Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 26 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: ОДГОВОР РФПИО

ОДГОВОР РФПИО 01 Feb 2015 17:36 #1363

  • bolen
  • bolen's Avatar
Болен

ОДГОВОР ФОНДА ПИО


Реагујући на већ започету примену Закона о привременом уређењу начина исплате пензија, многи пензионери поднели су филијалама РФПИО у својим местима Захтеве за доношење Решења којима би им био утврђен нови износ пензије.
На нашем сајту, дана 05.децембра 2014.године, у категорији „ПЕНЗИОНО ОСИГУРАЊЕ“, у теми „ ЗАХТЕВ ЗА ВРАЋАЊЕ МАЊЕ ИСПЛАЋЕНЕ ПЕНЗИЈЕ ИЛИ ДОНОШЕЊЕ РЕШЕЊА“, објавили смо Образац Захтева за враћање мање исплаћене пензије или доношење новог Решења од стране РФПИО, који смо добили од колеге Милорада Вукосава, адвоката.

И уместо да поступе у духу Закона о општем управном поступку (члан 113.) и у складу са добијеним Захтевом донесу одговарајуће Решење, када то већ нису учинили по службеној дужности, надлежни из РФПИО, почели су ових дана да на поднете Захтеве одговарају некаквим дописима – обавештењима.
Оно што је карактеристично, ти дописи су потпуно идентични један другом без обзира из које филијале на територији Републике Србије долазе, и садрже ништа друго до преписане одредбе Закона о привременом начину исплате пензија.
На овај начин РФПИО свесно обмањује пензионере, дајући нам некакав безвредан папир који ми нисмо ни тражили, и тиме нам у старту отежава вођење даљег поступка, јер ови дописи – обавештења НЕМАЈУ форму ни елементе управног акта, те су као такви готово неупотребљиви, посебно пред судовима.

Сви они који у вези свог Захтева добију овакво обавештење, треба да изјаве жалбу другостепеном органу - Дирекцији ФПИО – Београд, због недоношења Управног акта од стране првостепеног органа. /Формулар Жалбе дат је у прилогу/

Уз жалбу треба приложити :

- Копију Захтева упућеног првостепеном органу РФПИО
- Копију дописа-одговора првостепеног органа
- Копију последњег чека (извода, извештаја) од пензије

Више је него извесно да ће се и у вези овог незаконитог смањења пензија повести судски поступци, али је исто тако извесно да ће ти поступци, под диригентском палицом извршне власти, применом богатог арсенала безакоња и опструкције, већ демонстрираног и практично провереног у случају војних пензионера, бити ометани, пролонгирани и обесмишљавани на разне начине.
И да не би једног дана ова или нека друга власт устврдила како се и овде ради о некаквом неиспуњеном обећању, да се судови не би опет ухватили за некакве проценте, застару потраживања после три године, и томе слично, неопходно је, у циљу даљих законских поступака учинити како је горе наведено.
Тим пре, што поступак, сем мало труда не захтева никаква новчана издавања.

На то указује и Покрет „ Доста је било – Саша Радуловић“ у свом Саопштењу од 27.јануара 2015.године, које објављујем у прилогу.
У склопу саопштења, као посебни прилози налазе се :
1.Формулар жалбе другостепеном органу-Дирекцији ФПИО-Београд
2.Одговор Филијалa ФПИО у Пожаревцу, Вршцу и Бору


File Attachment:

File Name: h4fcbc2b.pdf
File Size: 210 KB


K O M E Н T A Р И :


st.vodnik
,02.02.2015.15:56

Kolega Boško, pre obraćanja Drugostepenom upravnom organu potrebno je Prvostepenom organu, kojem je upućen Zahtev za izdavanje Rešenja, uputiti požurnicu (urgenciju) sa upozorenjem istom da su rokovi za donošenje Rešenja istekli. Ako u roku od 7 radnih dana predmetno rešenje ne bude otpravljeno na odresu tražioca rešenja onda se upućuje zahtev drugostepenom upravnom organu. Ovo iz čisto formalnih razloga jer će se drugostepeni organ naći prepametan te će zahtev odbaciti Zaključkom jer je povređena procedura.


Болен - о д г о в о р,02.02.2015.19:50


Колега Рајко, уз захвалност за упућени коментар – сугестију, позивам Вас да још једанпут прочитате оно што сам написао.

Наслов : ОДГОВОР ФОНДА ПИО
Први пасус :... „многи пензионери поднели су филијалама РФПИО у својим местима Захтеве за доношење Решења којима би им био утврђен нови износ пензије.“
Други пасус текста :“... надлежни из РФПИО, почели су ових дана да на поднете Захтеве одговарају некаквим дописима – обавештењима.“
У трећем пасусу мог текста стоји : „Сви они који у вези свог Захтева добију овакво обавештење, треба да изјаве жалбу другостепеном органу - Дирекцији ФПИО – Београд, због недоношења Управног акта од стране првостепеног органа. /Формулар Жалбе дат је у прилогу/“
Дакле, евидентно је да се овде ради о ситуацији када је надлежна филијала РФПИО одговорила на Захтев упућен од стране пензионера.

