Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1340
Juče1523
Ove nedelje2863
Ovog meseca51954
UKUPNO1978119

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 111 guests and one member online

  • Бранислав
   

Дачић: Одлазак Харадинаја у Хаг претворен у политичку фарсу

 
Dačić
Ивица Дачић

Одлазак Рамуша Харадинаја у Хаг, на саслушање пред Специјалним тужилаштвом у својству осумњиченог, претворен је у политичку фарсу, јер је било јасно да ће отићи на неколико сати и да неће бити задржан, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је за ТВ Пинк рекао да Харадинај није морао да поднесе оставку на место премијера, јер он нема намjеру да се повлачи из политике, што потврђује, како наводи, већ заказана седница владе у техничком мандату.

Дачић каже да нико не зна колико је Специјални суд у Хагу далеко од првих оптужница, јер Србија нема увид шта се дешава у предистражном и истражном поступку.

„Да ли ће против Харадинаја, али и других приштинских лидера, бити подигнуте оптужнице остаје да се види. Нисмо оптимисти. Имамо непријатна искуства са неким другим трибуналима у Хагу, као што је био Трибунал за злочине на простору бивше Југославије“, нагласио је Дачић, a преносе „Новости“

Наводи да ће Београд сарађивати са судом и да ће проследити све доказне материјале које посједује.

Подсјећа да је приштинско руководство произашло из ОВК, да од доказа зависи да ли ће и против кога бити подигнута оптужница.

Питање за међународну заједницу како су заштићени свједоци убијани

„Колико је сачувано сведока, колико има доказног материјала и да ли је то довољно за тужиоца и суд, то ћемо видети у наредном периоду“, рекао је он.

Наводи да је питање и за међународну заједницу како су заштићени свједоци у поступцима који су раније вођени против Харадинаја убијани и на простору ЕУ.

„Харадинај је ово искористио да упише себи још један плус, како је он патриота који се бори за интересе Косова*“, закључио је министар.

Будућност дијалога Београда и Приштине је веома неизвесна јер се не зна какав ће бити даљи развој ситуације на Косову и Метохији, оцијенио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да се крајем августа могу очекивати нови доласци међународних званичника у Србију и нове иницијативе и сагледавање стања на КиМ.

Дачић је поновио и да САД не желе да врше притисак на Србију јер, како каже, знају да проблем није у Београду, већ у Приштини.

„То ми је рекао саветник америчког председника за безбедност Џона Болтона са састанку који је био изванредан, а то је велика промена у ставу САД“, оценио је министар гостујући на ТВ Пинк.

Нагласио је да велике земље тешко мијењају стратешке оријентације, приметивши да је такозвана политика аутопилота нанела велику штету америчким интересима у региону.

„САД сада нису популарне у Србији која је највећа земља у региону. Шта је интерес Америке да воли неке друге и помаже земље из којих су дошли терорсти да их убијају 11. септембра“, упитао је Дачић.

Макронова посјета Србији била изванредна

Како је рекао, крајем августа се могу очекивати нови доласци међународних званичника у Београд, нове иницијативе и сагледавање стања на КиМ.

Дачић је навео и да Француска и њен председник Емануел Макрон желе да се укључе у решавање питања КиМ додајући да је Макронова посета Србији била изванредна.

„Из коментара чланова његовог кабинета чујем да се нису се још ‘освестили’ од утисака јер је посета превазишла сва њихова очекивања“, рекао је Дачић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је навео да се на Србију врши притисак да буде конструктивна, да престане да лобира за повлачење независности Косова и да се противи учлањењу Косова у међународне организације, док се у исто време, како каже, Приштина хвали како успостављањем дипломатских односа са Антигуом и Барбудом.

„Ако хоће тако, већ сутра-прекосутра имаће нашу реакцију. Наша суздржаност је дошла до краја, настављамо да радимо на повлачењу признања“, поручио је Дачић.

Упитан за недавни састанак са нашим амбасадорима у Португалији, Аустрији, Нигерији, Албанији и Савету Европе, Дачић је казао да је том приликом анализирана ситуација и однос тих земаља и институција према Србији и њеним националним интересима и да су у складу са тим даване смернице амбасадорима.

Дачић је као пример навео Савет Европе истичући да Косово „мерка“ чланство у тој институцији због чега, истакао је, Србија мора да се припреми за разне врсте сценарија.

Указао је да је у том контексту важно успоставити коректне односе са новом генералном секретарком Савета Европе, доскорашњом хрватском министарком спољних послова Маријом Пејчиновић Бурић.

Дачић је, такође, изразио очекивање да ће Хрватска, која ће после Финске председавати ЕУ, бити мотор европских интерграција целог региона, а не препрека.

„Бар се надам да ће тако бити. Наш интерес никада није био да погоршавамо односе са Хрватском, ми само реагујемо на разне покушаје негирања историје и преувеличавања неких догађаја и релативизовања злочина према Србима“, рекао је Дачић и додао да су веома важни односи Срба и Хрвата, као и Срба и Албанаца јер сва три народа живе у више држава.

Истакао је да је за Србију веома важан и однос са Нигеријом, као једном од највећих муслиманских земаља, која се, каже, суочава са сличним проблемима као и Србија.

„Нигерија није признала Косово, али је гласала за њихов пријем у Интерпол. Зато са њима мора да се ради, морају да знају шта су наши национални интереси, као и са Никарагвом, на пример, која такође није признала Косово, али је била суздржана на гласању за Интерпол“, указао је Дачић.

Напоменуо је да се Србија припрема за следећу годишњу конференцију Интерпола која ће бити одржана у октобру и истакао да у том смислу добро сарађује са министром полиције Небојшом Стефановићем.

„Морамо да се припремамо, иако се не зна да ли ће пријем Косова бити на дневном реду. Не знам ко им је то саветовао, и сами Американци се чуде што су се поново пријавили“, казао је министар.

Додао је да се Србија не противи да Приштина учествује у разним иницијативама, али у складу са раније постигнутим договором, односно, као статусно неутрална, а не као држава.

 https://www.in4s.net/dacic-odlazak-haradinaja-u-hag-pretvoren-u-politicku-farsu/

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.