Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 14 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: EKONOMIJA SRBIJE U "NOVOM DOBU"

EKONOMIJA SRBIJE U "NOVOM DOBU" 26 Feb 2015 20:33 #1421

  • st.vodnik
  • st.vodnik's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior
  • Posts: 64
  • Thank you received: 71
  • Karma: 7
Koristeći najnovija saznanja ekonomske nauke, posebno EKONOMETRIJE kao najjače kvantitativne metode, želeo sam analizirati kretanje najvažnijih varijabli, pokazatelja stanja jedne ekonomije i relevantnih njihovih međuzavisnosti.
Korišteni su zvanični podaci RZS i NBS u koje uvek pomalo a nekada i ozbiljno sumnjam. Zašto je svaka vlast koja je dolazila, prvo što je uradila, postavila direktora RZS i guvernera NBS? Eto zbog toga treba biti sve jasno.
Međutim, neki podaci se ne mogu tako lako "podešavati" ako iste vode i strane organizacije i finansijske institucije.
Nekada su podaci prilično tačni, međutim ako nisu "dobri" a obično nisu, onda se narodu saopštava ono što narod voli da čuje.
Voltaire je dao jednu interesantnu definiciju vladanja:
"U principu, umešnost vladanja se svodi na oduzimanje koliko god para je moguće od jedne grupe građana i davanja tih para drugoj grupi građana".(citat)
Ovome baš sada prisustvujemo a i celi razmatrani period smo prisustvovali.
Ekonometrijski rezultati su nemilosrdi i njih često verbalni ekonomisti osporavaju a političari prosto uživaju da ih nihiliziraju.
Interesantno je da svaki čovek, bez obzira na učenost, ima ambiciju da raspravlja o ekonomiji pa i vrlo suptilnim ekonomskim fenomenima. Zašto se ljudi tako ne "petljaju" u farmaciju, elektrotehniku i sl.?
U ovom mom malom raspravljanju postoje dve datoteke:
Obrada Ekonometrijsko modeliranje gde se nalazi metodologija, softverski izlazi pa ovo ne mora biti razumljivo baš za sve posetioce.
Rez.EKONOMETRIJSKO MODELIRANJE[/b] gde su objašnjena rešenja, opisan kvalitet modela, malo komentarisano, za 4 odabrana modela. Takođe ne moraju svi posetioci razumeti specifične izraze i konstatacije ali poruku dobijenih ocena mogu skoro svi "ukapirati".
Sve eventualne greške su moje i unapred se izvinjavam ako budu identifikovane.
Attachments:
Last Edit: 26 Feb 2015 21:49 by .
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: milovanvulikic
Time to create page: 0.107 seconds
Powered by Kunena Forum ::