Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas230
Juče2682
Ove nedelje5509
Ovog meseca15155
UKUPNO844462

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 55 guests and no members online

   

 

То је јуче одлучила Влада Србије, учвршћујући позицију неутралности државе, а после огромних политичких притисака из ЕУ да се спречи учешће наших оружаних снага са руским и белоруским колегама на маневрима "Словенско братство", који почињу данас у Белорусији

0
 
Фото:  Министарство одбране

Војска Србије прекида све војне вежбе и активности са партнерима и са Истока и са Запада у наредних шест месеци.

 

То је јуче одлучила Влада Србије, учвршћујући позицију неутралности државе, а после огромних политичких притисака из ЕУ да се спречи учешће наших оружаних снага са руским и белоруским колегама на маневрима „Словенско братство“, који почињу данас у Белорусији.

Како сазнају „Новости“, питање учешћа српске војске покренуо је изасланик Европског парламента за Србију Владимир Билчик, а уз њега је одмах стала и Немачка. Нашој земљи прећено је и санкцијама и блокадом европског пута!

У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО, ни са ОДКБ, ни са Русијом, САД, Кином, ЕУ, ни са Истоком, ни са Западом – изјавио је министар одбране Александар Вулин, после седнице кабинета у Немањиној, и додао да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано.

Како је истакао Вулин, Србија се налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.
– Притисци немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, и резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља. Од нас се тражи да, по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, и на наш народ на КиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом – образложио је Вулин, и додао да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

 

НАША земља има сарадњу са НАТО у областима реформе војске, превенције корупције у систему одбране, војног образовања, уништавања и рециклаже застареле муниције и у оквиру цивилног програма „Наука за мир“. Војна делегација Србије у Бриселу има сталну комуникацију са представницима Алијансе, а посебно са државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова.
Баш да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли, или бар умањили последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, истакао је Вулин, Влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и са свим активностима са свим партнерима, без разлике:

– Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука нас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу. Процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен. Радићемо на повећању борбене готовости више и упорније него икада. Живела војска Србије, живела Србија!

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран каже, за „Новости“, да одлука о замрзавању војних вежби и активности са свим партнерима има смисла, иако је, додаје, донекле изнуђена:

Србија треба по сваку цену да избегне да буде жетон у поткусуривању великих сила. С обзиром на притиске око повлачења наших војника са раније договорених активности у Белорусији, вероватно је и најпаметније обуставити све, док се не види како ће се ствари на ускомешаној геополитичкој сцени расплести.

Фото:  Министарство одбране

Важно је само да се овај мораторијум на војне вежбе и активности са страним партнерима не прекине у корист неке од страна.

Иначе, Србија је током 2019. године одржала 17 војних вежби са другим земљама – 13 са НАТО и партнерима, а са Русијом само четири. Велика прашина подигла се после вежбе „Словенско братство“ која је прошле године одржана у Београду и где је ракетни систем С-400 први пут приказан изван Русије. Наши војници били су учесници у вежбама „Словенски штит“, „Братство авијатичара Русије и Србије“, и са снагама Западног војног округа Русије.

Са НАТО и партнерима било је много више заједничких наступа, међу којима и они са Сједињеним Америчким Државама.

Сарађивали смо са војскама Мађарске, Румуније и Бугарске, које су чланице и ЕУ и НАТО. У бази „Југ“ код Бујановца одржали смо вежбу са НАТО, у јуну 2019. под називом „Платинасти вук“. Са Мађарском су одржане вежбе „Комшије“ и „Гвоздени мачак“, затим „Ер солушн“ са Румунијом, „Платинасти вук“ са САД и земљама региона, „Обазриви вук“ са САД, „Платинасти лав“ са САД, Бугарском и Грузијом, „Шабла 2019“ са Бугарском, „Балкански мостови“ са земљама региона, те две провере обучености за мировне мисије (једна за Борбену групу ЕУ „Хелброк“ и још једна по Концепту оперативних способности НАТО). Били смо и учесници сајбер вежбе „Сајбер Тесла“ са Националном гардом Охаја.

ОД ЛИБАНА ДО КИПРА

СРПСКИ војници, њих 276, тренутно учествују у пет мултинационалних операција под покровитељством Уједињених нација и три под капом Европске уније. У мировним мисијама су распоређени у Либану, Конгу, Сомалији, Централноафричкој Републици и на Кипру.

Извор: новости.рс

https://www.in4s.net/pretili-nam-sankcijama-ako-odemo-na-manevre-sta-se-krije-iza-odluke-o-prekidu-vojnih-vezbi-srbije-sa-drugim-zemljama/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.