Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1346
Juče1523
Ove nedelje2869
Ovog meseca51960
UKUPNO1978125

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 123 guests and one member online

  • Бранислав
   

ДИПЛОМАТСКО МЕШАЊЕ КАРАТА Париз шаље у Београд експерта за безбедност

Нови амбасадор биће Жан-Луј Фалкони, који долази из Канцеларије УН у Бечу. У јеку тражења решења за КиМ, рокаде и код Руса, Американаца и Британаца

 

ПОСЛЕ ступања на дужност новог амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка, одличног познаваоца прилика на Балкану, који је већ био директно укључен у решавање косовског питања, и најаве из Вашингтона и Лондона да за Београд спремају наследнике својих дипломата чији се мандати примичу крају, и Француска ће средином августа у српску престоницу послати новог амбасадора. Како "Новости" сазнају, то ће бити Жан-Луј Фалкони (55), који на нову дужност долази са места амбасадора Француске у Канцеларији Уједињених нација у Бечу.

Фалкони ће заменити Фредерика Мондолонија, који је био на половини мандата, али одласком неће прекинути "везе" са Београдом, већ ће их, према незваничним информацијама, одржавати са друге позиције - у Министарству спољних послова у Француској, у одељењу задуженом за наш регион.

 

Ови потези Париза долазе врло брзо после посете француског председника Емануела Макрона Београду, одакле је поручио да је жеља Француске да ојача присуство у Србији и ангажман у овом делу Европе, као и да је косовско питање - европско. Да је Паризу стало да у новом дипломатском мешању карата великих сила што пре истури своје адуте, показује и то што би амбасадор требало да дође у Београд већ средином следећег месеца, у току летње паузе, и само неколико недеља пошто је одлука донета.

 

Нови француски дипломата Фалкони, пре ангажмана у Канцеларији УН, радио је у Генералном секретаријату за одбрану и националну безбедност, био је амбасадор у Западноевропској унији и стални представник у Политичком и безбедносном комитету ЕУ (2009-2013), саветник у кабинету министра (2007-2009), начелник службе за Заједничку спољну и безбедносну политику (2005-2007). Говори енглески и немачки језик.

 

 

 
Жан-Луј Фалкони

 

Америчког амбасадора у Београду Кајла Скота, који је у Београду од 2016, како је већ саопштено прошлог месеца, замениће Ентони Годфри, који тренутно ради као заменик амбасадора САД у Москви, док ће британског дипломату Дениса Кифа заменити Шан Маклауд, чија је претходна дужност била при мисији Велике Британије у ОЕБС-у.

 

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у четвртак да Француска и њен председник Макрон желе да се укључе у решавање питања КиМ и најавио је да се крајем августа могу очекивати нови доласци међународних званичника у Србију и нове иницијативе и сагледавање стања на КиМ.

 

 

 

СУЗДРЖАНОСТ ПРИ КРАЈУ

 

НА Србију се врши притисак да престане да лобира за повлачење признавања независности Косова и да се противи његовом учлањењу међународне организације, а у исто време Приштина се хвали успостављањем дипломатских односа са Антигвом и Барбудом (признали Косово 2015. године). Ако хоће тако, већ сутра-прекосутра имаће нашу реакцију. Наша суздржаност је дошла до краја, настављамо да радимо на повлачењу признања - поручио је Ивица Дачић.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:808437-Pariz-salje-u-Beograd-eksperta-za-bezbednost

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.