Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas487
Juče1305
Ove nedelje5813
Ovog meseca14065
UKUPNO866045

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 61 guests and no members online

   

Варварин не заборавља своје страдале суграђане

Око хиљаду житеља варваринског краја и многобројни гости, представници државе Србије, Расинског управног округа и локалне самоуправе одали су пошту цивилима погинулим на мосту на Великој Морави 30. маја 1999, током НАТО бомбардовања
Аутор: Р. Станковићпетак, 31.05.2019. у 14:23
Полагање цвећа и венаца на Спомен-обележје жртвама НАТО-а у Варварину (Фото: Р. Станковић)

Варварин – Програм четвородневног сећања на трагедију која је Варварин задесила 30. маја 1999. године, када су НАТО бомбардери ракетирањем моста на Великој Морави убили десет недужних цивила, а на десетине ранили, завршен је јуче у подне. Више од хиљаду грађана темнићког краја и Расинског округа, родбина настрадалих и бројни гости, представници државе Србије, свештенства Српске православне цркве и локалне самоуправе, одали су пошту и положили цвеће и венце на Спомен-обележје жртвама НАТО-а.

Међу гостима који су положили цвеће били су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Светозар Алексов, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, некадашњи премијер Србије и потпредседник Владе СР Југославије Никола Шаиновић... Председник Општине Варварин Војкан Павић подсетио је на трагичан догађај од пре 20 година, када је НАТО направио масакр код моста на Морави, због чега Варварин и данас тугује.

– Усред дана, тог 30. маја 1999, извршен је злочин у којем је убијено десет цивила, а повређено више десетина грађана. Званичници НАТО-а и овај напад су назвали легитимном војном метом, а страдање цивила колатералном штетом. Таквим безочним лажима као да су још једном хтели да убију и жртве и преживеле. Да подсетим: званичан назив НАТО агресије на нашу земљу био је „Милосрдни анђео”, који је однео животе 3.000 цивила, међу којима је заувек угасио 79 дечијих осмеха. Са овог места још једном шаљемо жељу да се оваква трагедија никада и никоме не понови – рекао је, поред осталог, председник Павић.

Државни секретар Светозар Алексов подсетио је да су НАТО авиони из немачког војног контингента мост у Варварину рушили у два наврата, да су после првог удара, у 13 сати и пет минута, страдала три цивила, а више њих рањено, али су се пет минута касније поново обрушили и направили масакр над цивилима. Никаквих војних циљева ни војних објеката није било у близини, већ 200 километара даље.

– Наш тадашњи противник НАТО, први пут у својој историји на европском тлу, односио се према цивилима као према противничкој војној сили и прибегао мерама терора, а свима нама који смо у прилици да анализирамо његове стратешке циљеве и приоритете тим небројеним злочинима против човечности недвосмислено доказао да је тзв. хуманитарна интервенција имала циљ да изазове хуманитарну катастрофу и егзодус српског становништва са Косова и Метохије – рекао је секретар Алексов.

Он је потом нагласио да је „на нама да чувамо успомену на цивиле који су трагично настрадали и да данас више него икада истакнемо вредност непокорног и истинољубивог духа српског народа”.

Имена која се памте

У Варварину су од НАТО бомби настрадали Сања Миленковић (рођена 1983), Зоран Маринковић (1966), Стојан Ристић (1943), Миливоје Ћирић (1933), Драган Терзић (1931), Тола Апостоловић (1925), Ружица Симоновић (1940), Ратобор Симоновић (1961), Милан Савић (1975) и Војкан Станковић (1968).


 

 

Коментари4

Mica Borпре око један сат
NATO je rusenjem ovog mosta i ubijanjem neduznih gradjana , za svagda srusio veru u zapadne demokratske vrednosti . Sto za nas starije i nije nekakva novost . Ostavimo se njih i gledajmo sebe i svoje dvoriste . Mozemo sa njima trgovati ali u istom stroju biti , nikada !

|

Jelenaпре 2 сата
Treba podsetiti narod da je porodica Sanje Milenković i drugih, podela tužbu protiv Nemačke države nemačkom pravosuđu za ova ubistva koja je Nemačka država izvršila u Varvarinu ali je nemački sud smatrao da je to bilo u redu. Treba imati u vidu ovaj njihov stepen licemerja kada nam govore dobrobitima koje ćemo mi ostvariti u njihovoj EU.

|

Пантелијапре 3 сата
Туга. То је један од многих NATO ратних злочина почињених током 1999 године. Другим налетом, свесно су побијени честити спасиоци који су притекли у помоћ својим пострадалим суграђанима. Треба наћи начина, ако треба преврнути и небо и земљу, не жалити ни новца ни труда, да се сазнају и објаве имена срамних и нечасних пилота-убица како бисмо их поименице подсећали сваког 30. маја до краја њихових бедних живота и живота њихових наследника на страшан злочин који су починили! Срам да буде немачку владу и државу који су дозволили да и трећа генерација крволока сеје смрт по Србији!!!

|

Raca Milosavljevicпре 4 сата
... posto se zna da su bili nemacki piloti onda nam je sve jasno ...treci put u sto godina ...