Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 37 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Насилницима од 1. јуна прети ИЗБАЦИВАЊЕ ИЗ СТАНА!

Насилницима од 1. јуна прети ИЗБАЦИВАЊЕ ИЗ СТАНА! 14 May 2017 11:22 #2078

Мера удаљења ће бити примењена према насилнику без обзира да ли је он власник стана или са жртвом живи у изнајмљеном стану
Породично насиље, злостављање, муж туче жену и дете

Од 1. јуна полиција ће добити могућност да удаљи насилника из стана у коме живи са својом жртвом и забрани му да јој прилази и са њом комуницира, уколико процени да постоји ризик да насиље ескалира и да дође до извршења кривичног дела.

Вирус породичног насиља хара Србијом: Унук ударио на баку, отац на децу, а муж на супругу!

Према новом закону, ударите ли жену од 1. јуна – идете у ЗАТВОР!

Мера удаљења ће бити примењена према насилнику без обзира да ли је он власник стана или са жртвом живи у изнајмљеном стану, а уколико са жртвом не живи биће му изречена само мера забране приласка и комуницирања.

Ове хитне мере предвиђа Закон о спречавању насиља у породици који почиње да се примењује од 1. јуна.

У изјави за Танјуг Горјана Мирчић Чалуковић из Министарства правде, која је и члан радне групе за израду Закона, објашњава нову процедуру и законска решења која, како је указала, имају за циљ да превентивно утичу да до извршења кривичног дела уопште не дође.

Тако ће полиција, након пријаве насиља, ако процени да има ризика од понављања дела, моћи насилника да задржи до осам сати у полицијској станици и у том року је дужна да прикупи обавештења и податке о насилнику, као и да обави разговор да њим и жртвом, указала је Мирчић Чалуковић.

Уколико процени да има основа за ескалацију ризика, полиција може да насилнику изрекне меру према којој у наредних 48 сати не може да се врати кући, нити да приђе жртви.

Након тога, полиција мора све доказе да достави јавном тужиоцу који има рок од 24 сата да одлучи да ли ће да стави предлог суду за продужење мере удаљења до 30 дана, а суд има исти рок од 24 сата да о том предлогу донесе одлуку.

Уколико насилник прекрши изречену судску забрану – учиниће прекршај, па ће му прекршајни суд у хитном поступку изрећи казну затвора до 60 дана, напоменула је Мирчић Чалуковић.


Она је напоменула да се у случају извршења кривичног дела примењују механизми репресије који се већ примењују у нашем правном систему, као што су притвор и кривични поступак…

– Нови Закон о спречавању насиља у породици је специфичан јер традиционално репресивни органи као што су тужилаштво и полиција у складу са његовим одредбама сада могу да делују превентивно. Наиме, оба органа реагују пре него што се кривично дело догодило, у тренутку када постоји степен ризика да би до њега могло да дође – указала је Мирчић Чалуковић.

Координационе групе, које имају обавезу да се састају најмање два пута месечно, чиниће посебно обучени припадници полиције, тужилаштва и центри за социјални рад, невладине организације које се баве жаштином жртава насиља, а по потреби у рад група ће се укључивати школске и здравствене установе, као и Национална служба за запошљавање (НЗС).

Према речима Мирчић Чалуковић, и лекар ће бити дужан да случај повређивања пријави полицији или тужилаштву.

Исти је случај и са професорима, педагозима, учитељима који ће такође имати обавезу да пријаве случај ако примете да ученик има промене у понашању или телесне повреде.

www.telegraf.rs/vesti/2776261-nasilnicim...izbacivanje-iz-stana
Last Edit: 02 Jun 2017 13:44 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Moderators: coki
Time to create page: 0.086 seconds
Powered by Kunena Forum ::