Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas998
Juče2682
Ove nedelje6277
Ovog meseca15923
UKUPNO845230

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 63 guests and no members online

   

 

 
 

Херој Миленко Павловић

На данашњи дан, 4. маја 1999. године, погинуо је пилот Војске Југославије, командант 204. ловачко-авијацијског пука, потпуковник Миленко Павловић.

Погинуо је изнад Ваљева у борби против НАТО ексадриле, која је бројала чак 16 авиона. У потпуно неравноправној борби, сам и без радара, успио је својим храбрим маневрима да збуни пилоте НАТО-а и натјера их у бјекство, али је оборен од стране холандских авиона који су летјели из правца Тузле, а које потпуковник Павловић, наравно, није примјетио.

Потпуковник Павловић је остао мртав на лицу мјеста, а остаци његовог авиона (МиГ-29; № 18109) пали су у село Петњица.

Херој Павловић је сахрањен на Ђурђевдан, 6. маја 1999. године. Данас, он је симбол отпора Војске Југославије и српског народа у апсолутно неравноправним условима. Због тога је, њему у част, никао велики број спомен обиљежја који су именовани управо по њему.

Вјероватно и најзначајније је преименовање војног аеродрома у Батајници у „Војни аеродром пуковник-пилот Миленко Павловић“.

Остаће записана у историји ратовања, једна од најљепших сентенци, коју је изговорио управо Миленко Павловић, након што је извукао из кокпита млађег колегу, спријечивши га тако да крене у лет смрти: „Нећете ви да гинете, ја ћу“.

 

in4s.net