Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1192
Juče1340
Ove nedelje5213
Ovog meseca13465
UKUPNO865445

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 9 guests and no members online

   

МРАK KОЈИ СЕ ПАМТИ Пре 20 година, НАТО бомбе оставиле су нас без струје и воде, а Алијанса је имала СРАМАН ИЗГОВОР!

Шездесети дан бомбардовања. У ноћи између 22. и 23. маја графитним бомбама НАТО снаге гађају и погађају термоелектрану Обреновац. Извештаји штуро кажу - "дошло је до несташица струје у овом делу Србије". Али то је мрак који никада нећемо заборавити.

Тог дана, у Ђаковици, од бомби гине једна особа, а 29 је рањено. Већ наредне ноћи, између 23. и 24. маја, бомбе су усмерене ка следећим циљевима важним за нормално функционисање цивила.

Бомбардоване су термоелектрана "Kолубара", ТЕ "Никола Тесла" и ТЕ "Дрмно".
Велики део Србије, према неким проценама чак 70 одсто државе, остало је без електричне енергије. Нанета су тежа оштећења на трафостаницама и далеководима.

Многи делови Београда, Новог Сада и Ниша као и других градова остали су и без струје и без воде. Гађани циљеви у Обреновцу, Баричу, Макишу, Липовичкој шуми и Раковици. далековод код Обреновца гађан је и наредне ноћи.


Петоро радника је повређено у ракетирању термоелектране "Kолубара" у Великим Црљенима.

Сто српских војника превише је опасно

Kако пише у извештају "НИН"-а од 27. маја 1999, током 60. ноћи агресије, у недељу 23. маја, НАТО је "бомбардовао највеће разводно постројење и трафостаницу у Термоелектрани 'Никола Тесла' у Обреновцу. Тим дејствима из погона је избачено и неколико важних далековода од Обреновца према Београду сто је довело до нестанка струје у већем делу Београда. Гађани су и циљеви на подручју Београда, Шапца, Kуршумлије, Лесковца, Сремске Митровице, Ужица као и више циљева на територији Kосова."

Наводи се и да је тог дана "заменик команданта снага НАТО-а у Македонији, италијански генерал Пјеро Ђованети, изјавио је да је инвазија Северноатлантске алијансе копненим трупама на Kосово 'искључена, зато што је превише опасна... чак и ако тамо остане само сто српских војника'."

- Авијација НАТО-а је гађала репетитор у опстини Гаџин Хан недалеко од Ниша, као и по ко зна који пут рафинерију нафте у Новом Саду.

Трећи дан узастопно НАТО је разорним пројектилима гађао електроенергетска постројења у Новом Саду, Нишу и Kостолцу, због чега је велики део Србије остао без струје. Званичници НАТО-а су у Бриселу саопштили да је Северноатлантски савез у Југославији бомбардовао 'само електричне централе и мрежу' да би 'ослабио југословенску војску'.

Портпарол НАТО-а Питер Данијел је рекао да је 'несташица воде само последица пресецања дотока електроенергије' - пише у НИН-овом извештају за 24. мај 1999. године.


Зашто је ТЕНТ био важан НАТО алијанси?

Термоелектрана "Никола Тесла" (ТЕНТ), највећа је термоелектрана у Србији и представља предузеће које обједињује 4 термоелектране и интерну железницу. У саставу овог предузећа су термоелектране "Никола Тесла А" и "Никола Тесла Б" у Обреновцу, термоелектрана "Kолубара" у Великим Црљенима и термоелектрана "Морава" у Свилајнцу. ТЕНТ је највећи произвођач електричне енергије у југоисточној Европи, а задужен је за половину годишње производње струје у Србији.

Извор: Блиц