Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1497
Juče1523
Ove nedelje3020
Ovog meseca52111
UKUPNO1978276

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 41 guests and no members online

   

Румуни стопирали, а Мађари пропустили руске оклопњаке у Србију — у цивилним авионима

© Tanjug / RADE PRELIC
 
Европа

Мађарска влада одбранила је своју одлуку да дозволи транзит руских војних возила за Србију кроз свој ваздушни простор упркос санкцијама ЕУ, наводећи да терет није превезен у војном авиону, већ у цивилном, за који није потребна посебна дозвола, пише портал „Политико“.

Након што је Румунија блокирала руску пошиљку војних возила Србији, Русија је испоручила 10 оклопних патролних возила у војну базу у Србији, део ширег пакета војне помоћи за балканску земљу, авионом који је превозио терет који је пролазио кроз мађарски ваздушни простор, наводи се у тексту.

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш рекао је новинарима у среду да је авионској пошиљци дозвољено да прође кроз мађарски ваздушни простор, јер се терет не превози у војном авиону, већ у цивилном, за који није потребна посебна дозвола.

„Наравно, добијамо обавештења о цивилном авиону који улази у мађарски ваздушни простор, али то је протоколарно обавештење, које само треба да се прими“, рекао је Гуљаш и додао да би због географских разлога руски терет такође морао да лети кроз Пољску и Словачку.

У петак је румунско Министарство иностраних послова саопштило да је блокирало већу пошиљку тенкова и оклопних возила из Русије у Србију дуж свог дела Дунава, позивајући се на ембарго ЕУ.

Након „случаја Крим“, 2014. године, ЕУ је увела ембарго на трговину оружјем са Русијом, као и забрану извоза такозване робе двоструке намене која се може користити у војне и цивилне сврхе.

Портпарол ЕУ је изјавио да су видели извештаје, као и да је „без коментарисања појединости, примена рестриктивних мера ЕУ — одговорност држава-чланица ЕУ“, преноси Танјуг писање „Политика“.

Пошиљка десет извиђачких возила БРДМ-2 стигла је прошле недеље у војну базу у Нишу.

„Политико“ наводи да се мађарска влада, која одржава блиске везе са Русијом, веома залаже за своје балканске суседе, преноси Танјуг.

Будимпешта се нада да ће њен кандидат за наредну Европску комисију Ласло Трочањи добити портфељ фокусиран на политику проширења ЕУ.

Ипак, мађарска политика према Балкану била је под будном контролом последњих месеци, а критичари су изразили забринутост због све већег обима улагања провладиних мађарских привредника на балканско медијско тржиште, закључује бриселски портал.

https://sptnkne.ws/8QVZ

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.