Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas953
Juče1520
Ove nedelje6171
Ovog meseca37539
UKUPNO2022111

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 59 guests and no members online

   

СНС спремила пакет мера за побољшање изборних услова


Српска напредна странка саставила је, у циљу побољшања изборних услова, документ о изменама изборног процеса, пише "Блиц".

Дијалог са РТС, санкције за злоупотребу јавних предузећа, забрана коришћења скупова које праве институције за промоцију странака, функционери у кампањи само после радног времена, дуплирање казни за злоупотребу функције - део су предложених мера.
 
Цео документ биће усвојен на седници радне групе Владе, коју води министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а који ће кроз закључке Владе бити операционализован.
 
Kако наводи београдски дневник, планирано је да буде 10 закључака Владе, који ће се спроводити меру по меру, а сви они ће издавати јасне обавезе осталим државним органима.
 
"Јавна средства не смеју да се троше у кампањи, ни за своју промоцију или антикампању за ривале, а функционери ће морати јасно да наведу да ли наступају као представници странака или као државни орган, а још важније је што ће у кампању моћи да иду тек после радног времена", каже извор "Блица".
 
Kако додаје тај извор, предвиђено је и јавно саслушање, а то је процедура којом се унутар Скупштине говори о функционисању институција, чиме се отвара питање активности РЕМ, квалитета рада и свега онога што би требало да раде по закону и у складу са највишим стандардима.
 
"Ту ће и они који се баве праћењем рада РЕМ моћи да дају своје виђење, а то су ЦРТА, ЦеСид, Транспарентност...Они ће моћи да дају свој став какав је био рад РЕМ-а у току кампање, али и у предизборном периоду", додаје извор "Блица".
 
План је и да се измене закони о Агенцији за борбу против корупције и о финансирању политичких активности. Биће за 50 одсто строже казне за злоупотребу функција , али ће бити предвиђена и свеобухватнија контрола трошкова изборне кампање, наводи се у тексту.
 
"Дуплира се прекршајна казна у члану 74. Закона Агенције за борбу против корупције, а која је сад од 50.000 до 150.000 динара. Биће прописан рок од пет дана Агенцији да одлучује по пријавама које се односе на злоупотребе у кампањи, јер се говори о нечему што даје легитимитет изборима тако да реакција мора да буде брза. Мењаће се закон о јавним предузећима, предвиђене су санкције за злоупотребу имовине, имена и активности ЈП у политичке сврхе , а предвиђена је и забрана притисака запослених у ЈП и јавној управи у вези са подршком политичким странкама и кандидатима на изборима", наводи "Блиц".
 
Што се тиче обуке чланова бирачких одбора, њу ће спроводити РИK, док ће Народна скупштина формирати одбор који би пратио рад штампаних и онлајн медија, наводи се у тексту.
 
Цео сет мера односи се на доступност докумената које израђује РИK. Извршни директор Фонда за отворено друштво и један од организатора округлог стола власти и опозиције Милан Антонијевић каже да је добро да се с овим мерама упознају све странке.
 
"Ушло се у детаље, измене ће бити суштинске и показују могућност промене саме слике изборног процеса у Србији. Kратак је период, шест месеци захтева више посвећености и ниједна недеља се не сме изгубити да би се ово све спровело. Дати су рокови за измене, негде су 30, негде 60 дана, а негде ће бити и наредних десетак дана", рекао је Антонијевић.
 
Он је додао да ће документ бити дистрибуиран свима, како онима који су учествовали у разговору, тако и онима који су га напустили.
Аутор: Танјуг, Блиц

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/224102/SNS-spremila-paket-mera-za-poboljsanje-izbornih-uslova.html

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.