Да не буде недоумице и забуне :

То што филијала није донела Управни акт – Решење, већ обично обавештење (допис), креирано шаблонски у централи РФПИО, је њихова срачуната манипулација и НЕ ОБАВЕЗУЈЕ кориснике пензије на било какву даљу преписку са филијалом.

Они треба како је и наведено, да по добијању таквог обавештења изјаве жалбу другостепеном органу, предлажући да он – другостепени орган – Дирекција ФПИО Београд, сходно чл.236. ст.1. ЗОУП, наложи првостепеном органу да донесе Управни акт по поднетом Захтеву, или, сагласно ст.2. истог члана, сам мериторно реши управну ствар по поднетом Захтеву.
Значи, у овом случају никаква ургенција првостепеном органу НИЈЕ ПОТРЕБНА.

Колега Рајко, из Вашег коментара да се закључити да Ви говорите о другој ситуaцији, тј. када се РФПИО поводом поднетог Захтева не огласи ни по истеку рока од 30, односно 60 дана, (ЗОУП чл.208. ст.1.).
У том случају надлежној филијали упућује се Ургенција за доношење Решења.

Уважени колега, извињавам се због опширности одговора јер знам да је Вама јасно о чему се ради,али било је неопходно ради појашњења и отклањања недоумица другим колегама који евентуално нису довољно вични овој проблематици, и ради даљег правилног поступања.

Верујем да ће већина пензионера који су поднели Захтев добити овај шаблонски урађен и свим филијалама дистрибуиран одговор у виду напред наведеног обавештења.
Биће свакако интересантан одговор другостепеног органа, јер ће у случају изостанка доношења Решења уследити тужбе Управном суду.


st.vodnik,02.02.2015.23:08

Kolega Boško,
Ne bih naravno sa tobom polemisao jer je stvarno uvek, pa i sada, sve jasno, sažeto, i lično pronicljivo rečeno u tvojim obradama pokrenutih tema.
Ja smatram da taj papirić koji svima šalju iz FPIO nije upravni akt-Rešenje o promeni visine penzije ( što i sam konstatuješ) i treba smatrati da rešenje nije doneto što je njihova obaveza po Zakonu o PIO, već znaš koji član itd. Treba urgirati, da se posle isteka apsolutnog roka, mislim da je 60 dana,od datuma predaje zahteva u pošti ili šalteru PIO , ponovo zatraži Rešenje o penziji. Može se napomenuti samo u toj požurnici da je prispeo neki papir koji nije tražen, koji nije Rešenje i da se to pismeno ne može smatrati upravnim aktom, niti odgovor na jasan zahtev koji je na Zakonu o PIO zasnovan.
Poznato je da na svaki Upravni akt postoji pravo žalbe ili prigovora dok na taj prispeli papirić nije ništa moguće izjaviti, niti postoji pravna pouka na tu mogućnost, te se faktički može smatrati da od FPIO nije ništa rešeno po zahtevu-niti pozitivno niti negativno.To je prepisan zakon a na zakon nije moguće ulagati pravne lekove.
Normalno da će ovi na ovu urgenciju ostati nemi, tada sledi obraćanje drugostepenoj instanci uz obrazloženje na okolnost da je umesto Rešenja o penziji, prispelo neko obaveštenje koje nije niti traženo, sve pod pretnjom utuženja kod Upravnog suda zbog ignorisanja prava na Rešenje o promeni penzije, što je Zakonom o PIO regulisano kao pravo korisnika penzije.
Mogu ti reći, neovisno o ovome, proračunao sam na osnovu njihovih zvaničnih podataka,( uvek sumnjam u vladinu statistiku)da su aktuelnom pljačkom penzionera, vojne penzije u proseku umanjene za 9,51% dok su SVE penzije umanjene u proseku za 4,96%. Umanjenje je daleko veće kada se ne bi, kod izračunavanja prosečne penzije, uzimale u obzir penzije koje nisu umanjivane, jer je ponder na ovim penzijama veliki. Pošto PIO ima statistiku za intervalne razmake i ponder (frekvenciju) možda ću, ako budem imao vremena, izračunati baš koliko je procenata prosečno umanjenje penzija koje su umanjene.Namera mi je da posle zvanično objavljenog podatka MMF da je 2014.god. u Srbiji značila recesiju BDP od 2%, da korigujem moju prognozu da će se penzije vratiti na nivo pre smanjenja tek 2026.godine. Vlast smatra, tako je verovatno dogovreno u aranžmanu sa MMF, ne znamo šta je dogovoreno, da se penziona reforma treba završiti 2032.godine.Da li će biti baš ova godina, pokazaće model? U tom slučaju bi se primalo samo oko 35% penzije koja bi se primala da nije bilo otimanja i da je ista skromno usklađivana godišnje po nekom poznatom protokolu. Takođe je svakom penzioneru, u tom periodu, nepovratno naneta višemilionska direktna šteta u vidu osiromašenja u kupovnoj moći. Videćemo.
Pozdravljam te,Rajko
Last Edit: 03 Feb 2015 11:10 by bolen.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.106 seconds
Powered by Kunena Forum ::