SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1537
Juče2277
Ove nedelje7206
Ovog meseca24684
UKUPNO1894349

   
   

NA SAJTU  

We have 54 guests and no members online

   

Руси граде Теслин торањ на мистичној српској планини

Изградња торња и насеља „Никола Тесла“ на планини Ртањ у фази је пројектовања, а почетак градње се очекује на пролеће.

Пројекат ће реализовати руски Институт за физику и технологију и Међународни центар за истраживање наслеђа Николе Тесле, преноси Танјуг.

„Купили смо пет хектара земље и надамо се ускоро свим дозволама, како бисмо на пролеће почели градњу“, каже директорка центра Милка Кресоја.

Осим торња, планиран је и научно-истраживачки центар, у којем ће моћи да раде сви они иноватори који се баве истраживањем патената Николе Тесле.

Празднование юбилея Николы Теслы в Москве
© Sputnik / Евгений Биятов
Остварује се сан Николе Тесле...

Овај комплекс подразумева реплику Теслине родне куће и реплике насеља, са циљем да се на „мистичну српску планину“ привуче велики број туриста.

„Планирамо и да саградимо један од најмодернијих хотела који би носио назив ’Смиљан‘, у којем би ствари левитирале и где би посетиоце дочекивала холограмска верзија лика Николе Тесле“, додаје Кресоја.

Торањ ће бити изграђен на узвишењу и ту ће руски научници вршити експерименте онако како је Тесла радио.

Према њеним речима, изградња Теслиног торња омогућила би бежични пренос електричне енергије, што је био сан српског научника.

„Тесла је такав торањ већ изградио на Лонг Ајленду 1901. године. Веровао је да је торањ само почетак читавог система који би могао испоручивати струју, без жица, читавом свету. Пошто су финансије пресушиле, Тесла је заложио имовину и на крају изгубио све. Торањ је уништен 1917. године динамитом“, објашњава Кресоја.

https://sptnkne.ws/AxDS

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET