Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 14 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: ЕВРОАЗИЈСКА УНИЈА ПОЧИЊЕ ПРЕГОВОРЕ СА СРБИЈОМ

ЕВРОАЗИЈСКА УНИЈА ПОЧИЊЕ ПРЕГОВОРЕ СА СРБИЈОМ 02 Jun 2016 12:13 #1954

Чланице Евроазијске економске уније (ЕЕУ) ће одржати разговоре са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима, изјавио је председник Управног одбора Евроазијске економске комисије, Тигран Саргсјан.

"Донета је одлука о почетку преговора са Републиком Србијом о успостављању јединственог трговинског режима између чланица Евроазијске економске уније и ове државе", рекао је Саргсјан после заседања Врховног савета Евроазијске економске уније.

Председници из земаља Евроазијске уније су, према речима министарке за трговину ЕЕУ Веронике Никишине, одлучили да отпочну преговоре са Србијом о креирању заједничке зоне слободне трговине.

"После исхода наших преговора, потписаћемо нови уговор о креирању зоне слободне трговине између чланица ЕЕУ и Републике Србије", изјавила је Наришкина.

Тренутно, три чланице Евроазијске економске уније, Русија, Казахстан и Белорусија, имају споразуме о слободној трговини са Србијом, при чему се неке одредбе ових споразума разликују.

Две преостале чланице Уније, Јерменија и Киргистан, имају повлашћен режим у трговини робом са Србијом.

У Астани, у Казахстану одржава се седница Врховног Евроазијског економског савета на којој се разматрају даље перспективе интеграције у оквиру те организације.

Учеснике Уније, која обједињује више од 180 милиона потрошача, посебно интересује формирање заједничких тржишта нафте и гаса, као и сарадња са другим земљама, између осталог и са Србијом.

Саветник руског председника Јуриј Ушаков раније је најавио да би учесници скупа требало да дају "зелено светло" за почетак преговора о успостављању јединственог трговинског режима са Србијом.

Чланице ЕЕУ су већ потписале уговор о слободној трговини са Вијетнамом, а тако се, како је рекао Ушаков, воде слични преговори са Израелом, док стручњаци истовремено раде на питању успостављања зона слободне трговине са Индијом, Египтом и Ираном.
Извор: Вебсајт Танјуг, 31.05.2016.
Last Edit: 03 Jun 2016 10:02 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.305 seconds
Powered by Kunena Forum ::