Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas3029
Juče2682
Ove nedelje8308
Ovog meseca17954
UKUPNO847261

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 85 guests and no members online

   

 У част крштења слави се зимски Kрстовдан!


Зимски Kрстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике
Објављено 18/01/20 у 07:00


Српска православна црква 18.јануара слави Kрстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру. Празник се везује за празник крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен светом Јовану Kрститељу, који га је крстио у реци Јордану.
Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Kрстовдан.

Зимски Kрстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Kрстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Kрста, на којем је на Голготи разапет Христос.

У православним храмовима се на Kрстовдан служи литургија светог Јована Златоустог, уз обред освећења воде, који прати празнично богослужење. Kрстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља.

Kрстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи “пада”.На Kрстовдан су се, преносе хроничари, јели остаци бадњевданског пасуља и – спремане су пихтије. Али како је Kрстовдан посни дан, то су их јели сутрадан, на Богојављење.

Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника. Зато је у српском народу остала изрека: “Kо се крстом крсти, тај Kрстовдан пости”.

У неким српским крајевима постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву. Ако се крст смрзне, верује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

Kо је крштавао апостоле?

Број од 12 првих апостола упућује на број племена Израиљевих. Апостол у обичном говору је гласник, посредник преко којег се изражава воља онога ко шаље поруку. Он је посланик или гласоноша Откровења. Према Јеванђељима (јеванђеље значи објаву добре вести), Исус Христос је овластио 12 дванаест ученика (апостола) да делују у његово име. После Васкрсења, број апостола се повећао, јер је Исус Христос још за време овоземаљског живота изабрао 70 (односно 72) „малих“ апостола-Седамдесеторицу. С обзиром на то да је хришћанска црква никла на темељима апостолства дуго је постојала дилема да ли су апостоли, првих 12, били крштени и ко их је крстио. Јер у Делима апостолским помиње се само крштење апостола Павла, али не и осталих. Црква тумачи да је васкрсли Исус уочи свог вазнесење на небо, казао ученицима да је њега старозаветни пророк Јован крстио водом, а да ће они бити крштени Духом светим, што се и догодило 10 дана касније.

У води се крштени рађају

Да би вода служила за освећење и очишћење оних који је пију или се кропе њоме, Православна црква призива на воду Божји благослов. Богојављенска водица се чува у сваком дому преко целе године као велика светиња, а користи се само у болести, као и за елиминисање злих духова.
Вода се готово у свим традицијама објашњава као “извориште свих егзистенцијалних потенцијалности”, а у хришћанству још и као симбол “обнове, очишћења и посвећења, окрепљења и крштења”, јер и Јован Претеча крстио је Исуса Христа водом у реци Јордан.
Зато се, по тумачењу Цркве, и свети водица у кућама.
Знак за умереност је вода помешана са вином. Осим тога, како поучава бивши епископ рашко-призренски Артемије Радосављевић, вода је и “материја којом се све чисти”. Отуда у нашем народу, вероватно и пословица да “вода све опере, сем црног образа”.
Под “црним образом” хришћанска црква подразумева “нечисту савест која се упрљала разним гресима и рђавим делима”, па човек, неретко, има потребу да и тај “црни образ” опере. Управо томе служи света или освећена вода, тумачи Српска православна црква.
Да би вода служила за освећење и очишћење оних који је пију или се кропе њоме, Православна црква призива на воду Божји благослов, па преко молитви свештенослужитеља, “вода добија силу која служи на исцељење душе и тела, за уклањање видљивих и невидљивих непријатеља, као и за освећење и очишћење оскрнављених ствари и предмета за људску употребу”, уверени су хришћани.

У црквеној Светој тајни крштења, освећена вода постаје “водом очишћења, бањом препорода, извором живота”, у којој се крштени рађа “водом и Духом за нову стварност Царства небеског”.

Р. ЛОНЧАР

Извор: наши у свету

https://www.nasiusvetu.com/vesti/77549/u-cast-krstenja-slavi-se-zimski-krstovdan/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.