Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas917
Juče1305
Ove nedelje6243
Ovog meseca14495
UKUPNO866475

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 37 guests and no members online

   

Да се не заборави: Дан кад је НАТО „частио“ Црну Гору радиоактивним бомбама

Од тада до данас број обољелих од малигних болести је у сталном порасту у Херцег Новом и другим мјестима гдје су НАТО авиони употребљавали ову врсту муниције

 
Арза

На данашњи дан прије 20 година авиони НАТО агресора бомбардовали су Арзу радиоактивном муницијом са осиромашеним уранијумом.

Због велике густине уранијума ова муниција користи се за уништавање оклопних возила. Таквих циљева није било на Арзи тог дана, тачније није било никаквих војних циљева. Па самим тим ни потребе за употребу ове муниције.

Триста пројектила калибра 30 милиметара испаљено је тог дана, значи без разлога. Од тада до данас број обољелих од малигних болести је у сталном порасту у Херцег Новом и другим мјестима гдје су НАТО авиони употребљавали ову врсту муниције, а на територију Југославије испалили су, по сопственом признању, сличних 30 000 пројектила.

На жалост, Арза није усамљен случај. НАТО авиони користили су ову врсту муниције на више мјеста у Србији и Републици Српској, као и широм свјета и тако изазвали праву еколошку катастрофу са великим посљедицама по природу и људе.

Стокхолмски синдром је назив за психолошко стање у коме долази до зближавања отмичара и талаца. Питање је како се зове синдром када се нека држава учлани у војни савез који ју је претходно бомбардовао.

Владајућу коалицију брига их за здравље грађана

Подсјећамо, посланици владајуће коалиције нијесу 16. маја прихватили предлог да Скупштина Црне Горе формира Комисија за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања на здравље грађана.

Предлог је подржало 14 посланика опозиције, док je 40 представника владајуће коалиција било против или уздржано.

Предсједник Посебног клуба посланика Александар Дамјановић казао је тада да је, из моралних разлога, било за очекивати да парламент по аутоматизму прихвати ову иницијативу, али да се, нажалост, то није десило.

Он је указао да до сада није спроведено ниједно испитивање које би потврдило или оповргло сумње да НАТО бомбардовање оставило негативне посљедице на здравље грађана Црне Горе.

И након 20 година након НАТО агресије постоје дилеме везане за утицај бомбардовања на здравље становништва, навео је Дамјановић, додајући да је потребно испитати да ли има везе између НАТО бомби и пораста обољелих од карцинома у Црној Гори, посебно на локацијама гдје су коришћене ракете да осиромашеним уранијумом.

Он је казао да су то испитале и неке НАТО државе, попут Италије која је формирала парламентарну комисију да би утврдила посљедице НАТО бомбардовања на војнике који су учествовали у операцијама. Дамјановић је истакао и да је Скупштина Србије прошле године формирала сличан одбор који испитује чињенице.

https://www.in4s.net/da-se-ne-zaboravi-dan-kad-je-nato-castio-crnu-goru-radioaktivnim-bombama/