ФПН: Жустар, али конструктиван састанак власти и опозиције

На јучерашњем састанку, који је, како се наводи у саопштењу, био жустар, али конструктиван, договорено је да се разговори наставе

Организатори првог састанка власти и опозиције, Факултет политичких наука и Фондација за отворено друштво, саопштили су да је јучерашњи скуп био жустар, али конструктиван, да ће се разговори наставити.

У саопштењу које су потписали извршни директор Фондације Милан Антонијевић и декан ФПН-а Драган Симић, наводи се да ће Фондација и ФПН организовати серију округлих столова поводом редовних парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже на пролеће 2020. године.

Уз оцену да су избори централно место демократског уређења и важан извор легитимитета демократске власти, подсећају да ће Србија ускоро обележити тридесетогодишњицу од првих избора одржаних након обнове вишепартијског система.

И после три деценије изборни процес у Србији оптерећен је бројним проблемима који резултирају несигурношћу и представљају подлогу за оспоравање изборних резултата, док грађани исказују неповерење у институције и изборне процесе, наводи се у саопштењу.

Уважавајући принцип да се изборни процес не мења у изборној години, сматрамо да је важно покренути широк дијалог о изборима у Србији који би могао да обезбеди унапређење појединих делова изборног процеса и изборних услова чак и у кратком року, пре одржавања наредних парламентарних и локалних избора“, наводе у саопштењу.

Тај дијалог би на дужи рок могао да допринесе трајном отклањању проблема у изборном систему кроз свеобухватну реформу и успостављању његовог интегритета, а на тај начин би се учврстио легитимитет демократске власти и ојачало поверење грађана у институције и демократски поредак. На јучерашњем састанку, који је, наводе, био жустар, али конструктиван, договорено је да се разговори наставе.

ПРИКАЗАНЕ АНАЛИЗЕ
На првом, уводном округлом столу учесницима су понуђене анализе изборног процеса у целини са представљеним проблемима изборног процеса које би требало решити.

Представници Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) и Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) представиле су своје анализе и предложили сет питања у изборном процесу који могу да се реше или санирају у кратком року, односно до следећих избора, као и проблеме који захтевају велике системске захвате и који долазе на дневни ред након одржавања наредних избора.

На наредним скуповима биће покривене следеће области – финансирање кампања, приступ медијима и њихова контрола, бирачки списак и изборна администрација, као и обезбеђивање бирачког права свим грађанима.

Организатори су истакли да су на учешће у дијалогу позвани представници релевантних политичких странака, организације грађанског друштва које се баве изборима и стручњаци с факултета и института који се баве темом.

Округли столови су замишљени као модериране дебате без присуства медија, што је, наводе организатори, било неопходно како би се у овако тешком тренутку омогућла конструктивна и отворена расправа. У дебатама ће се и даље примењивати „чатам хаус“ правила, а организатори апелују на медије да их поштују.

УЧЕСНИЦИ ПРВОГ САСТАНКА
На првом скупу су учестовали Небојша Стефановић, Владимир Ђукановић, Владимир Орлић, Владанка Маловић (СНС), Драган Ђилас (ССП), Мариника Тепић, Зоран Лутовац (ДС), Мирослав Алексић (Народна странка), Александар Ивановић (СДС), Арис Мовсесијан (Нова странка), Небојша Зеленовић (Заједно за Србију).

Скупу су присуствовали и Кенан Хајдаревић (ЛДП), Петар Милетић (ПСГ), Бранимир Јовановић (СДПС), Јасмина Каранац (СДПС), Тома Жигманов (Демократски савез Хрвата у Војводини), Стефан Аксовић (Двери), Ахмедин (Јонуз) Шкријељ и Мирза Хајдиновић (СДА).

ФПН су поред Драгана Симића представљали и Дејан Миленковић, Милан Јовановић, Душан Спасојевић, Ђорђе Павићевић, Душан Павловић, Иван Станојевић. Испред Транспарентности Србија присутна је била Злата Ђорђевић, а испред ЦеСИД-а Бојан Клачар и Емилија Орестијевић. Присутни су били и Соња Лихт (БФПЕ), Павле Димитријевић (ЦРТА), Владимир Ђурић (Институт за упоредно право), професорка Виолета Беширевић и Срђан Мајсторовић.

БРНАБИЋ О САСТАНКУ СА ОПОЗИЦИЈОМ
Председница Владе Ана Брнабић изјавила je за Прву телевизију да не би желела да се нађе на неком од будућих састанака власти и опозиције, али да би, ако мора, отишла.

 

Извор Танјуг/РТС, 31. јул 2019.