Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1342
Juče1523
Ove nedelje2865
Ovog meseca51956
UKUPNO1978121

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 116 guests and one member online

  • Бранислав
   

Дачић: Сомалија на путу да преиспита признање „Косова“, сводимо ту листу испод 97

 

„ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА БРОЈ ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ ПРИЗНАЛЕ БУДЕ МАЊИ ОД ПОЛОВИНЕ БРОЈА ЧЛАНИЦА УН“

 

 

 

* „Сомалиленд је прогласио независност. То је сомалијско Косово. Рекао сам им да су тиме што су признали Косово радили на своју штету, а на то су они рекли да не знају... Испоставило се да је то урађено у време техничке владе“

 

________________________________________________________________

 

         МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је циљ Београда да се листа Приштине са бројем земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова сведе на број мањи од 97 и додао да је Сомалија на путу да преиспита своју одлуку.

 

        "Циљ нам је да број падне испод 97, да буде мање од половине чланица УН", рекао је Дачић за ТВ Пинк и додао да је то циљ како Приштина, између осталог када дође до гласања, не би имала перспективу да можеда прође.

 

        Дачић је рекао да је прво постојала листа од 116, односно 118 земаља коју је Приштина ставила на сајт и да је Београд крећући од ње утврдио да три земље никада нису признале Косово, а то су Нигерија, Уганда и Мали.

 

        Дачић је подсјетио да је 14 земаља захваљујући дипломатским атквностима Београда повукло признање, да је последња била Централноафричка Република.

 

        Додао је да постоје и земље као што су Египат и Перу чији је однос замрзнут.

 

        Такође, подсетио је на ситуацију у Сомалији око Сомалиленда који је прогласио независност.

 

        "Сомалиленд је сомалијско Косово, рекао сам им да су тиме што су признали Косово радили на своју штету, а на то су они рекли да не знају", рекао је Дачић и додао да се тада испоставило да је то урађено у вријеме техничке владе.

 

        "Сомалија је на путу да испита своју одлуку", рекао је Дачић који је недавно боравио у тој земљи и то у време терористичког напада.

 

        Дачић је додао да Београд успева да спречи учлањење Косова у међународне организације попут Светске царинске организације, Инетрпола...

 

        Поводом Специјалног суда за злочине бивше ОВК, Дачић је рекао да није превелики оптимиста, али да треба поћи од позитивне чињенице да је тај суд у Хагу почео да ради.

 

        Дачић је напоменуо да Србија нема увид са чим суд располаже, али је рекао да је била конструктивна и дала све податке.

 

        Према његовим речима, било би веома лоше када би све послужило као фарса и како би Рамуш Харадинај стекао политичке поене.

 

        Дачић је напомнуо и да су учињене све припреме, ослобођене ћелије за оне који ће бити оптужени.

 

        Он је напоменуо и да се уставновило да је претходни трибунал за злочине на простору бивше Југославије био пристрасан, да није процесуирао злочине ОВК, а тамо где је чинио, сведоци су убијани, чак и ако су имали статус сведока.

 

        (Танјуг)

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.