Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 27 guests and no members online

   

И данас молебнима и литијама вјерни народ Црне Горе наставља своје путовање за Христову побједу, које ће трајати док Христос не побиједи у срцима свих. Са надом да ће се то десити и код оних који су на власти, молитвени ходови против дискриминаторног Закона о слободи вјероисповјести, којим се, између осталог, жели озаконити отимање црквене имовине, почели су од јутрањих часова у недјељу о митару и фарисеју, када почињу припремне недјеље пред Васкршњи пост. Мали крсни ходови радосно се сливају у велико корито свенародних литија, са јасном поруком: Не дамо светиње!

Подгорица: Проносимо Божији благослов

Након одуслуженог молебна у Храму Христовог Васкрсења, Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са Преосвећеним владикама каракашким и јужноамериканским г. Јованом из Руске заграничне цркве, брегалничким и мјестобљуститељем битољским г. Марком из Охридске архиепископије, мати Анастасијом, игуманијом манастира Девич са КиМ, свештенством и дјецом, предводио је литију улицама Подгорице, у којој учествовало више десетина хиљада Подгоричана.

Након што се литија вратила испред храма, сабранима се обратио владика Амфилохије који је казао да се блага вијест о Христу васкрсломе наставља без прекида 2000 година, а њен свједок је Храм Христовог Васксења, као и ове литије које се догађају у Црној Гори:

„Велики су Божији дар литије које овдје трају већ 1700 година, од времана великога цара Константина, када је послије проклетога цара Дукљанина, дао слободу Цркви Божјој и вратио храмове и имања Цркви, црквеним заједницама, свештеницима, епископима онога времена. Од тада је његов закон постао мјера свеукупног законодавства европског до наших времана.“

Нажалост, поручио је Митрополит, само у Црној Гори, гдје је Црква Христова присутна од 4. вијека, они који не вјерују у Христа и Његово васкрсење, и мисле да је могуће убити Христа на начин како му је због интереса пресудио Понтије Пилат, обнављају закон проклетога цара Дукљанина. Истакао је да то није добро за Црну Гору Светог Јована Владимира који је пострадао јер није дозволио да се због њега води братоубилачки рат.

Митрополит је изарзио наду да ће се црногорски властодршци уразумити и укинути Закон о слободи вјероисповијести, који је срамота и за њих, а посебно за Црну Гору.

У литији је ношен омофор и крст Светог Василија Острошког.

Фото: Јован Д. Радовић

 

Фото: Рајо Војиновић

Бар:

Послије одслуженог молебна у Храму Светог Јована Владимира, улицама града под Румијом је прошла литија, у којој је био велики број дјеце. И овог пута са јасним и непромјенљивим ставом: Не дамо светиње!

Фото: Крсто Пламенац

Улцињ: Са вјером у Бога 

Улцињани са вјером у Бога кренули су испред старе Цркве Светог Николе под Бијелом Гором ка Бару, гдје су се придружили Баранима на молебан и литију за одбрану светиња.

Барани дочекују Улцињане:

Фото: Зоран Иванковић

Никшић: Кад вас Господ пита ко сте, ви кажите дјеца литија

Након Молебана Пресветој Богородици који је служен у Саборном храму Светог Василија Острошког литија вјерног народа прошла је улицама града до Трга слободе…..

Жупа Никшићка: Жупа дична саборно у крсном ходу ка Никшићу

Претходно је у град стигла литија из Жупе Никшиће. На челу литије налази се барјак са битке на Крусима, који је Петар Први Петровић Његош поклонио братству Чворовића.

Фото: Спасоје Томић

фото о. Слободан Јокић

Манастир Подластва: Ко иде за Мном неће ходити у тами

Манастир Подластва одредиште свих Грбљана који су се литијски из разних праваца овог краја сабрали у њему. Сабранима се пред грбаљском светињом обратио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, који је поручио да политичари морају да схвате да не могу ратовати против светиња:

„Да не могу светиње трпати у неке пролазне дневне политике које се мијењају из часа у час. Ми смо свједоци да људи који владају овом земљом су тако лако мијењали и политике и идеологије. И то није тема за пред ову светињу, никад не би била тема да није овога закона. А сада кажемо, радите шта хоћете, само не дирајте светиње, јер ми не дамо наше светиње. Оно што тражимо, што је речено простим српским језиком не дамо светиње, то је уписано у декларације свих модерних држава задњих 200 година. Политика на једну, а Црква на другу страну, то се зове секуларна држава. И ми се данас боримо за поштовање Устава ове земље, који баш тако каже, држава и политика на једну, а светиње на другу страну”, казао је Перовић и поручио да нема тога ко може зауставити литије и молебне.

