Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas773
Juče1752
Ove nedelje10959
Ovog meseca20605
UKUPNO849912

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 18 guests and no members online

   

СРБИЈО, МАЛОГ МАРКА ИМ НИКАД НЕМОЈ ОПРОСТИТИ: Малишан (2) од НАТО бомби страдао у татином загрљају

 
 

Фото: Курир/ Приватна Архива

У наручју свог оца Владана на данашњи дан, 31. маја 1999. године, око пола два поподне, у бомбардовању стамбене зграде у Новом Пазару настрадао је двогодишњи Марко Симић, најмлађа жртва НАТО бомбардовања Југославије.

Страдао у татином загрљају…

Пре 20 година, двогодишњи Марко, погинуо је од НАТО бомбе усред Пазара, у очевом наручју. Истовремено је загрљен са сином страдао и тата Владан.

НАТО бомба је тачно у 13.25 сати погодила стамбену зграду у центру града, месару, продавницу ауто-делова и том приликом погинуло је 11 Новопазараца, а 12 је повређено.

Оног дана, Владан и Марко изашли су да прошетају, свратили су до Дејанове и Владанове продавнице ауто-делова у центру Пазара, у тренутку када је пала бомба Владан је у рукама држао малог Марка…

„Не могу Марка да замислим како би изгледао данас, као момчину…Сећам се, Владан и ја правили смо травњак око куће, он је трчкарао около, чаврљао: „Тата и стрико саде траву да нам буде лепо“, испричао је пре пет година за Курир Марков стриц, а Владанов брат Дејан.

Марко би данас имао 22 године, али је нажалост ушао у историју као најмађа особа која је страдала од „Милосрдног анђела“.

Војна интервенција на СРЈ почела је 24. марта око 19.30, по наређењу тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а влада у Београду исте ноћи је прогласила ратно стање. Током тих 78 дана уништено је око 50 одсто производних капацитета земље, углавном у Србији. Према домаћим подацима, страдало је више од 2.500 људи, а рањено пет пута више. Бомбардовање је завршено 10. јуна.

Kurir.rs