Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas662
Juče1520
Ove nedelje5880
Ovog meseca37247
UKUPNO2021820

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 46 guests and no members online

   

САРАЈЕВО: Усвојена програмска декларација која предвиђа „републику БиХ“

14.09.2019.
 

(Сарајево) Фото: РТРС

На Конгресу СДА вечерас је усвојена Програмска декларација у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним.

Према Програмској декларацији, регионални ниво власти чинило би пет или више мултиетничких регија, формираних на основу економских, географских, историјских, саобраћајних, културних и других европских принципа и стандарда за формирање регија.

У оквиру ове декларације усвојен је и амандман у вези са Сребреницом, преноси портал „Кликс“.

На Конгресу је усвојена и Резолуција о уставној реформи и изборном законодавству БиХ у којој се наводи да ће се СДА залагати да административно подручје Града Сарајева као политички, административни, културни, економски и друштвени центар „републике БиХ“, обухвати цјелокупну територију пријератног Сарајева са најмање 10 општина, у оквиру шире регије.

У овој резолуцији се наводи да ће СДА инсистирати на увођењу симетричних рјешења у парламентима ентитета, односно на уставном позиционирању дома народа у Народној скупштини Републике Српске умјесто садашњег Вијећа народа.

СДА ће се залагати да уставна реформа обухвата и правосуђе БиХ на начин да Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ и правосудни систем на нивоу БиХ имају експлицитан уставни статус, те да се на нивоу БиХ успостави судско тијело – врховни суд БиХ, које ће осигурати досљедно тумачење закона и усклађеност судске праксе.

Усвојен је и нови Статут СДА којим се ограничава утицај кадра у локалним срединама. Ограничен је и број мандата предсједника кантоналних, градских и општинских одбора.

РТРС, Срна

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.