Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 40 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Матичним ћелијама обнављају оматач нервних влакана

Матичним ћелијама обнављају оматач нервних влакана 04 Jul 2017 14:22 #2121

Шкот Колин Кемпбел, оболео од мултипле склерозе, који је планирао да се подвргне еутаназији и оконча себи живот на једној клиници у Швајцарској, одустао је од тог плана да би се пријавио за експериментални програм лечења матичним ћелијама на клиници медицинског ланца „Свис Медика” у Београду.

Кемпбел је рекао да ће одложити термин за еутаназију на клиници „Лајф Серкл” у Базелу, где је првобитно у те сврхе требало да буде примљен 15. јуна, уколико буде прихваћена његова пријава за лечење новом терапијском методом у Београду, преноси шкотски лист „Хералд”.

Дванаестодневно лечење на клиници „Свис Медика” у Београду кошта око 15.000 до 16.000 фунти, при чему се пацијентима убризгава до 300 милиона матичних ћелија за које је доказано да обнављају мијелин - масни омотач нервних ћелија који мултипла склероза разара - чиме би се побољшала функција мозга и покретљивост.

Више експерименталних клиника у свету испитује терапију матичним ћелијама као начин да се одложи дегенерација повезана с овом болешћу, а таква терапија није доступна у британском Националном здравственом систему нити на приватним клиникама у Британији, објашњава „Хералд”.

Кемпбелу је лечење на клиници у Београду предложио његов станодавац Роберт Мор, који познаје 36-годишњу жену лечену на клиници „Свис Медика”.

Она је, каже Мор, на београдску клиницу ушла у инвалидским колицима, а када је изашла - жалила се једно на умор после дугих шетњи.

„Терапија матичним ћелијама не лечи ову болест, али би могла да му учини живот бољим, а то му ја желим”, каже Мор.

Кембел (56) наводи да се за лечење новом терапијом пријавио јер „нема шта да изгуби”.

„Надам се да ћу ући у програм лечења, а ако не, онда 15. јуна идем тамо где сам планирао”, каже овај бивши страствени фудбалер, пливач и тенисер, коме је примарна прогресивна мултипла скелоза дијагностикована када је имао 34 године.

Реч је ретком облику болести која резултира сигурним погоршањем без периода опоравка.

(Танјуг)

www.politika.rs/scc/clanak/380877/Drustv...adi-lecenja-u-Srbiji
Last Edit: 04 Jul 2017 14:23 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.090 seconds
Powered by Kunena Forum ::