Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 27 guests and no members online

   

Црква не пристаје на раскол: Бес Подгорице расте због одбијања непристојне понуде

Хапшења свештеника тумаче се као освета Подгорице због неуспеха преговора. Велибор Џомић: Од СПЦ у Црној Гори тражено да прекине контакте са Београдом.

РЕЖИМ је митрополиту Амфилохију, епископу Јоаникију и СПЦ изнео непристојну понуду - да се одрекну Српске патријаршије и да, као државна, "монтенегринска" верска заједница, крену путем раскола.

Ово је суштина скандалозног "талона" са стола за којим се недавно састао државни врх Црне Горе са архијерејима СПЦ, а чији је садржај обелоданио координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

- Може све! - рекли су. Заузврат, затражено је да СПЦ у Црној Гори прекине све литургијске контакте и везе са Патријаршијом у Београду и да спроведе раскол. У случају супротне одлуке, запрећено је укидањем постојања СПЦ у Црној Гори - пренео је прота Џомић.

Овакав оквир разговора о контроверзном Закону о слободи вероисповести, за СПЦ у Црној Гори био је - неприхватљив. Одбијањем режимске уцене, објашњава се и последњи талас притисака на Цркву, који се одвија под велом заштите јавног здравља. Хапшења и саслушања свештеника широм земље, после недељне обнове литија, како указују у епархијама у Црној Гори, последица су опредељења за потпуно црквено јединство.

Двојица свештеника, којима је одређено полицијско задржавање до 72 сата, у понедељак су пуштена на слободу. Притвор у коме су се нашли објашњавају жељом режима да заплаши вернике и одбије их од литија.

- Дужност свих хришћана, посебно нас свештеника, јесте да се боримо за слободу, за победу хришћанства и човека. Јасно је одакле је дошла сва ова мука - из неприхватљивог закона. Ово је само мала победа, прва етапа на дугом путу - каже свештеник подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења Мирчета Шљиванчанин.

Парох из Даниловграда Жељко Ћалић истиче да је добро познато ко је диригент хајке на Цркву и православни народ у Црној Гори.

- Нисмо ми шачица, ми смо народ који брани своје светиње и који је спреман на жртву. Жао ми је било људи који су били присиљени да нас - мимо своје жеље и воље - хапсе и затварају - преноси утиске из ћелије отац Жељко.

Поводом затварања свештеника огласио се и митрополит Амфилохије, који је поручио да прогон СПЦ у Црној Гори нема везе ни са правом ни са правдом.

- Кристално је јасно да је све узроковано политичким разлозима - казао је Амфилохије, најављујући да ће он лично на адресу полиције послати и потписати пријаву за наредно окупљање.

Према сазнањима нашег листа, протестне литије заказане су за недељу 21. јун, када ће бити одржане у готово свим већим градовима.

БЕЗ ПОЛИЦИЈЕ НА ЛИТИЈАМА

ПОЛИЦИЈА неће обезбеђивати јавна окупљања у Црној Гори на којима се не поштују противепидемијске мере, укључујући и пропис да највише 200 особа може присуствовати окупљањима - најавио је директор Управе полиције Веселин Вељовић. То значи да ће будуће литије бити без полицијског обезбеђења, јер у сваком граду учествује више од 200 особа.

Вељовић је најавио и да ће полиција "у случајевима кршења мера предузети активности да се процесуирају одговорни".

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%86%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0.715.html:870884-Crkva-ne-pristaje-na-raskol-Bes-Podgorice-raste-zbog-odbijanja-nepristojne-ponude