћу бројем 12 и Апостолима.

Човјек је психо-соматско биће, дакле сваки душевни проблем произилази из духовног пада као последица гријеха.

А што се тиче историје хришћанства, морали би знати да су Свети Апостоли били почетак проповједи спасења рода људског, а да је био један који се звао Јуда Искариотски, и тај је на жалост због 30 сребрњака издао Христа, а онда због тог пада и гријеха запао у душевну кризу која се зове очај, у недостатку вјере и потребе за покајањем, па знамо шта се са њим десило…

Поучени овом Јеванђелском али и историјском истином, молимо се Богу Спаситељу цијелог свијета, да подари нашој палој браћи снаге за покајање и тиме сачува њихову душу али и психичко здравље!

https://www.in4s.net/pad-u-ocaj-bezumlja/