Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 62 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: KAKO SE ISKLJUČITI SA CENTRALNOG GREJANJA?

KAKO SE ISKLJUČITI SA CENTRALNOG GREJANJA? 14 May 2019 08:44 #2276

KAKO SE ISKLJUČITI SA CENTRALNOG GREJANJA?
Proces je često nemoguća misija, morate da ispunite 5 uslova, a evo KOLIKO TO KOŠTA


Kada su početkom maja, uprkos temperaturama od sedam-osam stepeni, radijatori u beogradskim domovima, koji koriste centralno grejanje, ostali hladni, mnogi Beograđani su revoltirani takvim stanjem pomislili da je rešenje - isključenje sa sistema centralnog grejanja.

Isključenje sa sistema, međutim, nije uopšte tako jednostavan proces, zahteva da ispunite određene uslove i košta. Pa čak i ako se isključite sa sistema, moguće je da ćete morati da plaćate i dalje određenu nadoknadu!

"Blic" je analizirao šta je potrebno da se isključite sa daljinskog grejanja, a vi zaključite koliko je isplativo.

Potrebno je ispuniti pet uslova, a mora se voditi računa i o tome kada se zahtev za isključenje sa sistema daljinskog grejanja podnosi.

1. Za početak, da bi bilo koji građanin podneo zahtev za isključivanje sa mreže centralnog grejanja, potrebno je da dobije dvotrećinsku saglasnost Skupštine stanara jer je instalacija u zgradi zajednička i postoji mogućnost da nakon isključivanja samo jednog stana, ostali dobiju slabiji protok toplotne energije.
Većini građana preostaje da se smrzava Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
Većini građana preostaje da se smrzava

Koliko je ovo težak zadatak najbolje pokazuje podatak da u mnogim zgradama ne uspevaju ni za običan sastanak da prikupe polovinu vlasnika stanova, a ne dve trećine, pa još svi da vam daju saglasnost, iako su svesni da bi zbog toga oni sami mogli da imaju lošije grejanje.

2. Ukoliko saglasnost ipak ne izostane, preostaje vam lakši deo. Pored pristanka komšija, potrebno je dostaviti i dokaz o vlasništvu stambene jedinice. Vlasnici poslovnih prostora, odnosno lokala, uz zahtev treba da dostave i fotokopiju lične karte, kao i dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu i saglasnost vlasnika ako je podnosilac zahteva zakupac prostora, a pravna lica treba da dostave dokaz o vlasništvu, izvod iz APR-a i PIB.

3. Potrebno je i da priložite poslednji račun za "Infostan", odnosno potvrdu da ste platili sve račune za komunalne usluge.
Foto: Blic / RAS Srbija

4. Zatim treba da sačekate rešenje o mogućnosti i troškovima isključenja za koje je JKP "Beogradska elektrane" dužno da dostavi u roku od 30 dana od podnetog zahteva. Kako saznajemo, bilo je i slučajeva gde je procenjeno da "ne postoje mogućnosti za isključenje", odnosno da bi taj čin doveo do "nepovratnog gubitka toplotne energije u preostalim stanovima".
pročitajte i...


5. Kada je reč o ceni isključenja, ona varira i zavisi od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje. Tako, za ovu uslugu možete platiti između 10.000 i 15.000 dinara.

OSLOBAĐANJE OD MESEČNOG TROŠKA

Ako se odlučite za odjavu sa "mreže" centralnog grejanja, to ipak ne znači da ćete u potpunosti biti oslobođeni od plaćanja istog. Naime, ukoliko je moguće potpuno isključenje vertikalnih razvoda instalacija za grejanje u stanu, bez ugrožavanja snabdevanja ostalih korisnika u zgradi, korisnici nakon isključenja neće imati mesečni trošak za grejanje.

- Ukoliko takav način isključenja nije moguć (ako bude neophodno ostaviti vertikalne instalacije u stanu zbog snabdevanja toplotnom energijom korisnika na višim spratovima) biće definisan procenat mesečnog računa koji će korisnik ubuduće plaćati - objašnjavaju za "Blic" iz JKP "Beogradske elektrane".

KADA SE PODNOSI ZAHTEV

Važno je znati da se zahtev može podnositi isključivo nakon grejne sezone, u periodu između 3. maja i 30. septembra, a ukoliko vlasnik stana ili lokala u nekom trenutku poželi opet da se priključi na sistem centralnog grejanja to može da učini i takvi zahtevi se brzo rešavaju.

U 2017. ISKLJUČENA 334 STANA

Prema podacima iz 2017. godine, sa sistema daljinskog grejanja u Beogradu su isključena 334 stana i 441 poslovni lokal.

Blic
The administrator has disabled public write access.
Moderators: coki
Time to create page: 0.091 seconds
Powered by Kunena Forum ::