Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1411
Juče3155
Ove nedelje9845
Ovog meseca19491
UKUPNO848798

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 20 guests and no members online

   

РТ: „Носио 35 kg сатима и једва да је уморан“: Нове фотографије руског војног егзоскелета

фото: © РИА Новости / Илья Питалев



Руски медији објавили су нове фотографије напредног војног егзоскелета, осмишљеног да помогне војницима да носе тешке минобацаче и да испале 700 метака без поновног пуњења. Нова технологија већ је коришћена у Сирији.

Фотографије егзоскелета објавила је раније ове недеље новинска агенција РИА Новости. Опрема је дизајнирана за војне инжењере и деминере, али је могу користити и војници других родова.

Егзоскелет помаже војницима да носе тешке предмете јер штите њихове зглобове и кичму, ефикасно апсорбујући већину тежине, кажу дизајнери.



Након тестирања на терену, егзоскелет су користили руски војни инжењери у Сирији, изјавио је за РИА Новости Сергеј Смагљук, шеф московског "ГБ Инжењеринга", компанија која је дизајнирала егзоскелет заједно с "Тохмашом".

"Један официр, на коме је био егзоскелет, носио је преносни контролни панел за систем Уран-6 за чишћење мина
 девет сати и једва да је био уморан", рекао је Смагљук.



Израђен од лаких метала и угљеникових влакана, сам егзоскелет тежи око 7 kg. Омогућава ономе ко га носи да носи до 70 kg на посебној платформи која је причвршћена за рамена. Компанија напомиње да ће омогућити носиоцу да преноси тешко наоружање, попут аутоматских бацача граната или минобацача са 12 граната.

Модификација за специјалне операције је опремљена ранцем и уређајем за утовар који могу омогућити носиоцу да испали 700 метака без поновног пуњења.

Егзоскелети могу бити корисни и при евакуацији рањеника и могу помоћи војницима за време марширања на велике удаљености. Изгледа гломазно, али је у ствари једноставан за употребу и пружа “пуну покретљивост”, каже Смагљук.

“Можете се сагнути, окренути, брзо ходати и чак трчати”, рекао је он.


"Једном се подеси на висину и не захтева додатно одржавање и подешавање. То је без сумње.", додао је Смагљук

Очекује се да ће руске инжењерске трупе ове године почети масовно добијати егзоскелете.

"ГБ Инжењеринг" је раније представио егзоскелет са електромоторним погоном на батерије, који је такође дизајниран да побољша физичке способности војника.

http://vostok.rs/index.php?option=n&idnovost=116868