Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas343
Juče3155
Ove nedelje8777
Ovog meseca18423
UKUPNO847730

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 139 guests and no members online

   

Свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране

уторак, 24.12.2019. у 22:29
(Фотографије Министарство одбране Србије)

У Дому ваздухопловства у Земуну је одржава свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић су у обраћању захвалио државном и војном руководству што су предузетим мерама обезбедили да РВиПВО одговори захтевима времена и буде на висини задатка.

„Извршено је опремање кључним борбеним средствима, авионима МиГ-29, вишенаменским хеликоптерима Ми-17 и Х-145, борбеним хеликоптерима Ми-35, авионима ЛАСТА, као и средствима за опслуживање летења. Паралелно са опремањем реализоване су и припреме за увођење у оперативну употребу савремених ракетних система ПВО и беспилотних летелица почетком наредне године”, рекао је генерал Жарковић.

Он је навео да је завршен ремонт и продужетак ресурса на делу ваздухоплова и ракетно-техничких средстава, као и да су завршетком радова на делу објеката инфраструктуре значајно унапређени услови за живот и рад људства и смештај и одржавање кључних средстава.

Говорећи о плановима за наредни период, генерал Жарковић је истакао ће процес опремања тог вида војске бити настављен, саопштило је Министарство одбране.

„У години испред нас наставићемо са опремањем и увођењем у оперативну употребу авиона МиГ-29, савремених ракетних система и беспилотних летелица, али и са ремонтом и модернизацијом кључних борбених средстава. Интензивном обуком појединаца и јединица подићи ћемо оспособљеност за максимално искоришћење новоуведених средстава и бити гарант слободног српског неба”, нагласио је генерал Жарковић, преноси Танјуг.

Истакао је да су расположиви кадар и савремена средства гарант да ће следећа година бити још успешнија.

На свечаној академији поводом Дана РВиПВО одржан је драмски рецитал у коме су учествовали глумци, Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, вокални солисти Душан Свилар и Елеонора Баруџија.

На данашњи дан, 24. децембра 1912. године, одлуком министра војног, војводе Радомира Путника, формирана је Ваздухопловна команда Српске војске са седиштем у Нишу.

Схватајући значај ваздушног простора и ваздухоплова за вођење рата, Србија је била међу првих 15 земаља у свету које су увеле ваздухопловство у своје оружане снаге.

http://www.politika.rs/scc/clanak/444680/Svecana-akademija-povodom-Dana-Ratnog-vazduhoplovstva-i-protivvazduhoplovne-odbrane

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.