Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1785
Juče1097
Ove nedelje4287
Ovog meseca7191
UKUPNO836498

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 69 guests and no members online

   

Вучић позвао грађане да никад не забораве усташки злочин: Гдје је нестало пола милиона Срба из Хрватске?

Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сјутра у Крушедол, гдје ће бити обиљежена годишњица „Олује“, да одају пошту настрадалим Србија, науче дјецу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не буде заборављен

 
Александар Вучић
Александар Вучић

Гдје је нестало 500 000 Срба из Хрватске и како се то догодило, упитао је предсједник Александар Вучић поводом годишњице „Олује“, коју Хрватска слави као побједу у оквиру „домовинског рата“, а не као протјеривање Срба са њихових вјековних огњишта.

Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на достојанствен и озбиљан начин обиљежавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо“, поручио је председник Србије.

 

Упитан о изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би жељела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским пјесмама, на годишњицу „Олује“, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој српској историји.

Ми ћемо га пети пут обиљежити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Предсједник је истакао да се погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују, али да, без патетике, може да изнесе неке податке и да, заправо, тиме упути питање странцима.

 

Србија жели најбоље односе са Хрватском и наставиће да их гради, рекао је Вучић, али је затражио објашњење за чињеницу да је по попису 1991. у Хрватској било 582 000 Срба и 106 000 Југословена, односно укупно око 650 000 Срба, а да их је 2011. године било 184 000.

Изразио је увјерење и да ће Срба на попису 2021. бити мање од 150.000.

Гдје је нестало 500 000 Срба“, упитао је председник Србије.

И да кажете да су људи отишли ’трбухом за крухом‘, да их је тако отишло 100 000, гдје је нестало 400 000 људи? Како ћете то да објасните, како се то догодило?“, запитао је Вучић.

Тешко је, каже, то објаснити и то је тешка рана Срба, са којом морају да живе, наводи Танјуг.

Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сјутра у Крушедол, гдје ће бити обиљежена годишњица „Олује“, да одају пошту настрадалим Србија, науче дјецу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

Он је навео да је поносан на Крајишнике који су избјегли у Србију и да им је захвалан на томе сто су својим радом и трудом од Србије направили љепшу земљу и што су Србију увек вољели више од свега, преноси Спутњик.

https://www.in4s.net/vucic-pozvao-gradjane-da-nikad-ne-zaborave-ustaski-zlocin-gdje-je-nestalo-pola-miliona-srba-iz-hrvatske/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.