Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas782
Juče1520
Ove nedelje6000
Ovog meseca37367
UKUPNO2021940

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 45 guests and no members online

   

СЛАБА ТАЧКА АМЕРИЧКОГ СИСТЕМА „ПАТРИОТ“: Зашто су погођене рафинерије

01.10.2019.
 
 

Фото: Sputnik / Igor Zarembo

Инцидент у Саудијској Арабији показао је једну од слабих тачака система ваздушне одбране „Патриот“ — фиксно лансирање од 45 степени.

Због тога је, ако се мета приближи отпозади или са бока, потребно окренути цео систем. То није случај са руским системима С-300 и С-400, који ракете лансирају вертикално у било ком правцу.

Поред тога, треба напоменути да противракетну одбрану саудијских објеката у Абкаику и Кураису чине системи „Ерликон“ и „Шахин“ (француска верзија система „Кротале“ на саудијској територији). Ова три противракетна одбрамбена система нису успела да гарантују безбедност рафинерија компаније „Сауди Арамко“ нападнутих 14. септембра.

Данијел Шапиро, бивши амерички амбасадор у Израелу и члан Института за националну безбедност, рекао је да је ситуација у вези са системом „Патриот“ у Саудијској Арабији забрињавајућа.

„Ако нису могли да испуне своју мисију спречавања прецизних напада, то је забрињавајуће“, рекао је Шапиро.

Бивши директор Израелске организације за противракетну одбрану Узи Рубин објашњава зашто „Патриот“ противракетни одбрамбени системи нису успели да сруше крстареће беспилотне летелице и ракете које су лансиране против саудијских рафинерија.

„Проблем је највероватније у конфигурацији сензора система за ваздушну одбрану америчког порекла. Због тога није могао да елиминише претње“, каже стручњак.

„Када су у питању ракете, сензори противракетне одбране обично су усмерени на хоризонт. Зато проблем може да настане када ракете пројуре ближе површини, односно у случају ниских ракетних напада“, рекао је Рубин.

Он је нагласио да руски системи за противваздушну одбрану „Панцир“ са својим 30-милиметарским топовима, ракетама и инфрацрвеним системима за детекцију могу да испуне овај задатак и да детектују и такве пројектиле.

Русија је за две године елиминисала скоро 120 беспилотних летелица које су покушале да нападну ваздушну базу Хмејмим.

rs.sputniknews.com
 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.