Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas295
Juče755
Ove nedelje2658
Ovog meseca1050
UKUPNO853030

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 28 guests and no members online

   

Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова

Објављено: 26.03.2019.год.

фото: Снимак екрана / Јутјуб / АП

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 26.03.1999.


Токсични гас ширио се од Сремчице ка Жаркову и Кијеву, а осећао се и у другим деловима града. Београд и ширу околину око 22.40 сати потресла је серија снажних ракетних напада, после чега је дошло до експлозија и изливања токсичних материја и великих пожара и по први пут су житељи престонице морали да се заштите од отровног гаса, који се неконтролисано ширио, пише Глас Јавности.

Више снажних детонација, како су јавили Центар за обавештавање и грађани, одјекнуло је из правца Сурчина, Земуна, Батајнице, Топчидера, Бањице, Бановог брда, Авале, Раковице, Миљаковца, насеља Браће Јерковић, Вождовца, Мајдана, Рушња, Зуца и локација иза гробља Лешће, док је у Јакову циљ био један од војних објеката. Јужно од Београда према планини Авали, у једном од приградских насеља, најпре су ођекнуле три експлозије, а потом је избио снажан пожар. Претпостављало се да је горело једно од складишта Војске Југославије у Бубањ потоку. Изнад стадиона „Црвене звезде" небо је било пурпурно, а горело је и изнад Миљаковачког платоа.

Становници главног града видели су и велике пламенове у околини Топчидера и Бањице, а небо је било ужарено и на хоризонту изнад Жаркова. Центар за обавештавања саопштио је да су стручњаци ВМА ангажовани на санирању последица НАТО напада и да сарађују са екипама Хитне помоћи.

 


 

Према речима дежурних у општинском Штабу цивилне заштите Чукарице, погођена је депонија ракетног горива у Сремчици, а од последица ракетирање горела је и Липовичка шума у пречнику од три километара. Убрзо затим стигле су и ватрогасне екипе, које су радиле на локализацији пожара, а због токсиколошких материја позвана је у помоћ и јединица специјалне радиолошко-хемијско-биолошке службе. Градски центар за обавештавање упозорио је грађане да се гас, који куља из правца Сремчице, креће ка насељима Жарково и Кијево, а да је до излива токсичних материја дошло и у близини насеља Галеника, те да опасност прети Батајници. Грађанима је саветовано да ставе гас маске, или да као приручно средство користе наквашене пешкире, постељину, крпе. Гас се осетио чак и у центру Београда, али је на сву срећу, ветар убрзо умањио концетрацију токсичне материје.

 


 

У селу Ресник и централним деловима општине Вождовац попуцали су прозори на многим кућама, док су се у појединим деловима града прозори сами отворили од детонација.

 


 

После сат и по од почетка напада на престоницу СРЈ оджвањале су још секундарне експлозије у многим крајевима града.

 


 

И првом нападу НАТО, према првим информацијама, погођени су „Грмеч" и погони „Галенике" и трафо-станица у Батајници, која је остала без струје.

Гађано више градова

Шире подручје Београда погођено је и јуче по подне. Пројектили НАТО пали су у рејону Авале, Топчидера, Малог Мокрог Луга и Вождовца. Око 18.15 у центру Чачка чула се јака експолозија. Југозападно од Ниша, нешто после 20 сати, чуле су се три детонације. Око 21 сат погођена је касарна у Алексинцу. Три детонације чуле су се из правца Фрушке горе. У селу Отроци између Краљева и Врњачке Бање синоћ је пронађен један неексплодирани пројектил.


У нападу на Косово и Метохију погођене су стамбене зграде, школе, студентски домови и манастири, јавио је РТС. Према извештају РТС, погођен је центар Приштине, „Градић Пејтон", где се налазе приватни локали, продавнице и кафићи и зграда у центру у којој су биле смештене српске избеглице. Наводи се да је погођен и привредни објект недалеко од метеоролошке станице. У Гњилану је синоћ НАТО извршио три удара. Синоћ око 23.30 два пројектила пала су западно од Приштине, па још један после поноћи. Око 21.45 две ракете испаљене су на касарну у старом делу Ђаковице, док је трећа ракета погодила приватну бензинску пумпу у непосредној близини касарне. Шест пројектила испаљено је после поноћи на аеродром у Голубовцима код Подгорице.

С бродова америчке морнарице јуче је око 14.20 сати први пут испаљена крстарећа ракета „томахавк" по дневном светлу. Ракете су лансиране с крстарице „УСС Филипин си" и разарача „УСС Гонзалес". Команда Друге армије ВЈ саопштила је да је у прексиноћњем бомбардовању погођено село Бесник код Рожаја. Једно лице је погинуло и два су рањена. Генералштаб ВЈ саопштио је да је авијација НАТО прексиноћ гађала око 40 објеката и насељених места.

Живи штит агресији

КРАГУЈЕВАЦ - На јучерашњем збору руководство „Групе Застава" позвало је раднике да од синоћ (18 сати) у кругу фабрике направе живи штит. На збору је прочитано и писмо јавности упућено земљама чланицама НАТО у коме се између осталог упозорава да би агресорски напад на фабрику изазвао велике људске жртве.

Морал на највишем нивоу

Јединство народа и оружаних снага најчвршћи фактор одбране
БЕОГРАД - Председник СРЈ Слободан Милошевић разговарао је јуче с руководиоцима МУП-а и ВЈ, јавила је РТС. Министар унутрашњих послова Влајко Стојиљковић, начелници ресора Јавне и Државне безбедности генерал-пуковници Властимир Ђорђевић и Раде Марковић и начелник Управе безбедности ВЈ генерал-потпуковник Геза Фаркаш обавестили су председника СРЈ да сви органи службе „функционишу веома добро".
 
Функционери МУП и Управе безбедности ВЈ обавестили су и да „припадници тих органа извршавају ефикасно, одговорно и високо професионално све своје задатке". Они су обавестили да је с почетком агресије на СРЈ и после проглашења ратног стања нагло опао број кривичних дела, „што такође представља израз повећане бриге и одговорности свих грађана у функцији одбране земље". „Несумњиво је да томе доприносе чињенице и да су проглашењем ратног стања успостављени војни судови а њихова надлежност у сваком погледу демотивише могуће преступнике и шпекуланте", наводи се у саопштењу из Милошевићевог кабинета.
 
У том разговору је оцењено да су морал и патриотска свест и спремност припадника органа унутрашњих послова на највишем нивоу. Милошевић је оценио да се у области безбедности, али и у другим секторима рада у јавном сектору успешно спроводе професионалне мере и води брига о безбедности и интересима грађана.
 
- Јединство народа и оружаних снага представља најчвршћи фактор одбране - рекао је Милошевић.

Сенатори предлажу наоружавање „ОВК"

ВАШИНГТОН - После два дана бомбардовања југословенских циљева у америчком Конгресу појавиле су се дилеме о сврсисходности и крајњем исходу те акције, а неколико сенатора је покренуло иницијативу да се уместо ваздушних удара крене у наоружавање такозване "Ослободилачке војске Косова".