Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   

Свечана пјесма у славу Светог Саве – прва и најдуговјечнија химна у Црној Гори

Данас, нажалост, ђаци немају своју школску славу ни химну, а прву и најдуговјечнију химну у Црној Гори могу чути само на свечаностима које приређује Православна црква у сарадњи са црквеним општинама

 
Sveti Sava
Свети Сава

Пише: Јован Маркуш

На почетку историјата химни у Црној Гори стоји школска химна или свечана пјесма у славу Светог Саве, првог српског просветитеља, која је извођена на Цетињу четрнаест година раније од државне химне Књажевине Црне Горе. 

Свети Сава као просветитељ званично почиње да се слави у Црној Гори као школска слава 1856. с појавом првих школе. Зато се у народу каже: „Свети Сава – школска слава“. На школским свечаностима ђаци су пјевали своју „Химну Светом Сави“.

Јован Б. Маркуш; „Грбови, заставе и химне у Црној Гори“, стр. 94

О првој прослави Светог Саве као школске славе 1856. године свједочи писмо учитеља Филипа Радичевића, у коме пише сљедеће:

„Свечана служба у цркви са више свештеника и ђаконом, потом обучени иду у школску салу, за које вријеме слави се процесија са звоњењем звона пјевајући тропар Светог Саве. Школска сала декорисана је сликама књаза Данила и књегиње Даринке. Узвишено постоље за господара и књегињу, а поред тога на другом асталу спрам иконе Светог Саве освећење водице које свештенство обавља. Иза тога држи говор најбољи ђак, по свршетку кога пјевају укупно ђаци: „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, Српске цркве врховној светитељској глави, итд. И послије овог пјевања из руке књаза Данила награђује се најбољи ђак… (Братство, 12-13, Београд, 1908, стр. 63-64).

стр. 95

У бр. 5 од 2. фебруара 1902. године „Глас Црногорца“ је прославу на Чеву овако забиљежио:

„Пошто је одстојана св. Литургија коју су служили: Крсто Вукотић и Лука Николић ђаци су се пјевајући химну Св. Саве, вратили у школу. Светосавској прослави присуствовали су мјесни главари и мноштво народа из четири општине“.

Државни празник – дан Светог Саве свечано је обиљежаван и у Краљевини Црној Гори. Краљ Никола и као пјесник је дао допринос обиљежавању прославе пред Савиндан 1912. године написавши дугу и поучну „Пјесму Светом Сави“.

стр. 97

Данас, нажалост, ђаци немају своју школску славу ни химну, а прву и најдуговјечнију химну у Црној Гори могу чути само на свечаностима које приређује Православна црква у сарадњи са црквеним општинама.