Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 15 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dobro došli u Kunena forum!
Ispričajte nama i našim članovima ko ste, šta vam se sviđa i zašto ste postali član ovog sajta.
Želimo dobrodošlicu svim novim članovima u nadi da ćemo se često viđati!

TOPIC: НИШ 2015, УВПС ОДУЗЕТО ПРАВО ЗАСТУПАЊА ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА

НИШ 2015, УВПС ОДУЗЕТО ПРАВО ЗАСТУПАЊА ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА 19 Mar 2015 14:36 #1493

Дана 18.03.2015 године у Нишу је одржан протестни скуп војних пензионера, у организацији Удружења пензионисаних подофицира - Градски одбор Ниш.

Само удружење превазишло је свој назив јер у његовом раду учествују и многи официри.
Са задовољством истичем да су протесту у Нишу присуствовали и многи пензионисани генерали : Царевић, Слоба Ђинђић, Пера Кузмановић, Рашета и многи други. И на протесту у Београду било их је шесторица.

Протест је почео минутом ћутања погинулима у паду хеликоптера и свим колегама који су преминули до сада.

Протесту су присуствовали и пензионери из других градова Србије: Лесковца, Врања, Београда, Панчева, Зрењанина, Прокупља, Алексинца, Крушевца, итд...
Подршку је пружио и Организациони одбор протеста из Београда. Иако је заинтересованих за одлазак у Ниш било много више послата је делегација од 10 људи, од чега 8 из Београда, 1 из Панчева и 1 из Зрењанина.
На овај начин изражено је организационо и свако друго јединство војних пензионера Србије.

На протесту су говорили: Председник удружења подофицира - Градски одбор Ниш Милорад Петковић, Драгиша Давковски, Милан Поповић и други.
У име организационог одбора из Београда на протесту су надахнуто говорили Зоран Новковић и Миле Бјеливук.

Војни пензионери чврсто су одлучили да се изборе за своја судским пресудама потврђена права и истакли да не одустају од усклађивања пензија за 11.06 %, на вредност бода од 9.40 динара, почев од 01.01.2008 године.

Поред тога истакнуто је да део пензионера није наплатио дуговања из 2004 године (мали дуг), а истакнут је и проблем умањења плата и пензија које нису исплаћиване у складу са законом него су вишеструко умањене (велики дуг – К3)

Говорници су поново указали на чињеницу да проблем немају војни пензионери него Влада Србије која не обезбеђује спровођење одлука Уставног суда и извршних судских пресуда чиме се дискриминација војних пензионера наставља, а легитимност Владе доводи у питање.

Посебно је апострофирана негативна улога Основног суда у Нишу који је назван кућом безакоња.

Војни пензионери добро су схватили ко стварно заступа њихове интересе а ко већ 7 година симулира активност јалово и бесплодно се дописујући са влашћу у којој и сами учествују.
Због тога је Отворени парламент, у име 25000 војних пензионера, потврдио мандат делегације da prestaavlju kvp pred Владом Србије, на челу са г. Зораном Новковићем, и одузео право Љубомиру Драгањцу, председнику УВПС, и Кости Арсеновићу потпредседнику ПУПС-а да у њихово име predstavljaju kvp са Владом Србије.

Поруке са протеста пренели су многи медији укључујући и оне са националном фреквенцијом (нпр РТС1, Б92). Након протеста у Београду и Нишу јасно је да је коначно пробијена медијска блокада и проширена истина о дискриминацији војних пензионера.

Конкретне поруке са протеста у Нишу упућене су на више адреса судске и извршне власти.
Допис упућен Основном суду у Нишу биће достављен на увид на више адреса у Србији: Председнку Р. Србије, Премијеру Р. Србије, Министру правде, Високом савету судства, Председнику Апелационог суда у Нишу, а поред тога и представнику ЕУ, г. Мајклу Девенпорту.
Овим се проблем дискриминације војних пензионера интернационализује, а ми се надамо да ће се власт призвати познанију права и да нећемо морати да подносимо тужбе суду у Стразбуру.

Јасно је да јавност остаје као једини контролор рада државних чиновника. Због тога предаха не може бити. Наставимо рад на удруживању и спремајмо се за нове протесте. Следећи су већ почетком априла у организацији Синдиката пензионера . На протест су јавно позвани и војни пензионери.

Прилози: Говор Председника УППС ГО НИШ, Допис Основном суду у Нишу


K O M E N T A R I :


IlijaOvuka, 19.03.2015.

Politika o protestu u Nišu 18.3.15.g.
Attachments:
Last Edit: 20 Mar 2015 08:01 by milovanvulikic.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.102 seconds
Powered by Kunena Forum ::