Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas964
Juče1520
Ove nedelje6182
Ovog meseca37549
UKUPNO2022122

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 67 guests and no members online

   

Руски оклопњак у српској војсци: Како изгледа рафал из најубојитијег митраљеза на свету (видео)

Вести

Један од новијих борбених система у српској војсци, оклопни извиђачки аутомобил БРДМ-2 МС, знатно је повећао оперативне и функционалне способности Војске Србије.

Опремљен је савременим уређајем за осматрање, означавање и гађање циљева у свим временским условима, дању и ноћу. Возило је донација Руске Федерације, тренутно их има 10, а ВС ће добити укупно 30 БРДМ-2 МС.

Обука припадника Војске Србије за нова возила је у току, а недавно је на војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ изведено гађање у дневним и ноћним условима, из места и у покрету.

„Суштина модернизације је у панорамској нишанској справи, комбинованој са основном нишанском справом, које омогућавају осматрање на даљинама до пет километара, препознавање циља на три и по, а ласеровање (означавање) на више од седам километара“, рекао је руководилац обуке потпуковник Горан Јовановић у емисији „Дозволите“ на РТС-у.

Нови оклопњак ВС може да гађа циљеве и ноћу, употребом термовизије, и то на даљинама до један и по и два километра. До сада оклопна извиђачка возила Војске Србије нису имала такву могућност.

„Три су стална члана посаде. Командир, нишанџија и возач, плус два извиђача. За разлику од БРДМ-2, које војска већ поседује, на новим возилима је ергономија унутрашњости промењена. Удобније је и све је прегледније“, истиче Јовановић.

Важно је истаћи да је нови БРДМ-2 МС додатно оклопљен композитним плочама, у односу на основну верзију, а има и противмински тепих.

Шта је главно оружје новог возила

Са предње стране заштићен је од метака калибра 14,5 милиметра, са стране 12,7 и 7,62 са задње стране — што је на нивоу савремених оклопних возила.

Маса од седам тона је знатно мања од највећег броја возила овог типа.

С обзиром на то да Војска Србије већ годинама користи термовизијске уређаје, највећи технолошки искорак је на месту возача, који има шест камера и комплетан увид 360 степени око возила.

„Такође, могућа је и вожња без отварања поклопца, што је посебно важно у борбеним условима“, истиче поручник Немања Живковић, командир чете за обуку оклопних јединица у Команди за обуку, који је задужен за обуку возача.

Иако је БРДМ-2 МС пре свега намењен за извиђање, осматрање и означавање циљева, важно је и наоружање које поседује.

„Велика је предност и што је велики број људи већ радио на возилу БРДМ-2, које се већ користи у нашој војсци, тако да смо лакше савладали многе ствари“, објашњава капетан Саша Стефановић из Прве бригаде Копнене војске, који је и инструктор за нишанџије и командире возила.

Главно оружје је тешки митраљез КПВТ калибра 14,5 милиметара и ефикасног домета од два километра, који уништава лако оклопљена возила, камионе, радаре и другу војну опрему.

То је и најубојитији митраљез на свету, настао на основу руске противтенковске пушке из Другог светског рата.

Помоћно наоружање је митраљез ПКТ калибра 7,62 и домета од један и по километар. Оба митраљеза могу да гађају и док се возило креће, и то на максималном домету, што су на „Пасуљанским ливадама“ проверили и припадници Војске Србије.

Важно је напоменути да је максимална брзина овог извиђачко–оклопног возила 95 километара на час, а са пуним резервоаром може да пређе око 750 километара.

Руси донели и делове

Са доласком возила у Србију, дошла је и екипа инжењера и техничара из Руске Федерације. Њихов задатак је да се у наредних годину дана брину о возилима, али и да обуче српске техничаре.

Они су у Србију донели и велику количину резервних делова, што је за оваква возила веома значајно.

Обука за БРДМ-2 МС за многе припаднике ВС је почела много раније, јер су ишли на четворомесечни курс руског језика, а затим и на кратку обуку у Русију, у фабрици где се возила модернизују.

Потпуковник Горан Јовановић, који испред Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије руководи обуком, каже да током боравка у Русији није било никаквих тајни.

„Руска страна нам је омогућила да пратимо сваки сегмент модернизације, од уласка возила у фабрику. Није било никаквих ограничења, осим времена. А времена никад доста“, закључио је потпуковник Јовановић, који има велико ратно искуство, а у миру је обучио више хиљада људи на разним оклопном возилима и тенковима.

Досадашња искуства припадника Војске Србије говоре да не постоји терен у нашој земљи који БРДМ-2 МС не може да пређе и, уз савремену опрему, представља одлично извиђачко-оклопно возило.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: https://youtu.be/9lX4fWkXsNQ

 

https://rs.sputniknews.com/vesti/201910051120965951-ruski-oklopnjak-u-srpskoj-vojsci-kako-izgleda-rafal-iz-najubojitijeg-mitraljeza-na-svetu-video/

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.