Будва – Тиват – Котор: 

Од раскрснице Котор – Тиват – Будва.  Манастир Подластва данас је одредиште свих Грбљана.

Будва:

Фото: Фејсбук страница Објектив стори

 

Фото Никола Тодоровић

Сусрет литија из Будве, Тивта и Котора

Херцег Нови – манастир Савина

Ни петнаестоминутни нестанак струје у цијелом граду није зауставио литије које су се са свих страна херцегновске општине сабрале у манастиру Савина. Молебни ход је настављен мирно и достојанствено до древне новске светиње пред којом је хиљаде људи поздравио прво парох бјелско- крушевички отац Пеђа Видаковић који је са својим парохијанима препјешачио 12 километара до Савине.

Парох кућански Драго Пешикан поручио је да сатанска сила не може Богу ништа, али да мучи људски род.

Отац Александар Папић прочитао је писмо подршке које је стигло из америчког града Џексонвила, кога су како је рекао, основали људи из Боке и Херцеговине који су тамо отишли да раде у рудницима.

Испред манастира Савина окупљеном народу обратила се учитељица Рада Вишњић, а у програму који је уприличен вечерас наступиле су Марија Видаковић и Анђела Вуловић, Анастасија Михајловић, Теодора Божовић и Милош Богдановић а на крају се придружио и Владо Георгиев.

Фото: Јовица Вукасовић

Топла 

Претходно је молебан за јединство народа у Црној Гори служен и у Храму Светог Спаса, а бројне мјештане са којима је била и потпредсједница општине Данијела Ђуровић, поздравио је јереј Зоран Миљанић.

 

Јошице: Крсним ходом ка манастиру Савина

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10220326229363800&id=1171291039

Јовица Вукасовић

 

Беране: Овај закон народ никад прихватити неће

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије обратио се вјерном народу васојевићког краја у манастиру Ђурђеви Ступови истичући да је цио православни свијет одушевљен жртвом, вјером и честитошћу народа Црне Горе:

„Треба такви да будемо и убудуће, да са љубављу и вјером, са отвореним срцем, љубимо једни друге и чувамо народно јединство.“

Он је поручио да су литије и ова сабрања и у Беранама, Подгорици, Никшићу и у свим другим црногорским градовима велике народне скупштине које имају највећи легитимитет и пред Богом и пред људима,

„Свако ко учествује у овим великим народним скупштинама свједочи да је неприхватљив, а тиме ништаван закон који је донесен у Скупштини Црне Горе, и да га овај народ никад прихватити неће.“

Претходно је владика дочекао литијске притоке пристигле из разних крајева беранске општине, да би након тога предводио свенародну обједињену литију која је од Храма Светог Симеона Мироточивог у центру Берана кренула ка манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је служен Молебан Пресветој Богородици.

Фото Нена Ралевић

Рожајци у литији ка Беранама!

Калудра: Саборно у Беране

Фото: Покрет Будим

Азане: Литија предвођена о. Драганом Ристићем, беранским архијерејсиким намјесником, од храма старог 600 и бора старог 1000 година….. 

Полица:

Бијело Поље: Будимо људи!

Након молебна у Храму Светих апостола Петра и Павла, устаљеном трасом у свенародну литију до Храма Св.Николе у Никољцу.

Фото: Андрија Бараћ и Храм Св. апостола Петра и Павла

У Бијело Поље пристиже вјерни народ из Вранешке долине, Мајсторовине и свих околних села и насеља

.

Ни Барице не заостају: Са иконама у рукама кроз снијег…

Рано јутрос кренули су мјештани Барица и Томашева на пут дуг више десетина километара, како би учествовали у молебну и литији за одбрану светиња. Литији се придружују вјерни из околних села и насеља.

Гранчарево: Литија ни овог пута није изостала, предводи је јереј Милосав Јовановић.

Вјерници Миоча: У Часном ходу дугом око 40 километара….

Мурино

Слике из Андријевице: Према Мурини…

Фото: Чедо Јелић

Пљеваља

Шула: Бране светиње 

 

Жабљак: Помјера границе…

 

Фото: Миросла Караџић

Мојковац: Иконама, молитвом и поносом

Од Цркве Св. Прокопије из Лепенца до Храма Христовог Рождества

Плужине: Пивљани дослиједни

 

 https://mitropolija.com/2020/02/09/istinska-crna-gora-6-februara-boze-budi-milostiv-nama-gresnima/