SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1479
Juče2277
Ove nedelje7148
Ovog meseca24626
UKUPNO1894291

   
   

NA SAJTU  

We have 65 guests and no members online

   

БРАНИО ОФИЦИРСКУ ЧАСТ И ЗАКЛЕТВУ: Словенија тражи од српског официра да се преда, он каже да им жив неће у руке!

16.11.2019.

Драгомир Грујовић, (фото: РИНА )

У Окружном суду у Новом Месту јуче по подне почело је суђење Драгомиру Грујовићу (58), официру из Чачка који је у том словеначком граду оптужен за ратни злочин и покушај убиства, али је претрес трајао врло кратко јер се Грујовић није појавио пред већем, поручујући преко браниоца да се жив неће предати никоме. Зато је судија Наталија Пицек – Кинк одлучила да се претрес одложи за март наредне године.

„Против Грујовића је 2007. године расписана потерница Интерпола и ако би напустио Србију па ушао у неку државу Европске уније, одмах би био ухапшен и испоручен Словенији. Иначе, у оптужници против Грујовића нема никаквих доказа за наведена кривична дела” – казао је јутрос у телефонској изјави за агенцију РИНА адвокат из Новог Места Борут Шкерљ, којег је Словенија одредила за Грујовићевог браниоца по службеној дужности.

Судско веће одлучило је да се претрес настави марта следеће године и Грујовићу пошаље нови позив да се појави пред тим судом, док је виши државни тужилац, Нада Чрнугељ понудила Грујовићу понудила 15 година робије уколико се преда.

Иначе, Грујовић је као старији водник ЈНА службовао у складишту горива у Мокроногу код Новог Места кад је, јуна 1991, заповедник касарне, Словенац и капетан Бранимир Фурлан, одлучио да сву имовину и 45 војника преда Територијалној одбрани својих земљака. Тада је дошло и до двобоја па је Чачанин брже потегао пиштољ, ранио Фурлана, преузео складиште претећи да ће све дићи у ваздух ако буде нападнут, и спасио сву имовину, војнике и себе, и успео да се пребаци у родни Чачак.

После тога је, 28. октобра 1994, Тужилаштво у Новом Месту подигло оптужницу против њега теретећи га за ратни злочин и покушај убиства, одређен му је и притвор у одсуству а после тога два пута расписана потерница Интерпола, па би наш официр одмах био ухапшен уколико се појави у некој од земаља ЕУ.

РИНА / ГЗС
 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET